ΑΘΗΝΑ
22:09
|
06.12.2022
Στις Βρυξέλλες ανησυχούν και για την πρόκληση ευρύτερης κοινωνικής και οικονομικής βλάβης από την έκρηξη στις τιμές της ενέργειας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νέες προτάσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης σχεδιάσει να παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της ΕΕ τις επόμενες μέρες μετά την απόρριψη της πρότασης για πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο από τους υπουργούς Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης την περασμένη Παρασκευή.

Πληροφορίες του αμερικανικού δικτύου Bloomberg αναφέρουν ότι το νέο, επικαιροποιημένο σχέδιο προτάσεων που ετοιμάζουν στις Βρυξέλλες  θα εξειδικεύσουν τις προτάσεις για τον φόρο στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας και την υποχρεωτική μείωση της κατανάλωσης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

«Η δραματική αύξηση στις τιμές ηλεκτρικού που παρατηρούμε αυξάνουν την πίεση στα νοικοκυριά, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τη βιομηχανία και διακυβεύουν την πρόκληση ευρύτερης κοινωνικής και οικονομικής βλάβης» αναφέρει το νέο προσχέδιο προτάσεων της Κομισιόν, σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το αμερικανικό δίκτυο.

Το προσχέδιο της Κομισιόν προτείνει μεταξύ άλλων:

  • Δύο στόχους πάνω στη μείωση ζήτησης ηλεκτρικού ρεύματος εκ των οποίων ο ένας θα αφορά την «αντικειμενική» μείωση της κατανάλωσης και ένας θα είναι υποχρεωτικός που θα αφορά την μείωσή της σε επιλεγμένες ώρες αιχμής για 3 ως 4 ώρες.
  • «Προσωρινή» φορολόγηση στα υπερκέρδη που παρουσιάζουν εταιρίες πετρελαίου, φυσικού αερίου, άνθρακα και διυλιστήρια. المراهنات
  • Πλαφόν στα παραπάνω έσοδα εταιριών παραγωγής ρεύματος που παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα από άλλες πηγές πλην το φυσικό αέριο, όπως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ο λιγνίτης ή οι πυρηνικοί σταθμοί.

Το προσχέδιο αυτό αναφέρεται πως θα πρέπει να εγκριθεί αύριο, Τρίτη, από τους Επιτρόπους της ΕΕ πριν η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αποκαλύψει τις λεπτομέρειες κατά την ομιλία που εκφωνήσει στις 14 Σεπτέμβρη, για την κατάσταση της Ένωσης.

Στη συνέχεια οι εμπειρογνώμονες από τις 27 χώρες-μέλη θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις επί του προσχεδίου πρότασης και όταν πετύχουν σύγκλιση θέσεων και συμφωνία τότε θα το προωθήσουν για έγκριση από το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ.

Η κυβέρνηση της Τσεχίας που προεδρεύει της ΕΕ αυτό το εξάμηνο, σκοπεύει να κλείσει η σχετική συμφωνία ως το τέλος Σεπτέμβρη αν και δεν αποκλείεται περαιτέρω παζάρι στην επόμενη άτυπη σύνοδο κορυφής της ΕΕ που έχει προγραμματιστεί στην Πράγα στις 6 και 7 Οκτώβρη ενώ ακολουθεί άλλη μία στις Βρυξέλλες στις 20 και 21 Οκτωβρίου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πεδίο μάχης το κέντρο της Θεσσαλονίκης

Πυρηνική τρομοκρατία εκ μέρους του Κιέβου καταγγέλλει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας

Μεγάλη πορεία ενάντια στην αστυνομική βία και την καταστολή στην Αθήνα

«Φυλακισμένα» παιδιά στα νοσοκομεία με εισαγγελική εντολή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα