ΑΘΗΝΑ
18:43
|
26.04.2024
Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ απέρριψαν την μία από τις πέντε προτάσεις της Κομισιόν, πετώντας το μπαλάκι στην επόμενη σύνοδο κορυφής.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε απόρριψη της πρότασης της Κομισιόν για επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου προχώρησαν σήμερα το απόγευμα στην έκτακτη σύνοδο οι υπουργοί Ενέργειας, Τηλεπικοινωνιών και Μεταφορών της ΕΕ, πετώντας το μπαλάκι ξανά στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Το συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας

Η πρόταση για πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο (που προωθούσαν κυρίως οι χώρες της Βαλτικής) ήταν μία από τις πέντε βασικές προτάσεις που είχε ανακοινώσει την Τετάρτη η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προκαλώντας άμεσα την αντίδραση του υπουργού Ενέργειας της Τσεχίας Τζόζεφ Σικέλα που από την πρώτη στιγμή παρατήρησε πως πρόκειται για μέτρο που περιπλέκει αντί να λύνει το ενεργειακό πρόβλημα της ΕΕ.

«Μαζί με την Επιτροπή πρέπει να εργαστούμε γρήγορα και να προετοιμάσουμε μια συντονισμένη λύση σε επίπεδο ΕΕ, προκειμένου να μετριαστούν οι υψηλές τιμές της ενέργειας το συντομότερο. Δεν ήταν μια εύκολη συζήτηση και σίγουρα δεν ήταν η τελευταία που κάνουμε. Καταφέραμε όμως να βρούμε μια σαφή κατεύθυνση για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Τώρα γνωρίζουμε ακριβώς ποιο δρόμο πρέπει να ακολουθήσουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ενέργειας της Τσεχίας που έχει την προεδρία της ΕΕ αυτό το εξάμηνο.

Ο Σικέλα δήλωσε επίσης πως το Συμβούλιο της ΕΕ θα αναλύσει τις προτάσεις της Κομισιόν, όταν αυτές θα είναι έτοιμες, επιχειρώντας παρά τις εξόφθαλμες αντιθέσεις να παρουσιάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση «ενωμένη». «Καταφέραμε να συμφωνήσουμε στο γέμισμα των αποθηκών φυσικού αερίου πολύ πιο γρήγορα από ό,τι στο παρελθόν και να αυξήσουμε τις χωρητικότητες έως και 83%» είπε σαν ένδειξη «ενότητας».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τον Ερντογάν σουλτάνο αποδομεί ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ

Στο πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης και ο Δημήτρης Κουτσούμπας

Τον Ιούνιο η δίκη Κασιδιάρη-Σπαρτιατών για εξαπάτηση εκλογέων

Τραυματίας σε τροχαίο Ισραηλινός ακροδεξιός υπουργός

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα