ΑΘΗΝΑ
01:16
|
27.04.2024
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας «αναμένει να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια, επειδή ο πληθωρισμός παραμένει υπερβολικά υψηλός».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αύξησε τα επιτόκια κατά 0,75%, καθώς οι νέες προβλέψεις δείχνουν ότι ο πληθωρισμός παραμένει πολύ πάνω από τον στόχο του 2% της τράπεζας για τα επόμενα χρόνια. Τα νέα επιτόκια θα τεθούν σε ισχύ από την 14η Σεπτεμβρίου 2022.

Η κίνηση αποτελεί τη μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων στην ιστορία της ΕΚΤ και επιβλήθηκε στο πλαίσιο μέτρων καταπολέμησης του υψηλού πληθωρισμού. Σε σχετική ανακοίνωση της ΕΚΤ επισημαίνεται πως «το Διοικητικό Συμβούλιο πήρε αυτή την απόφαση και αναμένει να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια, επειδή ο πληθωρισμός παραμένει υπερβολικά υψηλός και είναι πιθανό να παραμείνει πάνω από τον στόχο για παρατεταμένη περίοδο».

Σύμφωνα με τη δήλωση, τα στελέχη της ΕΚΤ αναθεώρησαν σημαντικά προς τα πάνω τις προβλέψεις τους για τον πληθωρισμό, ο οποίος αναμένεται τώρα να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο σε 8,1% το 2022, 5,5% το 2023 και 2,3% το 2024. Παράλληλα, η οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 3,1% το 2022, 0,9% το 2023 και 1,9% το 2024.

Η ΕΚΤ διαβεβαίωσε ότι «το Διοικητικό Συμβούλιο είναι έτοιμο να προσαρμόσει όλα τα μέσα που διαθέτει στο πλαίσιο της εντολής του για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί στον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Αρνητικές οι προοπτικές της Boeing

Disiecta Membra #10: Ας μιλήσουμε για κβαντική βαρύτητα

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα