ΑΘΗΝΑ
10:57
|
20.04.2024
Σε ομιλία του στο Βλαδιβοστόκ, ο Πούτιν υποστήριξε ότι οι κυρώσεις έχουν αντικαταστήσει την πανδημία του κορονοϊού ως η βασική απειλή για την παγκόσμια οικονομία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Μόσχα θα εμμένει πάντα σε μια ανεξάρτητη πολιτική, ενώ εκτιμά την αυτονομία των εταίρων της, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στο πλαίσιο της ομιλίας που εκφώνησε στο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ που διεξάγεται στο Βλαδιβοστόκ, πόλη της ρωσικής Άπω Ανατολής.

«Η Ρωσία είναι μια κυρίαρχη χώρα και θα προστατεύουμε πάντα τα εθνικά μας συμφέροντα ενώ ακολουθούμε μια ανεξάρτητη πολιτική πορεία», δήλωσε ο Πούτιν σε μια ολομέλεια του Ανατολικού Οικονομικού Φόρουμ (EEF). Η Ρωσία εκτιμά τις ίδιες ιδιότητες στους εταίρους της που έχουν αποδειχθεί αξιόπιστοι και υπεύθυνοι για χρόνια συνεργασίας στο εμπόριο, τις επενδύσεις και άλλους τομείς, πρόσθεσε, αναφερόμενος κυρίως στις χώρες Ασίας-Ειρηνικού.

Σύμφωνα με τον Πούτιν, «η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών Ασίας-Ειρηνικού θεωρεί απαράδεκτη την καταστροφική λογική των κυρώσεων και οι επιχειρηματικές σχέσεις [με την περιοχή] βασίζονται στο αμοιβαίο όφελος, τη συνεργασία και την προσθήκη οικονομικών δυνατοτήτων προς όφελος των πολιτών».

«Οι δυτικές κυρώσεις είναι κοντόφθαλμες και συνιστούν κίνδυνο για ολόκληρο τον κόσμο, ο οποίος στρέφεται όλο και περισσότερο προς την Ασία», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.

Όπως είπε ο Πούτιν, η Δύση έχει υπονομεύσει την παγκόσμια οικονομία με μια «επιθετική» απόπειρα να επιβάλει την κυριαρχία της ανά τον κόσμο, αλλά επεσήμανε την ανάπτυξη της Ασίας-Ειρηνικού, η οποία, όπως είπε, «ήταν σταθερά υψηλότερη από τους παγκόσμιους ρυθμούς ανάπτυξης για αρκετό καιρό».

Την τελευταία δεκαετία, το ΑΕΠ της Ασίας αυξήθηκε κατά περίπου 5% ετησίως, ενώ το παγκόσμιο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 3%, και η οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιταχύνθηκε κατά 2% και 1,2%, αντίστοιχα, είπε ο Πούτιν. Για αυτόν, σημασία δεν έχει η ίδια η τάση, «αλλά ότι η τάση επιμένει». Αναμένει ότι το μερίδιο της Ασίας στο παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί από 37,1% το 2015 σε 45% το 2027.

Ο Πούτιν είπε ότι οι κυρώσεις έχουν αντικαταστήσει την πανδημία του κορονοϊού ως η βασική απειλή για την παγκόσμια οικονομία.

«Αναφέρομαι στον πυρετό των κυρώσεων της Δύσης με την επαίσχυντη, επιθετική της προσπάθεια να επιβάλει μοντέλα συμπεριφοράς σε άλλες χώρες, για να τους στερήσει την εθνική τους κυριαρχία και να υποτιμήσει τις επιθυμίες τους», είπε.

«Δεν είναι πρωτόγνωρο αυτό. Αυτή είναι η πολιτική την οποία ακολουθούσε η Δύση συλλογικά επί δεκαετίες. Οι δυτικές χώρες παλεύουν να διατηρήσουν μια παγκόσμια τάξη πραγμάτων που έχει παρέλθει και η οποία ευνοεί μόνο τις ίδιες, να αναγκάσουν τους πάντες να ζήσουν σύμφωνα με τους άθλιους κανόνες τους οποίους εκείνες οι ίδιες επινόησαν και συστηματικά τους παραβιάζουν, κανόνες που διαρκώς αλλάζουν προς όφελός τους ανάλογα με τις τρέχουσες συνθήκες», δήλωσε ο Πούτιν.

Η ρωσική οικονομία ωστόσο αντεπεξέρχεται στην οικονομική και τεχνολογική επιθετικότητα της Δύσης, όπως την χαρακτήρισε ο Πούτιν, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν κάποιες δυσκολίες σε ορισμένες βιομηχανίες και περιοχές.

«Η Ρωσία αντιμετωπίζει την οικονομική, χρηματοπιστωτική και τεχνολογική επιθετικότητα της Δύσης», είπε ο πρόεδρος, «Μιλάω για επιθετικότητα, δεν υπάρχει άλλη λέξη για αυτήν». «Το συνάλλαγμα και η χρηματοπιστωτική αγορά της Ρωσίας έχουν σταθεροποιηθεί, ο πληθωρισμός μειώνεται και το ποσοστό ανεργίας βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό», ανέφερε ο Πούτιν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι εκτιμήσεις και οι προβλέψεις για την οικονομική δυναμική, μεταξύ άλλων από τους επιχειρηματίες, είναι πολύ πιο αισιόδοξες από ό,τι ήταν στις αρχές της άνοιξης».

Ανάμεσα στις πληττόμενες βιομηχανίες είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, εκείνες που εξαρτώνται από τις προμήθειες από την Ευρώπη. Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, η ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου δεν είναι πλέον κορυφαία.

«Φυσικά, η ευρωπαϊκή αγορά θεωρούνταν πάντα κορυφαία, αλλά η παγκόσμια κατάσταση αλλάζει πολύ γρήγορα. Και πριν από λίγο καιρό, καθώς ξεκίνησε η κρίση γύρω από την Ουκρανία, έπαψε να είναι κορυφαία», είπε, προσθέτοντας ότι αυτό οδήγησε σε προμήθειες ανακατευθύνεται στην Ασία.

«Και ακόμη και Αμερικανοί εταίροι Ευρωπαίων ανακατεύθυναν τα δεξαμενόπλοιά τους με υγροποιημένο φυσικό αέριο σε ασιατικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, για να τα πουλήσουν σε υψηλότερη τιμή», σημείωσε ο Πούτιν.

Η Ρωσία βλέπει περισσότερες ευκαιρίες για να εισέλθει στις αγορές της Μέσης Ανατολής και του Ιράν μετά την επιβολή των αυστηρών δυτικών κυρώσεων σε απάντηση για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος και επισήμανε ότι η Μόσχα έχει κάνει τα πάντα για να διασφαλιστεί ότι το Κίεβο θα μπορεί να εξάγει σιτηρά.

Τα προβλήματα στην παγκόσμια αγορά τροφίμων είναι πιθανόν να αυξηθούν και υπάρχει ο κίνδυνος μιας ανθρωπιστικής καταστροφής, πρόσθεσε. Η αύξηση των παγκόσμιων τιμών των τροφίμων σχετίζεται με προβλήματα με τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων και λιπασμάτων από τη Ρωσία, τόνισε ο Πούτιν.

«Οι επίσημες κυρώσεις στα λιπάσματα μας, όπως και στα τρόφιμα, έχουν αρθεί, αν και στην πραγματικότητα υπάρχουν περιορισμοί», είπε ο πρόεδρος, προσθέτοντας ότι αυτοί οι περιορισμοί συνδέονται με την επιμελητεία, τη ναύλωση πλοίων, τα κεφάλαια και την ασφάλιση.

«Αν και πρέπει να είμαστε δίκαιοι με τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και του οργανισμού συνολικά όσον αφορά τη ναύλωση, πολλοί περιορισμοί καταργούνται παρά το γεγονός ότι τα λιμάνια μέσω των οποίων έχουμε περάσει και φορτώνουμε φορτία υπόκεινται σε κυρώσεις, αυτό το τμήμα είναι απελευθερώνομαι από αυτούς», δήλωσε ο πρόεδρος Πούτιν.

Η Ρωσία δεν έχει χάσει τίποτα εξαιτίας της στρατιωτικής επιχείρησης που διεξάγει στην Ουκρανία, σχολίασε ο Ρώσος πρόεδρος.

Όλες οι ενέργειες της Μόσχας είναι έτσι σχεδιασμένες ώστε να ενισχυθεί η ρωσική εθνική κυριαρχία και στοχεύουν στο να «βοηθήσουν τους πολίτες» που ζουν στην περιφέρεια του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η κωμικοτραγική κατάσταση του Ισραήλ

Νέα κεφαλή για πυραύλους Κρουζ δοκίμασε η Βόρεια Κορέα

Μπιενάλε: Το Περίπτερο του Ισραήλ κλείνει για τους ομήρους αλλά όχι για τους νεκρούς Παλαιστίνιους

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα