ΑΘΗΝΑ
13:16
|
05.05.2024
Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού στο Ιράν ξεκαθαρίζει πως δεν θα ανεχθεί κινήσεις σε βάρος της χώρας του από το Ισραήλ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Γραπτή επιστολή σε χώρες του Κόλπου που διατηρούν στο έδαφός τους αμερικανικές βάσεις  απέστειλε ο Ιρανός γενικός επιτελάρχης, στρατηγός Μοχάμαντ Μπαγκερί καταδικάζοντας την απόφαση των ΗΠΑ να αναθέσουν την 1η Σεπτέμβρη τρέχοντος έτους την ευθύνη των σχέσεων με το Ισραήλ στην Κεντρική Διοίκηση του αμερικανικού στρατού (CENTCOM)  αντί στην Ευρωπαϊκή Διοίκηση (ΕUCOM) όπως γινόταν επί χρόνια.

Η απόφαση αυτή που ελήφθη μετά από μήνες προετοιμασιών μεταξύ ΗΠΑ-Ισραήλ και εντάσσεται στο πλαίσιο κινήσεων που αφορούν την γεωπολιτική αντιπαράθεση αμφοτέρων χωρών με το Ιράν προκάλεσε σήμερα την έντονη αντίδραση του Ιρανού επιτελάρχη.

(Left to right) IDF Chief of Staff Aviv Kohavi, CENTCOM Commander Kenneth F. McKenzie, Jr., and Defense Minister Benny Gantz in Tel Aviv, on January 29, 2021. (Ariel Hermoni/Defense Ministry)

Ο Ιρανός στρατηγός αναφέρει στην επιστολή του (σύμφωνα με πληροφορίες της αραβικής εφημερίδας Ασάρκ αλ Αουσάτ)  πως ο αμερικανικός στρατός προσπάθησε να γεμίσει το κενό που προκάλεσε η απόσυρση αεροπλανοφόρων, ελικοπτέρων και καταδιωκτικών από τον Περσικό Κόλπο και τη Θάλασσα του Ομάν επιτρέποντας στο Ισραήλ να ενταχθεί στην CENTCOM.

Εκτιμά πως η εξέλιξη σημαίνει αύξηση των επιχειρήσεων κατασκοπείας και των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων των δυνάμεων που διατηρούν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στην ευρύτερη περιοχή αναφέροντας πως «τίθενται στη διάθεση του σιωνιστικού καθεστώτος» (εννοώντας το Ισραήλ) με αντάλλαγμα την κλιμάκωση των απειλών έναντι του Ιράν.

US military bases better be shut down: US ex-cmdr - IRNA English

«Έχουμε διακηρύξει και συνεχίζουμε να διακηρύσσουμε την ετοιμότητά μας μέσω επέκτασης της παρουσίας και διεύρυνσης των εναέριων και θαλάσσιων περιπολιών αλλά και των επιχειρήσεων αντικατασκοπείας, πραγματοποιώντας ποικίλες ναυτικές, πυραυλικές ασκήσεις καθώς και γυμνάσια με τη χρήση τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επέμεινε πως η υπαγωγή του Ισραήλ στην CENTCOM μπορεί να απειλήσει το Ιράν, γεγονός που δεν πρόκειται να γίνει ανεκτό με κανέναν τρόπο. Προειδοποίησε επίσης πως θα υποβληθεί έγγραφη διαμαρτυρία στον Διεθνή Οργανισμό Ναυτιλίας.

Ο Μπαγερί την Δευτέρα εγκαινίασε ένα νέο σκάφος του πολεμικού ναυτικού που φέρει την ονομασία «Κασίμ Σολεϊμανί» στη διάρκεια τελετής στο λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς.

Την επόμενη μέρα ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Γιαίρ Λαπίντ προειδοποίησε το Ιράν να μην προκαλεί τη χώρα του λέγοντας πως σε αντίθετη περίπτωση «θα δοκιμάσει το μακρύ χέρι και τις δυνατότητες του Ισραήλ». Πρόσθεσε ακόμη πως ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συμφωνεί μαζί του πως το Ισραήλ «έχει πλήρη ελευθερία κινήσεων για να αποτ΄ρεψει την πιθανότητα να γίνει το Ιράν πυρηνική απειλή».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Άνοδος στο 3,9% η ανεργία στις ΗΠΑ για τον Απρίλιο

Το Ισραήλ αποφάσισε να κλείσει το Al Jazeera στην επικράτειά του

Ιρανός ΥΠΕΞ: Η διεθνής πίεση στο Ισραήλ χαράσσει τον δρόμο της εκεχειρίας

Νότια Κορέα και ΗΠΑ σε κοινή στρατιωτική άσκηση στον Κυβερνοχώρο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα