ΑΘΗΝΑ
09:45
|
05.05.2024
Η επίσκεψη του Αιγύπτιου Προέδρου είναι η πρώτη στην πρωτεύουσα του Κατάρ εδώ και πολλά χρόνια και κατέστη δυνατή μετά τις προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στο Κατάρ αφότου ανέλαβε το 2014 το ύπατο αξίωμα της Αιγύπτου με πραξικόπημα ανατρέποντας τον πρώτο εκλεγμένο Αιγύπτιο Πρόεδρο, ισλαμιστή Μοχάμεντ Μόρσι, πραγματοποιεί σήμερα ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Σίσι.

Η επίσκεψη, που γίνεται τρεις μήνες μετά την εμφάνιση του Καταριανού Εμίρη, σείχη Ταμίμ μπιν Χάμαντ αλ Θάνι στο Κάιρο τον περασμένο Ιούνιο, θεωρείται σημαντική για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων στο φόντο των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία που επιδεινώνει την ακρίβεια των τροφίμων και την επισιτιστική κρίση σε χώρες όπως η Αίγυπτος που εισάγει το 80% των δημητριακών από τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Η Αίγυπτος και το Κατάρ αποκατέστησαν τις διπλωματικές τους σχέσεις τον Ιανουάριου του 2021 με την έκδοση της αραβικής διακήρυξης της Αλ Ούλα στη Σαουδική Αραβία που αποκατέστησε τις σχέσεις του εμιράτου όχι μόνον με το Κάιρο αλλά και με όλες τις χώρες του Περσικού Κόλπου που διαταραχθεί το 2017 με αφορμή την ανάμειξη του Κατάρ στις εσωτερικές υποθέσεις χωρών της περιοχής αλλά και ευρύτερα στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Ενδιαφέρουσα «σύμπτωση» είναι το γεγονός πως το ίδιο διάστημα που θα είναι ο Αιγύπτιος Πρόεδρος στη Ντόχα θα είναι και ο Πρόεδρος της εκλεγμένης λιβυκής βουλής, Αγκίλα Σάλεχ. Δεν αποκλείεται αυτό το γεγονός να σηματοδοτεί πιθανή συνεννόηση μεταξύ Ντόχας-Καΐρου με έναν από τους βασικούς πρωταγωνιστές της πολιτικής σκηνής στη Λιβύη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Έφτασε η ρωσική ανθρωπιστική βοήθεια στο Νίγηρα

Έναρξη της 15ης συνόδου κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας στη Γκάμπια

Μακρόν: Να διατηρηθεί ο διάλογος με την Ρωσία

Μεξικό: 2 νεκροί σε επίθεση εναντίον υποψηφίου στις δημοτικές εκλογές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα