ΑΘΗΝΑ
05:59
|
01.07.2024
Οι αλλαγές περιλαμβάνουν τους υπουργούς Εσωτερικών, Γενικό Γραμματέα Προεδρίας, Υγείας, Επιστήμης, Ενέργειας και Κοινωνικής Ανάπτυξης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αυτή την Τρίτη, ο πρόεδρος της Χιλής, Γκάμπριελ Μπόριτς, ανακοίνωσε τον πρώτο ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου στους έξι μήνες της θητείας του μετά την απόρριψη του ανασχεδιασμού του Συντάγματος στο δημοψήφισμα της Κυριακής.

«Κάνω αυτήν την αλλαγή υπουργικού συμβουλίου σκεπτόμενος τη χώρα μας, οι αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο είναι πάντα δραματικές στη Χιλή και από αυτό δεν έλειπε η δόση του, έπρεπε να πονέσει και πονάει, αλλά είναι απαραίτητο», είπε ο Μπόριτς σε ομιλία του στο Προεδρικό Μέγαρο (Palacio de La Moneda), σημειώνοντας ότι αυτή είναι πιθανώς «μια από τις πιο δύσκολες στιγμές, πολιτικά μιλώντας, που είχα να αντιμετωπίσω».

Η πολιτικός και ακαδημαϊκός Καρολίνα Τοχά (Κόμμα για τη Δημοκρατία) αντικαθιστά την Ίζκια Σίτσες ως υπουργό Εσωτερικών. Η Άνα Λία Ουριάρτε (Σοσιαλιστικό Κόμμα) θα αντικαταστήσει τον Τζόρτζιο Τζάκσον στη θέση του υπουργού Γενικού Γραμματέα της Προεδρίας, καθώς ο Τζάκσον μετακόμισε στο υπουργείο Κοινωνικής Ανάπτυξης.

Η ανεξάρτητη Χιμένα Αγκιλέρα, πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Αντιμετώπισης Πανδημίας, αντικαθιστά τη Μαρία Μπεγκόνα Γιάρζα ως υπουργό Υγείας. Παράλληλα, ο Ντιέγκο Πάρντοου (Κοινωνική Σύγκλιση) θα διατελέσει υπουργός Ενέργειας, αντικαθιστώντας τον Κλαούντιο Χουέπε. Η Σίλβια Ντιάζ, στο παρελθόν μέλος της οργανωτικής ομάδας του Future Congress, αντικαθιστά τον Φλάβιο Σαλαζάρ ως υπουργό Επιστημών.

«Σήμερα κάναμε μια ουσιαστική και απαραίτητη προσαρμογή στο υπουργικό συμβούλιο που θα μας επιτρέψει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για να βρούμε γρήγορες και συγκεκριμένες λύσεις στα προβλήματα που επηρεάζουν τους ανθρώπους στη χώρα μας», είπε ο πρόεδρος Μπόριτς στη δήλωσή του από το Προεδρικό Μέγαρο.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος της Χιλής, ένθερμος υποστηρικτής του προτεινόμενου νέου Συντάγματος, ενθάρρυνε τα πολιτικά κόμματα να συνεχίσουν να εργάζονται για τη συγκρότηση της διαδικασίας.

Την περασμένη Κυριακή, το νέο κείμενο απορρίφθηκε με 61,86 τοις εκατό των ψήφων, έναντι 38,14 τοις εκατό έγκρισης. Το σημερινό σύνταγμα της Χιλής χρονολογείται από την εποχή της δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ.

Αυτή την Τρίτη, μαθητές γυμνασίου πραγματοποίησαν πορεία κοντά στο Προεδρικό Μέγαρο. Οι μαθητές ζήτησαν μια νέα διαδικασία συνταγματικής σύνθεσης, μαζί με καλύτερη εκπαίδευση, υποτροφίες και πρόσβαση στο πανεπιστήμιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνομία κατέστειλε τη διαδήλωση με δακρυγόνα και αύρες νερού, ενώ σύμφωνα με αξιωματικούς της αστυνομίας, βίαιες ομάδες διαδηλωτών επιτέθηκαν με ρίψεις αντικειμένων εναντίον των δυνάμεων καταστολής.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Στις 06/10, 13/10 οι εκλογές για την ηγεσία – Υποψήφιοι Ανδρουλάκης, Δούκας, Γερουλάνος

Υεμένη: Συνομιλίες ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών

Το Πακιστάν θα ξεκινήσει τη δεύτερη φάση απελάσεων Αφγανών πίσω στη χώρα τους

ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μητσοτάκης πανηγυρίζει για δήθεν βελτίωση στον τομέα της διαφθοράς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα