ΑΘΗΝΑ
12:20
|
15.11.2024
Κραυγή αγωνίας για τους Παλαιστίνιους κατοίκους της περιοχής Μάσαφερ Γιάτα, που εδώ και δεκαετίες βιώνουν την ισραηλινή κατοχή στο πετσί τους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στη δεκαετία του 1980, οι ισραηλινές αρχές όρισαν ένα τμήμα της Μάσαφερ Γιάτα, μιας περιοχής της Παλαιστίνης στους λόφους της νότιας Χεβρώνας ως «Ζώνη Πυρός 918», δηλαδή ως μια κλειστή στρατιωτική ζώνη. Από τότε και έπειτα, η περιοχή θυμίζει ανοιχτή φυλακή λόγω της έντονης παρουσίας του ισραηλινού στρατού, ενώ οι κάτοικοί της κινδυνεύουν από αναγκαστική έξωση, κατεδάφιση των οικημάτων τους και ξεριζωμό. Ήδη τα δύο χωριά Κιρμπέτ Σαρούνα και Καρουμπέχ δεν υπάρχουν πλέον μετά την κατεδάφιση όλων των οικημάτων και καταλυμάτων τους.

Επί του παρόντος, στη Μάσαφερ Γιάτα ζουν 215 παλαιστινιακά νοικοκυριά, συμπεριλαμβανομένων περίπου 1.150 ατόμων, εκ των οποίων τα 569 είναι παιδιά. Στην περιοχή κατοχής Γ’ στην Παλαιστίνη, οι κάτοικοι δεν έχουν απολύτως κανέναν έλεγχο, ενώ είναι παρατημένοι στη μοίρα τους όσον αφορά τις δημόσιες υπηρεσίες, την ιατρική περίθαλψη και πρόνοια, ακόμα και τις σχολικές υποδομές. Ταυτόχρονα, ο ισραηλινός κατοχικός στρατός παρεμποδίζει καθημερινά τους κατοίκους από το να πραγματοποιήσουν μετακινήσεις έξω από την περιοχή, καθώς η ανάδειξη των διάφορων εδαφών σε «ζώνες πυρός» απαγορεύει τις μετακινήσεις ακόμα και μέσα στις ίδιες τις κοινότητές τους.

Μια Παλαιστίνια γυναίκα δίπλα στο σπίτι της που κατεδαφίστηκε από τον Ισραηλινό στρατό στο χωριό Κιρμπέτ Αλ- Χάλαγα,

Οι κάτοικοι της Μάσαφερ Γιάτα μάχονται στα δικαστήρια εδώ και δεκαετίες κατά της απόφασης του Ισραήλ να κηρύξει την περιοχή σε στρατιωτική «ζώνη πυρός».

Όπως αναφέρουν δημοσιογράφοι και κάτοικοι της Μάσαφερ Γιάτα, οι «ζώνες πυρός» είναι μια απάτη που ο μοναδικός της σκοπός είναι να δημιουργήσει ανυπόφορες συνθήκες ζωής στους κατοίκους και να διευκολύνει την έξωση από τον τόπο τους. «Οι Παλαιστίνιοι κάτοικοι απαγορεύεται να κατοικήσουν τον ίδιο τους τον τόπο», όπως καταγγέλλουν.

Πρόσφατα, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ τάχθηκε στο πλευρό του στρατού και άνοιξε τον δρόμο για την έξωση περισσότερων από 1.000 ανθρώπων. Από τότε οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή εντάθηκαν, ενώ πολλά σπίτια έχουν γκρεμιστεί ή κατεδαφιστεί από τον ισραηλινό στρατό καθώς αυτός επιβάλλει την δικαστική απόφαση.

Οι κάτοικοι της Μάσαφερ Γιάτα βρίσκονται σε απόγνωση, και καθώς δεν έχουν πού αλλού να πάνε, έχουν αποσυρθεί σε κοντινές σπηλιές για να μείνουν κοντά στη γη τους.

«Ζήσαμε για ένα μήνα σε εξωτερικούς χώρους μέχρι που καταφέραμε να καθαρίσουμε τη σπηλιά», λένε κάποιες απεγνωσμένες οικογένειες. «Οι σπηλιές είναι γεμάτες φίδια, σκορπιούς, βρωμιές και αρουραίους. Είναι πολύ τρομακτικά», συμπληρώνουν.

Τα μεγαλύτερα παιδιά μιας οικογένειας αναγκάζονται να κοιμούνται έξω σε μια αυτοσχέδια πλατφόρμα, που χτίστηκε από τον πατέρα τους για να τα προστατεύει από φίδια και άλλες απειλές, καθώς μια από τις κόρες της οικογένειας τσιμπήθηκε πρόσφατα από σκορπιό. Η έλλειψη ιατρικής περίθαλψης και η απαγόρευση της πρόσβασης σε κοντινά νοσοκομεία, κάνει τους κατοίκους να είναι πρόσφυγες στον ίδιο τους τον τόπο, φοβούμενοι ακόμα και ότι η παραμικρή κακουχία μπορεί να αποβεί μοιραία.

Ολόκληρες οικογένειες της Μάσαφερ Γιάτα ζουν σε σπηλιές από τότε που κατεδαφίστηκαν τα σπίτια τους.

Τοπικές και διεθνείς οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι θα αυτό που συμβαίνει στη Μάσαφερ Γιάτα είναι η μεγαλύτερη έξωση Παλαιστινίων από γη που ισχυρίζονται ότι είναι δική τους εδώ και δεκαετίες. Αυτές οι οργανώσεις, μεταξύ τους η Διεθνής Αμνηστία και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, μιλάνε για ξεκάθαρα εγκλήματα πολέμου στη γη της Μάσαφερ Γιάτα, η οποία ελέγχεται από τις ισραηλινές αρχές από τότε που κατέλαβαν τη Δυτική Όχθη κατά τη διάρκεια του Πολέμου των Έξι Ημερών το 1967.

Οι ισραηλινές αρχές θεωρούν ότι δεν υπάρχουν μόνιμοι κάτοικοι στην περιοχή, και ότι όσοι μένουν τώρα είναι οι απλά νομάδες κτηνοτρόφων που βιοπορούνταν από τα κοπάδιά τους στην περιοχή με κάποιους να εγκαθίστανται εποχιακά σε κάποια χωριά.

Το 1999, η ισραηλινή κυβέρνηση εξέδωσε εντολές έξωσης για όσους Παλαιστίνιους εξακολουθούσαν να ζουν στην περιοχή.

Μετά από δεκαετίες δικαστικής διαμάχης, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ αποφάνθηκε τον περασμένο Μάιο ότι οι εκεί Παλαιστίνιοι δεν υπήρξαν ποτέ μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής, όταν το Μάσαφερ Γιάτα ανακηρύχθηκε σε στρατιωτική «ζώνη πυρός».

Οι κάτοικοι της περιοχής ονομάζουν τον διαρκή διωγμό που υφίστανται ως «εθνοκάθαρση», καθώς ο ισραηλινός στρατός κατοχής επιτίθεται διαρκώς στους κατοίκους, εισβάλλει απροειδοποίητα μέσα στις κατοικίες τους και προχωρά σε αναίτιες συλλήψεις.

Την Τετάρτη, χθες, οι δυνάμεις κατοχής κατάσχεσαν ηλιακούς συλλέκτες, οι οποίοι εξυπηρετούσαν τουλάχιστον 15 οικογένειες στη Μάσαφερ Γιάτα, παρέχοντάς τους ηλεκτρική ενέργεια τα τελευταία 12 χρόνια! Να σημειωθεί ότι η περιοχή είναι αποκλεισμένη από το δίκτυο υδροδότησης και ηλεκτροδότησης εδώ και χρόνια, και οι τελευταίες ενέργειες του στρατού εντείνουν τη βύθιση των κατοίκων στην ανέχεια και στην εξαθλίωση, ώστε να απελαθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι μέχρι πού μπορούν να φτάσουν οι ισραηλινές δυνάμεις για να απελάσουν τους κατοίκους από τον τόπο τους, στην προσπάθεια επιβολής μιας βίαιης και άδικης δικαστικής απόφασης;

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στον Ρόμπερτ Κένεντι το υπουργείο Υγείας του Τραμπ

Τροχαίο δυστύχημα στην Ξάνθη: Μία νεκρή και 4 τραυματίες

Νέα επιδείνωση καιρού: Προειδοποίηση για επικίνδυνες βροχοπτώσεις στην Αττική

Πτώση στις τιμές του πετρελαίου λόγω μείωσης φόβων για την προσφορά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα