ΑΘΗΝΑ
07:15
|
22.05.2024
Ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε ζωηρή ανησυχία για την επιρροή «αναθεωρητικών δυνάμεων» στα Δυτικά Βαλκάνια.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Επίσκεψη στη Σερβία (δύο μέρες μετά την εκεί επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν) πραγματοποίησε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συζητώντας με τον Σέρβο ομόλογό του Νίκολα Σελάκοβιτς θέματα συνεργασίας για την ενέργεια, τα Δυτικά Βαλκάνια και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε μία έμμεση αναφορά στην Τουρκία, ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε ζωηρή ανησυχία για την επιρροή «αναθεωρητικών δυνάμεων» στα Δυτικά Βαλκάνια, οι οποίες αξιοποιούν ιστορικούς, οικονομικούς και θρησκευτικούς δεσμούς προκειμένου να διεισδύσουν στην περιοχή.

Στον τομέα της ενέργειας, έγινε εκτενής αναφορά στην ανάγκη διαφοροποίησης των πηγών της. Έγινε επίσης ιδιαίτερη αναφορά στους αγωγούς TAP και IGB (με τον οποίο θα συνδεθεί και η Σερβία), καθώς και στον πλωτό σταθμό FSRU στην Αλεξανδρούπολη. Συμφωνήθηκε επίσης να διοργανωθούν το συντομότερο δυνατόν τριμερείς συναντήσεις των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Σερβίας, μαζί με την Κύπρο (τελευταία συνάντηση έγινε τον Απρίλιο του 2021) και με τη Βόρεια Μακεδονία.

Επιπλέον, ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε εκτενώς στις ελληνικές επενδύσεις στη Σερβία που έχουν δημιουργήσει περίπου 25.000 θέσεις εργασίας.

Τέλος οι δύο υπουργοί Εξωτερικών εξήραν τις στενές, καλές διμερείς σχέσεις και συμφώνησαν να συναντηθούν εκ νέου πριν το τέλος του ερχόμενου Δεκέμβρη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ ζητά το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο-Είναι εξωφρενικό απαντά ο πρόεδρος Μπάιντεν

Οι ΗΠΑ «απορρίπτουν βασικά» τη σημερινή ανακοίνωση του εισαγγελέα του ΔΠΔ Καρίμ Χαν σχολίασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. Ποικιλία αντιδράσεων στην Ευρώπη.
ΣΥΝΑΦΗ

Τη Ρώμη και τη Φλωρεντία θα επισκεφθεί η Σακελλαροπούλου

Αναζητώντας Σωτήρα

Απειλεί να μην υπογράψει τα μνημόνια των Πρεσπών ο Μητσοτάκης

ΛΔ Κονγκό: Αμερικανοί μεταξύ των υπόπτων για απόπειρα πραξικοπήματος

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα