ΑΘΗΝΑ
23:15
|
27.04.2024
Φυσικό αέριο και αντιπυραυλικό σύστημα Arrow 3 σχεδιάζει να πουλήσει στη Γερμανία το Ισραήλ αξιοποιώντας την «ειδική» διμερή σχέση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Κομμάτι» από το ξαναμοίρασμα της πίτας των αγορών ενέργειας στην Ευρώπη αναζητά και το Ισραήλ όπως έδειξαν οι δηλώσεις που έκανε σήμερα στο Βερολίνο ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Γιαίρ Λαπίντ μετά τη συνάντησή του με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Ο Λαπίντ διαβεβαίωσε πως η χώρα του είναι σε θέση να διανείμει περίπου το 10% του αερίου που πήρε πέρσι η ΕΕ από τη Ρωσία πέρυσι, λέγοντας πως «θα αποτελέσουμε μέρος της προσπάθειας να αντικατασταθεί το ρωσικό αέριο στην Ευρώπη».

Ο Γερμανός Καγκελάριος απάντησε πως η χώρα του εργάζεται πάνω στην ενίσχυση των υποδομών εισαγωγής φυσικού αερίου προκειμένου να επιτρέψει τις εισαγωγές από νέους εταίρους.  

Ο Λαπίντ είπε επίσης πως έχει ξεκινήσει συνομιλίες με τη γερμανική κυβέρνηση για την πώληση του ισραηλινού αντιπυραυλικού συστήματος Arrow 3 αξιοποιώντας την ανάγκη της Γερμανίας να προχωρήσει το επόμενο διάστημα σε αμυντικές δαπάνες ύψους 100 δις. δολαρίων.

«Το Ισραήλ… θα παίξει έναν ρόλο στην οικοδόμηση της νέας αμυντικής δύναμης της Γερμανίας, κυρίως στον τομέα της αντιαεροπορικής άμυνας» είπε ο Λαπίντ στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Όλαφ Σολτς. Και πρόσθεσε:

« … έχει να κάνει με τη συνολική δέσμευσή μας στην ασφάλεια της Γερμανίας, στην ασφάλεια της Ευρώπης, στην ικανότητα των φιλελεύθερων δημοκρατιών να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους».

Ο Λαπίντ είπε πως οι συνομιλίες τους οδηγούν «ενδεχομένως σε μια μελλοντική συμφωνία» αποφεύγοντας να αναφερθεί στο κόστος.

Η Γερμανία παζαρεύει το Arrow 3

Ο Σολτς είπε πως η Γερμανία θα ενισχύσει την άμυνά της αγοράζοντας περισσότερα αντιαεροπορικά συστήματα στο μέλλον και αποκάλεσε το σύστημα Arrow 3 «υψηλής απόδοσης προσφορά», όμως αρνήθηκε και αυτός να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

For second time in five weeks, engineers abort Arrow 3 test | The Times of  Israel

Σχετικά με το Ιράν, ο Γερμανός καγκελάριος είπε πως δεν υπάρχει λόγος το Ιράν να απορρίψει τις προτάσεις των ευρωπαϊκών χωρών για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 και πως είναι λυπηρό που η Τεχεράνη δεν έχει ανταποκριθεί ακόμη θετικά.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κάλεσε από την πλευρά του σε συλλογική δράση προκειμένου τον Ιράν να μην γίνει πυρηνικό κράτος και ισχυρίστηκε πως οι συνομιλίες για την αναβίωση της συμφωνίας απέτυχαν, μολονότι κάτι τέτοιο δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί επίσημα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα