Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι επιθυμεί να εξαχθούν και σιτηρά από τη Ρωσία, προσθέτοντας ότι τα σιτηρά που εξάγονται από την Ουκρανία στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ καταλήγουν σε πλούσιες και όχι φτωχές χώρες.
Η συμφωνία εξαγωγής σιτηρών που υπογράφηκε από την Ουκρανία, τη Ρωσία, την Τουρκία και τα Ηνωμένα Έθνη είχε ως στόχο να αποτρέψει μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση διασφαλίζοντας την ασφαλή διέλευση των πλοίων από και προς τα ουκρανικά λιμάνια, επιτρέποντάς τους να εξάγουν δεκάδες εκατομμύρια τόνους σιτηρών που είχαν αποκλειστεί στην Ουκρανία.
«Το γεγονός ότι οι αποστολές σιτηρών πηγαίνουν στις χώρες που εφαρμόζουν αυτές τις κυρώσεις (εναντίον της Μόσχας) ενοχλεί τον κ. Πούτιν. Θέλουμε επίσης οι αποστολές σιτηρών να ξεκινήσουν από τη Ρωσία», δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου με τον Κροάτη ομόλογό του. «Τα σιτηρά που έρχονται ως μέρος αυτής της συμφωνίας σιτηρών δυστυχώς πηγαίνουν σε πλούσιες χώρες, όχι σε φτωχές χώρες», είπε ο Ερντογάν.
Η ομάδα συντονισμού της συμφωνίας με έδρα την Κωνσταντινούπολη στην Τουρκία, δήλωσε ότι περίπου το 30% των εξαγωγών έχει καταλήξει σε χώρες χαμηλού και χαμηλότερου μεσαίου εισοδήματος. Στην ομάδα συντονισμού περιλαμβάνονται οι τέσσερις υπογράφοντες.
Εχθές, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, πρότεινε τον περιορισμό της συμφωνίας, δεδομένου ότι παραδίδει σιτηρά, άλλα τρόφιμα και λιπάσματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία και όχι σε φτωχές χώρες. Παράλληλα, αξιωματούχοι του ΟΗΕ και της Ρωσίας συναντήθηκαν στη Γενεύη για να συζητήσουν τις ρωσικές καταγγελίες ότι οι δυτικές κυρώσεις εμποδίζουν τις εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων παρά τη συμφωνία του ΟΗΕ.
Παρά το γεγονός ότι περίπου 100 φορτηγά πλοία έχουν εγκαταλείψει τα ουκρανικά λιμάνια από τότε που υπογράφηκε η συμφωνία στα τέλη Ιουλίου, τα ουκρανικά σιτηρά δεν έχουν φτάσει ακόμη στους συνηθισμένους προορισμούς στην Αφρική σε κανονικές ποσότητες. Η συμφωνία, που πρέπει να ανανεώνεται κάθε 120 ημέρες με συμφωνία των μερών, λήγει στα τέλη Νοεμβρίου.