ΑΘΗΝΑ
10:52
|
24.04.2024
Οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν να αναλάβουν δράση, κατηγορώντας την Τεχεράνη για την κυβερνοεπίθεση που δέχτηκε η Αλβανία τον Ιούλιο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα Τίρανα διέκοψαν σήμερα τις διπλωματικές σχέσεις με την Τεχεράνη και διέταξε τους διπλωμάτες του να εγκαταλείψουν τη χώρα μετά από μια κυβερνοεπίθεση που δέχθηκε η Αλβανία τον Ιούλιο για την οποία κατηγόρησε το Ιράν. Η Ουάσινγκτον υποστήριξε την κίνηση των Τιράνων και δεσμεύτηκε να αναλάβει δράση ως απάντηση στην επίθεση εναντίον του ΝΑΤΟικού της συμμάχου.

«Η εις βάθος έρευνα μας έδωσε αδιαμφισβήτητα στοιχεία ότι η κυβερνοεπίθεση εναντίον της χώρας μας ενορχηστρώθηκε και χρηματοδοτήθηκε από την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν μέσω της εμπλοκής τεσσάρων ομάδων που ενεργοποίησαν την επίθεση», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα.

«Η κυβέρνηση αποφάσισε με άμεση ισχύ να τερματίσει τις διπλωματικές σχέσεις με την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν», ανακοίνωσε, προσθέτοντας ότι «Αυτή η ακραία απάντηση… είναι πλήρως ανάλογη με τη βαρύτητα και τον κίνδυνο της κυβερνοεπίθεσης που απείλησε να παραλύσει τις δημόσιες υπηρεσίες, να διαγράψει ψηφιακά συστήματα και να παραβιάσει κρατικά αρχεία, να κλέψει την ηλεκτρονική επικοινωνία ενδοδικτύου της κυβέρνησης και να προκαλέσει χάος και ανασφάλεια στη χώρα».

«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ βρίσκεται στο έδαφος εδώ και εβδομάδες με εταίρους του ιδιωτικού τομέα για να διερευνήσει και να βοηθήσει την Αλβανία να ανακάμψει από την επίθεση που κατέστρεψε κυβερνητικά δεδομένα και διέκοψε τις δημόσιες υπηρεσίες», δήλωσε ο Λευκός Οίκος. «Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση του Ιράν διεξήγαγε αυτήν την απερίσκεπτη και ανεύθυνη επίθεση στον κυβερνοχώρο και ότι είναι υπεύθυνη για επακόλουθες επιχειρήσεις πειρατείας και διαρροής».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαρακτήρισαν την επίθεση άνευ προηγουμένου επειδή παραβίασε τον κανόνα εν καιρώ ειρήνης να μην βλάπτει κρίσιμες υποδομές στις οποίες βασιζόταν το κοινό. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναλάβουν περαιτέρω δράση για να καταστήσουν το Ιράν υπεύθυνο για ενέργειες που απειλούν την ασφάλεια ενός συμμάχου των ΗΠΑ και θέτουν ανησυχητικό προηγούμενο για τον κυβερνοχώρο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πούτιν: Η Ρωσία έτοιμη να συνεργαστεί με όσους ενδιαφέρονται για την παγκόσμια ασφάλεια

Κάλπες στη Βόρεια Μακεδονία και στο βάθος η ευρωπαϊκή πορεία

Μεσσηνίας Χρυσόστομος: Δεν κλείνει με τη συνάντηση Ιερώνυμου-Μητσοτάκη το ζήτημα «ομόφυλα ζευγάρια»

Νέες κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν για κακόβουλη διαδικτυακή δραστηριότητα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα