ΑΘΗΝΑ
04:15
|
01.02.2023
Έκθεση της υπηρεσίας αναφέρει ότι οι εμπειρογνώμονες είδαν ρωσικό στρατιωτικό προσωπικό, οχήματα και εξοπλισμό σε διάφορες τοποθεσίες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), το πυρηνικό παρατηρητήριο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, προέτρεψε σήμερα την Ουκρανία και τη Ρωσία να δημιουργήσουν μια «ζώνη προστασίας της πυρηνικής ασφάλειας» γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια εν μέσω αυξανόμενων φόβων οι συνεχιζόμενοι βομβαρδισμοί θα μπορούσαν να προκαλέσουν πυρηνικό ατύχημα.

Σε έκθεσή της μετά από την επίσκεψη μιας ομάδας επιθεωρητών την περασμένη εβδομάδα, η ΙΑΕΑ ανέφερε ότι οι βομβαρδισμοί στην περιοχή «θα πρέπει να σταματήσουν αμέσως για να αποφευχθούν περαιτέρω ζημιές στο εργοστάσιο και τις σχετικές εγκαταστάσεις, για την ασφάλεια του προσωπικού λειτουργίας και για τη διατήρηση της σωματικής ακεραιότητας για την υποστήριξη της ασφαλούς λειτουργίας. Αυτό απαιτεί συμφωνία από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη για τη δημιουργία μιας ζώνης προστασίας της πυρηνικής ασφάλειας» γύρω από το εργοστάσιο».

Ο γενικός διευθυντής της ΙΑΕΑ, Ραφαέλ Γκρόσι, ο οποίος ηγήθηκε της αντιπροσωπείας της υπηρεσίας στον πυρηνικό σταθμό, ο οποίος βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο από τον Μάρτιο, αναμένεται να ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αργότερα σήμερα για τα ευρήματά του.

Οι βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν σήμερα γύρω από το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης, μία ημέρα αφότου αποκόπηκε και πάλι από το ηλεκτρικό δίκτυο της Ουκρανίας και τέθηκε στην επισφαλή θέση να βασίζεται στο δικό του ρεύμα για τη λειτουργία των συστημάτων ασφαλείας του.

Η ρωσική πλευρά κατηγόρησε τις ουκρανικές δυνάμεις ότι βομβάρδισαν το Ενεργκοντάρ, την πόλη όπου βρίσκεται το εργοστάσιο, ενώ οι η ουκρανική πλευρά δήλωσε ότι οι δυνάμεις του Κρεμλίνου επιτέθηκαν στη Νικόπολη, στην άλλη όχθη του ποταμού Δνείπερου.

Στην έκθεσή της, η ΙΑΕΑ σημείωσε ότι σε αρκετές περιπτώσεις, το εργοστάσιο έχασε, πλήρως ή εν μέρει, την εξωτερική παροχή ηλεκτρικού ρεύματος λόγω της στρατιωτικής δραστηριότητας στην περιοχή. Η μονάδα συνήθως βασίζεται σε εξωτερική παροχή ηλεκτρικού ρεύματος για τη λειτουργία κρίσιμων συστημάτων ψύξης για τους αντιδραστήρες και τα αναλωμένα καύσιμα. bet356 Η απώλεια αυτών των συστημάτων ψύξης θα μπορούσε να οδηγήσει σε πυρηνική κατάρρευση. كازينو على الانترنت Η υπηρεσία του ΟΗΕ δήλωσε ότι θα πρέπει να αποκατασταθεί μια εφεδρική γραμμή τροφοδοσίας και ζήτησε να τερματιστούν «όλες οι στρατιωτικές δραστηριότητες που ενδέχεται να επηρεάσουν τα συστήματα τροφοδοσίας».

Επιπλέον, η ΙΑΕΑ προειδοποίησε ότι το ουκρανικό προσωπικό που λειτουργεί το εργοστάσιο βρίσκεται «υπό συνεχές υψηλό στρες και πίεση, ειδικά με το περιορισμένο διαθέσιμο προσωπικό», γεγονός που θα μπορούσε να «οδηγήσει σε αυξημένο ανθρώπινο λάθος με επιπτώσεις στην πυρηνική ασφάλεια», συνιστώντας την αποκατάσταση «κατάλληλου εργασιακού περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένης της οικογενειακής υποστήριξης».

Η ΙΑΕΑ ανέφερε επίσης ότι το προσωπικό δεν έχει απεριόριστη πρόσβαση σε ορισμένα μέρη του εργοστασίου και πρέπει να λάβει άδεια από τις ρωσικές δυνάμεις κατοχής για να φτάσει στις δεξαμενές ψύξης όπου φυλάσσονται τα αναλωμένα καύσιμα. Ο Γκρόσι εξέφρασε την ανησυχία ότι αυτό θα μπορούσε να παρεμποδίσει την ανταπόκριση του προσωπικού σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. كيفية اللعب في bet365

Η έκθεση ανέφερε ότι η αντιπροσωπεία είδε ρωσικό στρατιωτικό προσωπικό, οχήματα και εξοπλισμό σε διάφορες τοποθεσίες, και ζητά «την απομάκρυνση των οχημάτων από περιοχές που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη λειτουργία των συστημάτων και του εξοπλισμού ασφάλειας και προστασίας».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΝΑΤΟ: Η Κίνα παρακολουθεί και διδάσκεται…

Η Άγκυρα προωθεί την έγκριση του τουρκολιβυκού μνημονίου

Ευλογία οι κυρώσεις της Δύσης, λέει ο Λουκασένκο στη Ζιμπάμπουε

Πιο κοντά, η Σαουδική Αραβία με την Κίνα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα