ΑΘΗΝΑ
01:52
|
25.04.2024
Tο τουρκικό drone περιήλθε στην κατοχή ανωτάτων Ελλήνων αξιωματικών στη Λιβύη από τον Λιβυκό Στρατό του στρατηγού Χάφταρ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Από «κόσκινο» πέρασαν ειδικά κλιμάκια ειδικών τεχνικών των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων ένα τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος Bayraktar που είχε καταρριφθεί τον Ιούλιο του 2020 στην Ανατολική Λιβύη, στη συνέχεια περιήλθε στην κατοχή Ελλήνων στρατιωτικών και από εκεί μεταφέρθηκε διά θαλάσσης στην Ελλάδα σε συνεργασία με το Ισραήλ που φέρεται πως φρόντισε να διεκπεραιωθεί η επιχείρηση με επιτυχία δίχως να υποψιαστεί το παραμικρό η Τουρκία.

Η αποκάλυψη έγινε νωρίς το απόγευμα από την εκπομπή του τηλεοπτικού καναλιού Μέγκα, Live News του Mega. Ρεπόρτερ του καναλιού επικαλούνται στενό συνεργάτη του Λίβυου στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ που ηγείται του «Εθνικού Λιβυκού Στρατού» (και είναι σε μόνιμη αντιπαράθεση με τον τουρκόφιλο Λίβυο πρωθυπουργό Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά που αρνείται να εγκαταλείψει τον προεδρικό θώκο από τον περασμένο Φλεβάρη όταν αποφασίστηκε η αντικατάστασή του από τον πρώην κυβερνητικό του εταίρο, Φάθι Μπασάγα, με απόφαση του εκλεγμένου λιβυκού κοινοβουλίου που εδρεύει στο Τομπρούκ).

Οι πληροφορίες του καναλιού αναφέρουν επίσης πως η μεταφορά συγκεκριμένων κομματιών πραγματοποιήθηκε στη Βεγγάζη και πως η εμπειρία του Εθνικού Λιβυκού Στρατού από την παρεμβολή και κατάρριψή τού μεταφέρθηκε στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία φέρεται πως επίσης μεταφέρθηκαν πληροφορίες για την τουρκική αεράμυνα και τα θωρακισμένα οχήματα Kirbi που χρησιμοποιούνται στη Λιβύη.

Ειδικότερα, πηγή από το περιβάλλον του στρατηγού Χαφτάρ υποστήριξε πως Έλληνες αξιωματικοί και τεχνικοί αφού απέσπασαν κομμάτια της ατράκτου, του εγκεφάλου και τον κινητήρα του αεροσκάφους τα φόρτωσαν όλα καμουφλαρισμένα ανάμεσα σε ψαροκασέλες και με τη βοήθεια ενός αλιευτικό σκάφους, έφτασαν σε ελληνικό λιμάνι. Στην επιχείρηση της μεταφοράς, αρωγός στάθηκε το Ισραήλ, που φρόντισε να μην γίνει το παραμικρό αντιληπτό από την Άγκυρα. Ακολούθως το τουρκικό drone μεταφέρθηκε σε εγκαταστάσεις κοντά στην Αθήνα, όπου αναλύθηκε και πλέον αποτελεί μέτρο της αντι-drone τεχνολογίας που έχει αναπτύξει η Ελλάδα έναντι της Τουρκίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έστειλε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα