ΑΘΗΝΑ
03:50
|
23.06.2024
Χιλιάδες Νιγηριανοί αγρότες και ψαράδες έχουν καταστραφεί από τα περιβαλλοντικά εγκλήματα των ξένων εταιριών πετρελαίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Καταστροφικά για τους Νιγηριανούς μικρομεσαίους αγρότες που ζουν κοντά στο Δέλτα του ποταμού Νίγηρα καθώς τα περιβαλλοντικά εγκλήματα ξένων πολυεθνικών πετρελαίου (με πρώτες τη BP, Shell κ.α.) εδώ και 60 χρόνια έχουν μετατρέψει σε βαλτότοπο και σε στείρα γη μερικές από τις πιο εύφορες περιοχές της δυτικοαφρικανικής πετρελαιοπαραγωγού χώρας.

Nigeria: Shell's Billion Dollar Project To Clean Oil-

Σημερινό ρεπορτάζ του αραβικού δικτύου Αλ Τζαζίρα από χωριά που εκτείνονται κατά μήκος του ποταμού Νίγηρα καταγράφει τις πικρές ιστορίες βιοπάλης πολλών αγροτών που πασχίζουν να θρέψουν τις οικογένειές τους πουλώντας  τα λιγοστά αγροτικά προϊόντα που βγάζει η γη τους, που έχει πλέον δηλητηριαστεί για τα καλά από τις διαρροές πετρελαίου και τα τοξικά απόβλητα.

Στο Δέλτα του Νίγηρα ζουν περίπου 6,5 εκατομμύρια άνθρωποι που επιβιώνουν από την αλιεία και την γεωργία. Ωστόσο, η αγροτική παραγωγή έχει συρρικνωθεί καθώς συχνά οι αγρότες σκάβοντας τη γη για να φυτέψουν διαπιστώνουν πως είναι ποτισμένη με πετρέλαιο.

Το 2015 έρευνα της Διεθνούς Εφημερίδας Περιβαλλοντικών Επιστημών του Πολυτεχνείου Οβέρι στην πολιτεία Ίμο της νότιας Νιγηρίας κατέγραψε πως στην περιοχή σημειώνονταν περίπου 150 διαρροές πετρελαίου το χρόνο σε χρονικό ορίζοντα 60 ετών.

53,000 Nigerian oil spill victims press new Shell lawsuits

Το 2020 και το 2021 η «Εθνική Υπηρεσία Εντοπισμού και Αντιμετώπισης Πετρελαιοκηλίδων Νιγηρίας» ανακοίνωσε πως σημειώθηκαν μέσα σε αυτή τη διετία 822 διαρροές πετρελαίου  που ισοδυναμούν με τη ρίψη 28.003 βαρελιών πετρελαίου στο περιβάλλον. Μία από τις εταιρίες που βρίσκονται πίσω από τα χειρότερα περιβαλλοντικά εγκλήματα στη Νιγηρία είναι η  Shell.

Το 2021 ολλανδικό δικαστήριο καταδίκασε νιγηριανή θυγατρική της συγκεκριμένης πολυεθνικής πετρελαϊκής να αποζημιώσει τέσσερις αγρότες από την περιοχή Ορούμα  της Νιγηρίας  για μία μεγάλη διαρροή πετρελαίου που προκάλεσε το 2008 καταστρέφοντας κοινότητες και αγροτικές εκτάσεις.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πρόσφυγες… άλλη μια Παγκόσμια Ημέρα πέρασε

66 πυρκαγιές σε 24 ώρες

Βελτιωμένη η εικόνα της πυρκαγιάς στην Άνδρο – 13 συλλήψεις (upd.)

Γάζα: Πάνω από 100 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στις ισραηλινές επιθέσεις το τελευταίο 24ωρο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα