ΑΘΗΝΑ
14:23
|
25.04.2024
Ο Τούρκος Πρόεδρος δεν έκρυψε τον εκνευρισμό του για τα εμπόδια που συναντά στην προσπάθεια αγοράς νέων F-16, «απειλώντας» να αγοράσει μαχητικά από τη Ρωσία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την παροιμία «υπάρχουν και αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια» υπενθύμισε σήμερα στην κυβέρνηση του Αμερικανού ομολόγου του Τζο Μπάιντεν ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή τις δυσκολίες που συναντά εδώ και χρόνια προκειμένου να εξασφαλίσει την αγορά νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16.

Σε σημερινές του δηλώσεις ο Τούρκος Πρόεδρος τόνισε πως η χώρα του «μπορεί να στραφεί σε άλλες χώρες» που κατασκευάζουν μαχητικά αεροσκάφη σε περίπτωση που οι ΗΠΑ δεν υλοποιήσουν την «υπόσχεσή τους» για την πώληση των πολυπόθητων (για την Άγκυρα) αεροσκαφών. «Οι ΗΠΑ δεν είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο που πουλά αεροπλάνα μαχητικά. Πωλούν επίσης το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Ρωσία».

Σε σχετικό ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας Sabah, επισημαίνεται η πρόσφατη ψήφιση νομοσχεδίου από το αμερικανικό κογκρέσο που ορθώνει νέα εμπόδια για οποιαδήποτε αγορά αεροσκάφους από την Τουρκία βάζοντας όρους που αφορούν μεταξύ άλλων την απαγόρευση χρήσης τους (εάν και όταν αγοραστούν) για την πραγματοποίηση παράνομων υπερπτήσεων στην Ελλάδα.

Ο Ερντογάν εννοείται πως μνημόνευσε αυτά που του είχε πει ο Τζο Μπάιντεν τον περασμένο Ιούνιο σε μία σύντομη συνάντησή τους στο περιθώριο της ΝΑΤΟϊκής συνόδου στη Μαδρίτη ότι «θα συνεργαστεί» με το κογκρέσο ώστε να προχωρήσει η πώληση των F-16 στην Τουρκία χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Ενόψει της επικείμενης συνόδου του ευρασιατικού Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (Shanghai Cooperation Organisation) στο Ουζμπεκιστάν την ερχόμενη βδομάδα και της συνάντησης που θα έχει με τον Ρώσο ομόλογό του, ο Πρόεδρος Ερντογάν επανέλαβε τις κατηγορίες του έναντι της Δύσης, πως δηλαδή αφενός «στήνει προβοκάτσιες κατά της Ρωσίας» και αφετέρου επιβάλλει στη Ρωσία κυρώσεις που προκαλούν την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη.

Τον Οκτώβριο του 2021, η Τουρκία είχε υποβάλλει επίσημα αίτημα στις ΗΠΑ για την αγορά 40 μαχητικών νέας γενιάς F-16 και εξοπλισμό για την αναβάθμιση άλλων 80 παλιότερων αεροσκαφών ίδιου τύπου συνολικής αξίας περίπου 6 δις. δολαρίων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γαλλία: απαγόρευση κυκλοφορίας για ανήλικα εώς 13 ετών στο Μπεζιέ

Ξεκίνησε η εφαρμογή του «εισιτηρίου εισόδου» στην Βενετία- Διαμαρτύρονται οι κάτοικοι

Στα δικαστήρια ο Κωνσταντίνος Φλώρος για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή – Αρνείται τις κατηγορίες

Ξεκίνησε η δίκη 3 χρόνια μετά τον θάνατο του Ιάσονα Λαλαούνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα