ΑΘΗΝΑ
02:26
|
25.04.2024
Πρωτοβουλία πολιτών από τις Κυκλάδες ξεκίνησε συλλογή υπογραφών διεκδικώντας την επιστροφή των 161 αρχαιοτήτων κυκλαδικού πολιτισμού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πρωτοβουλία πολιτών από τις Κυκλάδες ξεκίνησε συλλογή υπογραφών διεκδικώντας την επιστροφή των 161 αρχαιοτήτων κυκλαδικού πολιτισμού, που μέσω νομοσχεδίου του υπουργείου Πολιτισμού η κυβέρνηση προσπαθεί να παραχωρήσει στο νεοσύστατο Ινστιτούτο Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού με έδρα το Ντελαγουέρ.

Πρόκειται για μια συλλογή με μεγάλη επιστημονική και αρχαιολογική αξία καθώς περιλαμβάνει μοναδικής τέχνης ειδώλια, αγγεία, εργαλεία και κοσμήματα, κατασκευασμένα από μάρμαρο στην πλειονότητά τους, πηλό και χαλκό, με αρκετά από τα αντικείμενα αυτά να αποτελούν σπάνια ή ακόμα και μοναδικά δείγματα της τέχνης και της τεχνικής του κυκλαδικού πολιτισμού της 3ης προχριστιανικής χιλιετίας παγκοσμίως, λόγω του τύπου και των διαστάσεών τους.

Σε ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων υποστηρίζει πως το ελληνικό δημόσιο οφείλει σε αυτή και σε κάθε αντίστοιχη περίπτωση να διεκδικεί και την κυριότητα και την κατοχή αρχαιολογικών ευρημάτων που έχουν αποσπαστεί από την Ελλάδα, και όχι να υπογραφεί συμβάσεις ανταλλαγών ευρημάτων με ιδιώτες συλλέκτες ή ακόμα και μουσεία για αμφιλεγόμενης προέλευσης αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία έχουν αποσπαστεί μέσα από αρχαιοκαπηλία, τυμβωρυχία και λαθρεμπορία αρχαιοτήτων.

Αυτές τις πάγιες θέσεις υποστηρίζει και το εν λόγω ψήφισμα που κυκλοφορεί τις τελευταίες ημέρες. Οι υπογράφοντες του ψηφίσματος στην διαδικτυακή πλατφόρμα Avaaz, το οποίο θα επιδοθεί στον πρόεδρο της Βουλής και στο αρμόδιο υπουργείο, λένε «ΟΧΙ στο ξεπούλημα των πολιτιστικών μας θησαυρών στους ξένους πολύ περισσότερο σε εμπόρους-συλλέκτες αρχαιοτήτων που προέρχονται από αρχαιοκαπηλία και λαθρανασκαφές» και στην «επιχειρούμενη νομιμοποίηση από τη Βουλή της αρχαιοκαπηλικής συλλογής με τους 161 θησαυρούς του κυκλαδικού πολιτισμού, κυρίως με κυκλαδικά ειδώλια».

Το κείμενο απευθύνεται στους βουλευτές κάνοντας έκκληση να καταψηφίσουν το σχέδιο νόμου που «οδηγεί την πολιτεία να συναλλάσσεται με λαθρέμπορους αρχαιοτήτων, με αρχαιοκάπηλους και συλλέκτες κλεμμένων θησαυρών».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ψηφίσματος:

«Λέμε ΟΧΙ στο ξεπούλημα των πολιτιστικών μας θησαυρών στους ξένους πολύ περισσότερο σε εμπόρους-συλλέκτες αρχαιοτήτων που προέρχονται από αρχαιοκαπηλία και λαθρανασκαφές
Λέμε όχι στη επιχειρούμενη νομιμοποίηση από τη Βουλή της αρχαιοκαπηλικής συλλογής με τους 161 θησαυρούς του κυκλαδικού πολιτισμού, κυρίως με κυκλαδικά ειδώλια.
Απευθυνόμαστε στους 300 της βουλής και τους καλούμε να καταψηφίσουν το ν/σ αυτό που οδηγεί την πολιτεία να συναλλάσσεται με λαθρέμπορους αρχαιοτήτων, με αρχαιοκάπηλους και συλλέκτες κλεμμένων θησαυρών.
Καλούμε την κυβέρνηση να διεκδικήσει νομικά τη συλλογή με τους κλεμμένους θησαυρούς, όπως προβλέπει ο αρχαιολογικός νόμος, ώστε αυτά να επιστρέψουν στην Ελλάδα και να παραδοθούν στο Ελληνικό Δημόσιο, στο οποίο ανήκουν σύμφωνα με το ΣΥΝΤΑΓΜΑ». ́

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έστειλε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα