ΑΘΗΝΑ
21:57
|
03.05.2024
Ο Αμερικανός διπλωμάτης Άντονι Μπλίνκεν ταξίδεψε στην Πόλη του Μεξικού για οικονομικές συνομιλίες υψηλού επιπέδου με αξιωματούχους της κυβέρνησης του Μεξικού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Άντονι Μπλίνκεν ταξίδεψε στο Μεξικό και συζήτησε «θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος» με τον Μεξικανό ομόλογό του, συμπεριλαμβανομένης της διακίνησης ναρκωτικών, της μετανάστευσης και του εμπορίου, καθώς οι ανώτατοι αξιωματούχοι από τις δύο χώρες συναντήθηκαν για οικονομικές συνομιλίες υψηλού επιπέδου στην Πόλη του Μεξικού.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέφερε σε δήλωση τη Δευτέρα ότι ο Μπλίνκεν δήλωσε «τη συνεχή εκτίμησή του για τη συνεργασία με το Μεξικό» στις συζητήσεις του με τον υπουργό Εξωτερικών του Μεξικού Μαρσέλο Έμπραντ.

«Συζήτησαν επίσης τις περιφερειακές προσπάθειες για την υποστήριξη του λαού της Αϊτής, καθώς και της συνεχιζόμενης συνεργασίας του Μεξικού και των Ηνωμένων Πολιτειών για τη δημιουργία ενός πιο αποτελεσματικού ΟΗΕ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις στη δήλωση.

Ο Μπλίνκεν συνοδευόταν από την Υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ Τζίνα Ραϊμόντο και άλλους αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπάιντεν στο ταξίδι στην πρωτεύουσα του Μεξικού για τον φετινό Οικονομικό Διάλογο Υψηλού Επιπέδου ΗΠΑ-Μεξικού.

«Πέρυσι, οι δύο πρόεδροί μας συμφώνησαν να ξαναρχίσουν τον οικονομικό διάλογο υψηλού επιπέδου. Αναγνώρισαν μαζί ότι μια ισχυρή σχέση ΗΠΑ-Μεξικού ήταν ζωτικής σημασίας», είπε ο Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια των συνομιλιών.

Ο Μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ έδειξε συμφιλιωτική διάθεση νωρίτερα την ημέρα για μια μεγάλη διαμάχη με τις ΗΠΑ σχετικά με τη μεξικανική ενεργειακή πολιτική, λέγοντας ότι η Ουάσιγκτον είχε υιοθετήσει μια πιο σεβαστική στάση απέναντι στη θέση του.

Τον Ιούλιο, ο εμπορικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ ζήτησε συνομιλίες επίλυσης διαφορών με το Μεξικό, υποστηρίζοντας ότι η προσπάθεια του Λόπεζ Ομπραδόρ να ενισχύσει τον κρατικό έλεγχο στην αγορά ενέργειας ήταν άδικη για τις αμερικανικές εταιρείες και πιθανότατα παραβίασε μια περιφερειακή εμπορική συμφωνία.

Ο Λόπες Ομπραδόρ, ο οποίος έθεσε την ενεργειακή του πολιτική ως θέμα εθνικής κυριαρχίας, τότε απάντησε προκλητικά, λέγοντας ότι θα υπερασπιστεί τη θέση του Μεξικού σε μια στρατιωτική παρέλαση για την ημέρα της ανεξαρτησίας που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή.

Ωστόσο, τη Δευτέρα είπε ότι δεν θα αναφέρεται πλέον στην ενεργειακή διαμάχη κατά την ομιλία του την Παρασκευή, επειδή ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν απάντησε θετικά στις ανησυχίες του.

«Υπάρχει διαφορετικός τόνος. Υπάρχει μια στάση σεβασμού. Αντίθετα, είναι μια επιβεβαίωση του σεβασμού της εθνικής μας κυριαρχίας», είπε ο Λόπες Ομπραδόρ σε συνέντευξη Τύπου, αναφερόμενος σε μια επιστολή που είπε ότι έλαβε από τον Μπάιντεν.

Η καταγγελία των ΗΠΑ για την ενέργεια, στην οποία προσχώρησε αμέσως ο Καναδάς, είναι αναμφισβήτητα η πιο σημαντική διαφωνία που έχει εμφανιστεί βάσει της Συμφωνίας Ηνωμένων Πολιτειών-Μεξικού-Καναδά (USMCA) από τότε που τέθηκε σε ισχύ η εμπορική συμφωνία της Βόρειας Αμερικής το 2020.

Εάν δεν επιλυθεί, θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιβολή βαρέων εμπορικών δασμών κατά του Μεξικού, λένε οι αναλυτές.

Ο Έμπαρντ , ο Μεξικανός υπουργός Εξωτερικών, είπε ότι οι συνομιλίες της Δευτέρας ήταν πολύ παραγωγικές και ότι το Μεξικό είχε προσκληθεί να συμμετάσχει σε μια ώθηση των ΗΠΑ για την ενίσχυση της παραγωγής ημιαγωγών και της ηλεκτροκίνησης στη Βόρεια Αμερική.

Ο Έμπαρντ πρόσθεσε ότι η ενεργειακή διαμάχη δεν ήταν το επίκεντρο της ατζέντας της Δευτέρας και ότι είχε λάβει «όχι περισσότερο από το 5 τοις εκατό» της συνομιλίας στο προεδρικό μέγαρο.

Η Ουάσιγκτον προσβλέπει όλο και περισσότερο στη μεξικανική κυβέρνηση για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του αυξανόμενου αριθμού προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού.

Αλλά οι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών δοκιμάστηκαν τους τελευταίους μήνες αφού ο Λόπεζ Ομπραδόρ σνόμπαρε τον Μπάιντεν αρνούμενος να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της Αμερικής στο Λος Άντζελες με το αιτιολογικό ότι η Κούβα, η Βενεζουέλα και η Νικαράγουα δεν είχαν προσκληθεί.

Αυτό ώθησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ να προσκαλέσει τον Μεξικανό ομόλογό του να επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο τον Ιούλιο για να επιδιορθώσει τις σχέσεις.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Υεμένη: Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της Γάζας

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Πυρά Ζαχάροβας κατά Κάμερον για χρήση όπλων κατά της Ρωσίας μέσω Ουκρανίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα