ΑΘΗΝΑ
20:35
|
19.04.2024
Εξισώνουν τις προκλητικές απειλές της Τουρκίας με τη στάση της Ελλάδας, χαρακτηρίζοντας, κατά τα άλλα, τις δύο χώρες «πολύτιμους συμμάχους» του ΝΑΤΟ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το ρόλο Πόντιου Πιλάτου υποδύθηκαν ξανά απόψε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ εξισώνοντας την προκλητική και αναθεωρητική (ως προς το περιφερειακό στάτους κβο) συμπεριφορά της Τουρκίας με εκείνη της Ελλάδας.

Οι δύο αξιωματούχοι μετά την πολύωρη συνάντηση που είχαν στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες με επίκεντρο τις πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία και τους τρόπους στρατιωτικής, οικονομικής και άλλης στήριξής της απέναντι στη Ρωσία κλήθηκαν από τους δημοσιογράφους να σχολιάσουν το ρόλο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ.

«Η Τουρκία και η Ελλάδα είναι δύο πολύτιμοι σύμμαχοι» είπε πρώτος ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κληθείς να σχολιάσει τις επιθετικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά της Ελλάδας.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν σε παρόμοια ερώτηση απάντησε σχετικά με τις επιθετικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου:

«Η Τουρκία και η Ελλάδα είναι δύο πολύτιμοι σύμμαχοι. Συμμετέχουν και συμβάλλουν στο ΝΑΤΟ με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Οι όποιες διαφορές μεταξύ τους πρέπει να επιλυθούν με διπλωματικά μέσα. Στο ΝΑΤΟ έχουμε ένα μηχανισμό αποκλιμάκωσης – ο οποίος έχει ήδη χρησιμοποιηθεί – μέσω του οποίου η Τουρκία και η Ελλάδα δεσμεύονται να παρέχουν πληροφορίες και τρόπους για την αποκλιμάκωση κάθε επικίνδυνης κατάστασης ή συμπεριφοράς στο Αιγαίο».

Τόνισε πως συμφωνεί με τον Στόλτενμπεργκ ότι η Ελλάδα και η Τουρκία είναι «δύο πολύτιμοι και σημαντικοί σύμμαχοι» – φίλοι των ΗΠΑ, τονίζοντας: «Έχουν διαφορές και θέλουμε να τους δούμε να τις επιλύουν με εποικοδομητικό τρόπο, μέσα από το διάλογο – έχει ξαναγίνει αυτό στο παρελθόν και αυτό αναμένουμε ότι θα ξαναγίνει».

Όταν ρωτήθηκε εάν η Τουρκία θέτει σε κίνδυνο την ενότητα της Συμμαχίας με τη στάση της σε σειρά ζητημάτων (π.χ. Ρωσία, προσχώρηση Φινλανδίας και Σουηδίας), ο Μπλίνκεν απέφυγε να απαντήσει λέγοντας ότι οι προκλήσεις λόγω της επιθετικότητας της Ρωσίας στην Ουκρανία, είναι σημαντικές για όλους τους Συμμάχους. «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι επικεντρώνουμε την προσοχή και τα μέσα μας στη στήριξη της Ουκρανίας. Αυτό που εξέλαβα σήμερα μέσα στην αίθουσα, με παρόντες όλους τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, ήταν μια πολύ ισχυρή επαναβεβαίωση αυτής της ενότητας» είπε ο ‘Αντονι Μπλίνκεν.

Από την πλευρά του, ο Γενς Στόλτενμπεργκ είπε ότι είναι φυσικό να υπάρχουν διαφορές μέσα στο ΝΑΤΟ. «Είμαστε 30 διαφορετικές Δημοκρατίες και φυσικά δεν συμφωνούμε πάντα σε όλα τα ζητήματα», είπε. Στο τέλος – σημείωσε – οι διαφωνίες ξεπερνιούνται, κάτι το οποίο αποδείχθηκε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

Πριν τις δηλώσεις Μπλίνκεν και Στόλτενμπεργκ προηγήθηκε συνεδρίαση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου με θέμα την αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Ο Γ. Στόλτενμπεργκ τόνισε την άνευ προηγουμένου στρατιωτική, οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια από τους Συμμάχους του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, προκειμένου να διατηρήσει το δικαίωμά της στην αυτοάμυνα.

Ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου:

«Οι ΗΠΑ πρωτοστατούν. Χαιρετίζω τα δισεκατομμύρια δολάρια πρόσθετης υποστήριξης που ανακοινώθηκαν αυτήν την εβδομάδα. Χθες συμμετείχα στην Ομάδα Επαφής για την ‘Αμυνα της Ουκρανίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στο Ραμστάιν. Όλοι συμφωνήσαμε στη σημασία της ενίσχυσης και της διατήρησης της στρατιωτικής μας υποστήριξης, ώστε η Ουκρανία να επικρατήσει ως ανεξάρτητο κυρίαρχο κράτος».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Επίθεση χάκερ Anonymous κατά του στρατού του Ισραήλ

Οι πρώτες 100 μέρες του Γκαμπριέλ Ατάλ στην εξουσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα