ΑΘΗΝΑ
11:57
|
02.12.2022
Χιλιανοί φοιτητές και μαθητές βγήκαν ξανά στους δρόμους για να διεκδικήσουν μεγαλύτερη πρόσβαση στην παιδεία αλλά και νέες διαδικασίες για τη σύνταξη του νέου συντάγματος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Χιλιανοί φοιτητές διαδήλωσαν σε αρκετούς σταθμούς του μετρό στην πρωτεύουσα Σαντιάγο την Τετάρτη, απαιτώντας μεταρρυθμίσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα λίγες μέρες αφότου οι ψηφοφόροι απέρριψαν ένα προτεινόμενο σύνταγμα που είχε τις ρίζες του στις φοιτητικές διαδηλώσεις πριν από τρία χρόνια.

Νωρίς την Τετάρτη, το μετρό του Σαντιάγο άρχισε να αναφέρει προσωρινές διακοπές λειτουργίας σε διάφορους σταθμούς του δικτύου του λόγω της παρουσίας νέων που διαμαρτύρονταν εντός και εκτός των εγκαταστάσεων.

Αν και οι διαδηλώσεις ήταν ειρηνικές, χωρίς αναφορές για βίαιες ενέργειες, θύμισαν τις φοιτητικές διαμαρτυρίες που τον Οκτώβριο του 2019 οδήγησαν σε μαζικές και μερικές φορές βίαιες διαδηλώσεις στους δρόμους κατά της ανισότητας στη χώρα της Νότιας Αμερικής.

Οι διαδηλώσεις έγιναν λιγότερο από μία εβδομάδα αφότου οι Χιλιανοί απέρριψαν συντριπτικά ένα προτεινόμενο νέο σύνταγμα σε δημοψήφισμα την Κυριακή. Το αποτέλεσμα οδήγησε τον πρόεδρο Γκάμπριελ Μπόριτς σε ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου του για να διευρύνει τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Το μετρό του Σαντιάγο ανέφερε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι υπήρξαν διακοπές λειτουργίας σε τουλάχιστον δώδεκα σταθμούς λόγω «ταραχών που προκαλούνται από μαθητές».

Το πρωί, μια ομάδα μαθητών συμμετείχε επίσης σε αψιμαχίες με την αστυνομία σε σχολείο στο κέντρο του Σαντιάγο.

Μέλη του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας συναντήθηκαν σήμερα το απόγευμα για να συζητήσουν λύσεις για την αντιμετώπιση των νέων διαδηλώσεων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τη δημιουργία ειδικού δικαστηρίου για να κατασχέσει κεφάλαια της Ρωσίας, προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

«Ενώ συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, προτείνουμε να στήσουμε ένα ειδικό δικαστήριο, υποστηριζόμενο από τα Η.Ε.», ανέφερε χαρακτηριστικά η φον ντερ Λάιεν.
ΣΥΝΑΦΗ

Περού: «Πράσινο φως» από το Κογκρέσο για την παραπομπή του προέδρου Καστίγιο

Οικονόμου: Πιθανόν την άνοιξη να έχουμε εκλογές

Το Κίεβο επιδιώκει την απαγόρευση της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας

Εμπρηστική επίθεση σε αυτοκίνητο Ιταλίδας διπλωμάτη στου Παπάγου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα