Στην κατάμεστη αίθουσα του τρίτου ορόφου της ΕΣΗΕΑ δόθηκε χθες η συνέντευξη Τύπου της Πρωτοβουλίας «Ώρα Μηδέν για την Υπεράσπιση της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου», η οποία ζητάει την άμεση διερεύνηση του σκανδάλου των υποκλοπών και επισημαίνει τους εξαιρετικά σοβαρούς κινδύνους που ελλοχεύουν για τη λειτουργία της δημοκρατίας. Η Πρωτοβουλία είναι ανεξάρτητη από κομματικούς ή άλλους φορείς και συμμετέχουν σε αυτήν προσωπικότητες από τους χώρους του Πανεπιστημίου, των επιστημών και των γραμμάτων.
Κοινός τόπος των ομιλητών ήταν η τεράστια ευθύνη του πρωθυπουργού, γεγονός που αποτυπώνεται και στις τελευταίες δημοσκοπήσεις καθώς έξι στους δέκα ερωτηθέντες δεν πιστεύουν τις διαβεβαιώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι δεν ήξερε για τις παρακολουθήσεις.
«Η πολιτική ευθύνη είναι και αντικειμενική και μη μεταβιβάσιμη σε μετακλητά στελέχη», τόνισε ο καθηγητής του Παντείου Ξενοφών Κοντιάδης και χαρακτήρισε «ανώριμο συνταγματικό πολιτισμό» την επιλογή του Κυρ. Μητσοτάκη να αναλάβει την πολιτική ευθύνη του σκανδάλου.
Ο κ. Κοντιάδης έκανε λόγο για «ελλειμματική δημοκρατία» και χαρακτήρισε την αφύπνιση των πολιτών «καταλύτη» των εξελίξεων. «Τι απομένει όταν οι θεσμοί υπολειτουργούν;», αναρωτήθηκε και απάντησε ότι «οι ίδιοι οι πολίτες παίρνουν θέση και προσπαθούν να αποτρέψουν αυτό που αποκαλούμε “συνταγματικό μιθριδατισμό”, δηλαδή την προσπάθεια να εξοικειωθεί και να αδιαφορήσει η κοινωνία μπροστά σε σοβαρές παραβιάσεις του δημοκρατικού κράτους δικαίου».
Στην αποκλειστική ευθύνη του πρωθυπουργού αναφέρθηκε και η Ελενα-Ολγα Χρηστίδη, ψυχολόγος Orlando LGBT+, θυμίζοντας ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφερε αλλαγές στη λειτουργία της ΕΥΠ αμέσως μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης, έγινε διοικητικός εκτός από πολιτικός προϊστάμενος της υπηρεσίας, διόρισε συγκεκριμένα πρόσωπα με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, ίδρυσε με αδιαφανείς διαδικασίες το Κέντρο Τεχνολογικής Υποστήριξης, Ανάπτυξης και Καινοτομίας κ.ά.». Εξέφρασε την ανησυχία της για τις μέχρι στιγμής αντιδράσεις και τους χειρισμούς της κυβέρνησης (με υποβάθμιση του ζητήματος, επιθέσεις σε δημοσιογράφους κ.λπ., επίκληση εσωτερικών εχθρών) και τόνισε ότι «κορυφώνεται ένα κλίμα δημοκρατικής εκτροπής, το οποίο δεν μπορεί να περάσει έτσι».
Οι πολίτες
Τους τρεις λόγους για τους οποίους η κοινή γνώμη δείχνει έντονο ενδιαφέρον για το σκάνδαλο των υποκλοπών ανέλυσε ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Νίκος Μαραντζίδης. Ως πρώτο λόγο ανέφερε ότι το συγκεκριμένο σκάνδαλο υπονομεύει τη συμφωνία του 1974, η οποία λέει ότι ο πολιτικός αντίπαλος δεν είναι εσωτερικός εχθρός.
«Η φιλελεύθερη δημοκρατία προϋποθέτει ότι όλοι οι πολίτες είναι ίσοι σε κράτος δικαίου και δεν νοείται ότι κάποιος πολιτικός ηγέτης αντιμετωπίζεται ως εσωτερική απειλή», ανέφερε ο κ. Μαραντζίδης και παρέπεμψε στην ηχηρή παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή ότι «παραβιάζεται η πολιτική σταθερότητα και ομαλότητα και αυτό είναι κάτι που οι πολίτες το αντιλαμβάνονται […] Δεύτερον, οι πολίτες καταλαβαίνουν ότι η υπόθεση των υποκλοπών ανοίγει κλεισμένα τραύματα που συνδέονται με ένα θεσμικό πλαίσιο που λειτούργησε ως απαρτχάιντ», συνέχισε ο κ. Μαραντζίδης και παρέπεμψε στην ταινία «Οι ζωές των άλλων» για να περιγράψει ότι «αυτή η ιστορία εμπεριέχει μια κουλτούρα ολοκληρωτισμού και θίγει μια συλλογική αξιοπρέπεια».
Στο πολιτικό εύρος της Πρωτοβουλίας, που ενώνει πολίτες από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, στάθηκε ο δικηγόρος Θανάσης Καμπαγιάννης, κάνοντας λόγο για «μια οριακή στιγμή κατά την οποία χρειάζεται να ακουστεί το “ως εδώ” των δημοκρατικών πολιτών».
Το κύκλωμα στοχοποίησε έναν πολιτικό αρχηγό της αντιπολίτευσης, ανέφερε και πρόσθεσε ότι το modus operandi που χρησιμοποιήθηκε ήταν ο συνδυασμός νόμιμης επισύνδεσης και παράνομου λογισμικού παρακολουθήσεων. «Με τον τρόπο αυτό και στο πλαίσιο μαφιόζικων πρακτικών συλλέγονται πληροφορίες από την ιδιωτική ζωή που στη συνέχεια θα χρησιμοποιηθούν για πολιτικούς λόγους», εξήγησε το μέλος του Δ.Σ. του ΔΣΑ με την Εναλλακτική Παρέμβαση-Δικηγορική Ανατροπή.
Οι δημοσιογράφοι
Τη συνέντευξη Τύπου συντόνισε η επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης Αθηνά Σκουλαρίκη, η οποία έδωσε έμφαση στον ρόλο των δημοσιογράφων που ασχολήθηκαν με το σκάνδαλο και σχολίασε ότι «θα είναι χάρη σε αυτούς αν δεν κατακρημνιστεί η Ελλάδα περαιτέρω στους δείκτες της ελευθερίας του Τύπου». Η κυρία Σκουλαρίκη κάλεσε στο πάνελ των ομιλητών τη δημοσιογράφο του Inside story, Ελίζα Τριανταφύλλου, η οποία ερεύνησε τη λειτουργία του Predator με τον Τάσο Τέλλογλου.
«Είναι πολύ σημαντική η Πρωτοβουλία αυτή επειδή λύνετε κάπως τη μοναξιά που νιώθαμε από τον Ιανουάριο, όταν ξεκινήσαμε να γράφουμε για το θέμα χωρίς ανταπόκριση από μέσα που δεν είναι αντιπολιτευτικά», σχολίασε η Ελίζα Τριανταφύλλου και αναφέρθηκε στο τελευταίο δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» (Κώστας Ζαφειρόπουλος, «Στο στόχαστρο οι μη αρεστοί») που αποκαλύπτει απόπειρα παγίδευσης εργαζομένων της ΕΥΠ οι οποίοι δεν ανήκαν σε αυτούς που θεωρούνταν εύκολα χειραγωγήσιμοι.
Το «παρών» στη συνέντευξη Τύπου έδωσαν ο καθηγητής του Παντείου Δημήτρης Χριστόπουλος, ο εκπαιδευτικός και διευθυντής του Σημείου για τη μελέτη και την αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς Κωστής Παπαϊωάννου, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ερευνών Eteron Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο επικεφαλής της Συνηγορίας Solidarity Now Λευτέρης Παπαγιαννάκης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας και Γιάννης Ραγκούσης, η πρώην βουλευτίνα Τασία Χριστοδουλοπούλου, ο περιφερειακός σύμβουλος Θανάσης Πετράκος, η επικεφαλής των Εκδόσεων Ποταμός Αναστασία Λαμπρία και άλλοι.
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών