Έξι χρόνια μετά την πιο θανατηφόρα επίθεση στο Βέλγιο σε καιρό ειρήνης, ένα δικαστήριο των Βρυξελλών θα ξεκινήσει μια προκαταρκτική συνεδρίαση για τις τρομοκρατικές επιθέσεις που έλαβαν χώρα το 2016. Στην υπόθεση δικάζονται δέκα κατηγορούμενοι για την υποτιθέμενη συμμετοχή τους στις επιθέσεις, σε μια δίκη-ορόσημο όπου οι επιζώντες ελπίζουν ότι θα υποδαυλίσει την επούλωση των πρόσφατων τραυμάτων που άφησε πίσω της η επίθεση.
Οι κατηγορούμενοι φέρονται να είναι μέλη μιας μονάδας του Ισλαμικού Κράτους (IS) η οποία ήταν υπεύθυνη τόσο για τις επιθέσεις αυτοκτονίας τον Μάρτιο του 2016 στις Βρυξέλλες όσο και για τις επιθέσεις του Νοεμβρίου του 2015 στο Παρίσι. Στο Βέλγιο, τρεις καμικάζι χτύπησαν το αεροδρόμιο των Βρυξελλών και τον σταθμό του μετρό Μάαλμπεκ, σκοτώνοντας 32 ανθρώπους και τραυματίζοντας εκατοντάδες.
Οι εννέα φερόμενοι ως τρομοκράτες, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού της ομάδας, του Γάλλου 32χρονου Σαλάχ Αμντεσλάμ, θα αντιμετωπίσουν μια σειρά από κατηγορίες. Ένας από τους κατηγορούμενους πιστεύεται ότι σκοτώθηκε στη Συρία, αλλά θα δικαστεί ερήμην.
Η δίκη θα είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ στο Βέλγιο, με 960 πολιτικούς ενάγοντες να εκπροσωπούνται στη δικαστική αίθουσα και το εκτεταμένο πρώην αρχηγείο της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ να έχει μετατραπεί σε δικαστικό συγκρότημα υψίστης ασφαλείας.
Ο Αμντεσλάμ έχει ήδη καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη στη Γαλλία για τη συμμετοχή του στις επιθέσεις του 2015 στο Παρίσι και δεν θα είναι παρών στην αρχική ακροαματική διαδικασία της Δευτέρας.
Τέλος, πολλά από τα θύματα και οι οικογένειές τους αναμένεται να παραστούν στη δίκη. «Η ζωή μου καταστράφηκε ολοσχερώς. Έχασα τους φίλους μου και παράτησα το χόμπι μου ως πιλότος», είπε ο Φιλίπ Βαντενμπεργκε, διευθυντής αεροδρομίου που βοήθησε τραυματισμένους ταξιδιώτες και τώρα πάσχει από διαταραχή μετατραυματικού στρες.
Αν και ο Βάντενμπέργκε είχε πιστοποιητικό πρώτων βοηθειών, ήταν απροετοίμαστος για το μακελειό που επέφεραν οι καμικάζι του αεροδρομίου. Είδε τα θύματα να ουρλιάζουν ενώ τα τύλιγε καπνός, ενώ στοιχειώνει ακόμα η εικόνα δύο παιδιών να χάνουν τη μητέρα τους.