ΑΘΗΝΑ
00:41
|
22.09.2024
Δύο Κινέζοι πολίτες φέρεται να δωροδώκησαν αξιωματούχους των Νησιών Μάρσαλ για τη δημιουργία αποκλειστικής οικονομικής ζώνης στην ατόλη Ρόνγκελαπ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια πρώην πρόεδρος των Νησιών Μάρσαλ ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας για μια φερόμενη συνωμοσία από δύο Κινέζους πολίτες για τη δημιουργία ενός κρατιδίου εντός των συνόρων των Νησιών που θα λειτουργούσε ως παράδεισος φοροαπαλλαγής.

Το ζευγάρι κατηγορήθηκε από αμερικανούς εισαγγελείς για δωροδοκία και ξέπλυμα χρήματος για ένα «πολυετές σχέδιο» που περιελάμβανε την ίδρυση μιας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, φερόμενη δωροδοκία πέντε αξιωματούχων της Δημοκρατίας των Νησιών Μάρσαλ (RMI) και απόπειρα δωροδοκίας ενός έκτου. Ένας από τους πέντε αξιωματούχους φέρεται να έλαβε μετρητά για να δωροδοκήσει άλλους για να υποστηρίξει τη χάραξη μιας περιοχής τύπου Χονγκ Κονγκ.

Η Χίλντα Χάινε, η οποία είναι τώρα βουλευτής των Νησιών Μάρσαλ, δήλωσε ότι οι ταυτότητες των έξι νομοθετών δεν προσδιορίστηκαν στο κατηγορητήριο, αλλά ότι «υπάρχουν κάποιες εικασίες για το ποιοι είναι οι αξιωματούχοι», προσθέτοντας ότι «Ο λαός έχει δικαίωμα να γνωρίζει ποιος δέχτηκε δωροδοκίες και να ληφθούν μέτρα λογοδοσίας όπως αρμόζει από τους νόμους μας. Ελπίζω ότι οι ταυτότητες θα προσδιοριστούν προσεχώς».

Ο Κάρι Γιαν, 50 ετών, και η Τζίνα Ζου, 34 ετών, κατηγορούνται ότι προσπάθησαν να χειραγωγήσουν τους νομοθέτες της RMI για να δημιουργήσουν μια αποκλειστική οικονομική ζώνη στην ατόλη Ρόνγκελαπ, με το όνομα «ειδική διοικητική περιοχή της ατόλης Ρόνγκελαπ (Rasar)». Η Κίνα αποκαλεί «ειδική διοικητική περιοχή» το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο.

Οι κατηγορίες διατυπώθηκαν σε ένα κατηγορητήριο που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή μετά την έκδοση του ζευγαριού στις ΗΠΑ από την Ταϊλάνδη, όπου συνελήφθησαν πριν από σχεδόν δύο χρόνια. Ο Αμερικανός εισαγγελέας Ντάμιαν Γουίλιαμς δήλωσε ότι το ζευγάρι «περιφρόνησε κατάφωρα την κυριαρχία της RMI και του νομοθετικού της σώματος».

Οι δύο κατηγορούμενοι έχουν δηλώσει αθώοι στις κατηγορίες, οι οποίες επισύρουν ποινές φυλάκισης έως και 5 ετών για δωροδοκία και 20 ετών για ξέπλυμα χρήματος. Το κατηγορητήριο ανέφερε πως «Ο Γιαν σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει τη Rasar για να προσελκύσει, μεταξύ άλλων, επενδυτές και πελάτες σε επιχειρήσεις που θα λειτουργούσε στη Rasar, εν όλω ή εν μέρει μέσω της ΜΚΟ», καθώς και ότι ο Γιαν και η Ζου συμμετείχαν στη σύνταξη της νομοθεσίας.

Μεταξύ των κατηγοριών για δωροδοκία είναι ένας ισχυρισμός ότι η Ζου έδωσε άτοκο «δάνειο» 22.000 δολαρίων (22.080 ευρώ) σε αξιωματούχο της RMI που είχε χρηματοδοτήσει επίσημα το νομοσχέδιο για τη Rasar και έκανε άλλες ενέργειες προσπαθώντας να το περάσει. Ένας άλλος αξιωματούχος φέρεται να έλαβε 7.000 δολάρια (7.020 ευρώ) μέσω μέλους της οικογένειάς του «για να παρακινήσει ή να επηρεάσει άλλους νομοθέτες της RMI να υποστηρίξουν» τη νομοθεσία.

Το κατηγορητήριο ανέφερε επίσης ότι οι Γιαν και Ζου πλήρωσαν τα έξοδα πτήσης, ξενοδοχείων και ψυχαγωγίας για να ταξιδέψουν οι αξιωματούχοι της RMI, τουλάχιστον δύο εκ των οποίων είχαν εξουσία ψήφου επί του νομοσχεδίου, στη Νέα Υόρκη και το Χονγκ Κονγκ τον Απρίλιο του 2018. Ένας αξιωματούχος φέρεται να προώθησε την ατόλη ως «πολλά υποσχόμενη τοποθεσία για επιχειρηματική δραστηριότητα», αποδέχθηκε την επένδυση του Γιαν στην ιδιωτική του επιχείρηση και διόρισε τον Γιαν ως ειδικό σύμβουλο της ατόλης.

Η ατόλη Ρόνγκελαπ αποτελούσε τοποθεσία εκτεταμένων πυρηνικών δοκιμών των ΗΠΑ στις δεκαετίες του 1940 και του 1950, προκαλώντας καταστροφικές συνέπειες στους κατοίκους της ατόλης, των οποίων οι απόγονοι είναι απρόθυμοι να επιστρέψουν.

Τον Νοέμβριο του 2018, η Χάινε παρέμεινε οριακά στην εξουσία έπειτα από πρόταση μομφής, η οποία είχε τότε δηλώσει ότι αφορούσε την αντίθεσή της στο σχέδιο. Η πρώην πρόεδρος δήλωσε σήμερα ότι δεν υποστήριξε τη νομοθεσία επειδή είναι «αντισυνταγματική» και παραγκώνισε τους νόμους της RMI σε «κρίσιμους τομείς».

«Η οικονομική ανάπτυξη ενθαρρύνεται και πρέπει να ενθαρρύνεται, αλλά όχι εις βάρος της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και άλλων παρόμοιων κακών δραστηριοτήτων που αποτελούν συνήθως μέρος της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, όπως ήταν προφανές στη νομοθεσία για τη Rasar. Ο λαός της Ρόνγκελαπ άξιζε καλύτερο βιοτικό επίπεδο και οικονομική ανάπτυξη», πρόσθεσε η Χάινε.

Στο κατηγορητήριο περιλαμβανόταν μια αναφορά σε ένα email από έναν ανώνυμο αξιωματούχο της RMI προς τον Γιαν και τη Ζου στο οποίο ορκιζόταν «εκδίκηση» εναντίον της Χάινε για την επιτυχή αντίθεσή της στο νομοσχέδιο. Αφού η Χάινε έχασε τις εκλογές τον Ιανουάριο του 2020, ο Γιαν και η Ζου φέρεται να έστειλαν email στον αξιωματούχο και υποσχέθηκαν ότι η οικογένειά του θα ήταν «μία από τις πιο ισχυρές» στη RMI εάν εγκριθεί ψήφισμα που υποστηρίζει το νομοσχέδιο, κάτι που έγινε τον Μάρτιο του ίδιου έτους. Το νομοσχέδιο για τη Rasar δεν κατατέθηκε ποτέ στο κοινοβούλιο λόγω των συνταγματικών ζητημάτων που έθεσαν οι επικριτές του.

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη στις καταθέσεις ότι το φερόμενο σχέδιο συνδέεται με το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ), αλλά η πρόταση για τη Rasar έχει προκαλέσει ανησυχίες σχετικά με την αυξανόμενη επιρροή του Πεκίνου στον Ειρηνικό. Τα Νησιά Μάρσαλ είναι πρώην έδαφος των ΗΠΑ και ένα από τα λίγα κράτη που αναγνωρίζουν την Ταϊβάν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Έξι χρόνια χωρίς τον Ζακ: No Zackie, no peace

Ψυχραιμία μπροστά στα «βάσανα» της γαλλικής (κέντρο) αριστεράς

Το Telegram επίσημα ξεκινά να συνεργάζεται με τις αστυνομικές αρχές

Χεζμπολάχ: Νέο μπαράζ ρουκετών κατά του Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα