ΑΘΗΝΑ
15:25
|
13.10.2024
Με Δαραβίλλα και Ρουμπάτη ξεκινούν σήμερα οι καταθέσεις.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με τις καταθέσεις των πρώην διοικητών της ΕΥΠ, Θεόδωρου Δαραβίλλα (2012-2015) και Ιωάννη Ρουμπάτη (2015-2019), ανοίγει σήμερα ο κατάλογος εξέτασης μαρτύρων στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων.

Η εξέταση μαρτύρων, όπως έχει προγραμματιστεί, θα ξεκινήσει στις 10:00 και θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών με τη διαδικασία της πλήρους μυστικότητας, όπως άλλωστε έχει αποφασιστεί για όλες τις συνεδριάσεις της Επιτροπής.

Υπενθυμίζεται ότι, παρά τα αιτήματα των κομμάτων της αντιπολίτευσης, δεν θα κληθούν σε ακρόαση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρώην γενικός γραμματέας Γρηγόρης Δημητριάδης, ούτε καν ο άμεσα θιγόμενος δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης, που έπεσε θύμα παρακολούθησης, αλλά ούτε και οι δημοσιογράφοι που έκαναν αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Εκτός καταλόγου μαρτύρων θα είναι και οι αρμόδιοι υπουργοί Γιώργος Γεραπετρίτης και Κυριάκος Πιερρακάκης, αλλά και άλλα πολιτικά πρόσωπα που τα κόμματα της αντιπολίτευσης θεωρούν κομβικά προκειμένου να διαλευκανθεί η υπόθεση των υποκλοπών, γεγονός που προκάλεσε εκνευρισμό κατά την σχετική συνεδρίαση της Επιτροπής.

Στο Στρασβούργο χθες το θέμα των υποκλοπών

Οι καταγγελίες περί παρακολουθήσεων και χρήσης του λογισμικού «Predator» στην Ελλάδα βρέθηκαν στο μεταξύ χθες στο επίκεντρο σχετικής συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, «πολλοί ευρωβουλευτές εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για τις πρόσφατες αποκαλύψεις περί συνακροάσεων από την ΕΥΠ, καθώς και για τη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού, με στόχο πολιτικούς, δημοσιογράφους και άλλα δημόσια πρόσωπα στην Ελλάδα (…) Σχεδόν όλοι οι ομιλητές καταδίκασαν τη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού στην Ελλάδα και άλλες χώρες της ΕΕ, η οποία είναι παράνομη βάσει ευρωπαϊκού δικαίου, όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο αρμόδιος επίτροπος της Ε.Ε.. Ορισμένοι ευρωβουλευτές τόνισαν ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αρνηθεί ότι κατέχει παράνομο λογισμικό και ότι οι αρμόδιες αρχές διερευνούν σε βάθος την υπόθεση, ενώ η κυβέρνηση παίρνει σχετικά μέτρα, δίνοντας το καλό παράδειγμα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Άλλοι αμφισβήτησαν τις δηλώσεις της κυβέρνησης και κάλεσαν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να αναλάβουν δράση για την προστασία των ευρωπαϊκών αξιών στην Ελλάδα. Μερικοί ομιλητές ζήτησαν την πλήρη απαγόρευση της δραστηριοποίησης των εταιρειών που αναπτύσσουν και εμπορεύονται τέτοιου είδους λογισμικό ή παρέχουν σχετικές υπηρεσίες».

Η συζήτηση περιστράφηκε επίσης σε μεγάλο βαθμό «γύρω από τις ανησυχίες που εξέφρασαν πολλοί ευρωβουλευτές περί προστασίας της δημοκρατίας και των ευρωπαϊκών αξιών στην Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες της Ε.Ε., ανεξαρτήτως του σύννομου ή παράνομου χαρακτήρα των παρακολουθήσεων που αφορούν πολιτικά πρόσωπα, δημοσιογράφους και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό, δεν έλειψαν οι αναφορές και οι συγκρίσεις (θετικές και αρνητικές) μεταξύ της Ελλάδας και άλλων κρατών μελών της ΕΕ, όπου έχουν καταγγελθεί παρόμοια περιστατικά».

Σημειώνεται ότι αναμένεται η υποβολή σχεδίου ψηφίσματος κατά την επόμενη σύνοδο της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, στις αρχές Οκτωβρίου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σουδάν: Τουλάχιστον 23 νεκροί από χτύπημα του στρατού στην αγορά της πρωτεύουσας

Αραγτσί: Το Ιράν «δεν έχει κόκκινες γραμμές» όταν πρόκειται να υπερασπιστεί το λαό και τα συμφέροντα του

Μειωμένη η συμμετοχή στον β’ γύρο των εσωκομματικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Βουλευτικές εκλογές στη Λιθουανία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα