ΑΘΗΝΑ
03:58
|
26.06.2024
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον συνεχίζει να έχει ο γερμανικός Τύπος γύρω από το σκάνδαλο των υποκλοπών στην Ελλάδα συνεχίζοντας την κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αυστηρή κριτική στην ελληνική κυβέρνηση κάνουν αρθρογράφοι της βερολινέζικης εφημερίδας WELT κατηγορώντας την ότι θέλει να φαίνεται προοδευτική αλλά δεν είναι, ιδιαίτερα μετά τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών και τη χρήση λογισμικών παρακολούθησης σε βάρος δημοσιογράφων και πολιτικών.

Οι αρθρογράφοι Καρολίνα Ντρύτεν και ο Τομπίας Κάιζερ υπενθυμίζουν πως η Ελλάδα είναι στην τελευταία θέση της ΕΕ σε θέματα ελευθερίας του Τύπου. Υποστηρίζει πως για το λόγο αυτό η υπόλοιπη Ευρώπη «μαθαίνει τόσο λίγα για ένα τόσο σημαντικό θέμα».

«Όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγινε Πρωθυπουργός της κλονισμένης από την κρίση Ελλάδας, υποσχέθηκε μια νέα χώρα. Αναμόρφωσε το φορολογικό σύστημα, προώθησε την ψηφιοποίηση και προσέλκυσε επενδυτές από το εξωτερικό. Η φαρμακευτική εταιρεία Pfizer και η εταιρεία τεχνολογίας Microsoft δημιούργησαν νέα παραρτήματα. Ο Μητσοτάκης, πρώην τραπεζίτης, συστηνόταν στους εταίρους του στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ σε άψογα αγγλικά – σπούδασε στο Χάρβαρντ και στο Στάνφορντ – και διεύρυνε τις σχέσεις της χώρας του με τις ΗΠΑ. Ως πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός, μίλησε στο αμερικανικό Κογκρέσο και τόνισε τις κοινές αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου».

Και το άρθρο συνεχίζει:

«Μια νέα Ελλάδα γεννήθηκε. Τουλάχιστον έτσι φαινόταν. Όμως πίσω από τη γυαλιστερή βιτρίνα συντελείται μια αυταρχική αλλαγή. Πρόσφατα, ένα σκάνδαλο υποκλοπών, το οποίο αποκαλείται και το Γουοτεργκέιτ της Ελλάδας – κατά της κατάχρηση εξουσίας από τον Αμερικανό πρώην Πρόεδρο Ρίτσαρντ Νίξον- έκανε πρωτοσέλιδα. Επιπλέον, η ελευθερία του Τύπου περιορίζεται και τα ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάζονται συστηματικά».

Το άρθρο της WELT, όπως το παρουσιάζει σε εκτενές σημερινό ρεπορτάζ η ελληνική υπηρεσία της Ντόιτσε Βέλε, αναφέρει επίσης πως και η Κομισιόν θέλει να ασχοληθεί με την υπόθεση. Προετοιμάζει μάλιστα πρόταση νόμου, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Οι εμπειρίες από την Ελλάδα μπορεί να συνέβαλαν στο γεγονός ότι αυτή η τεχνολογία (το λογισμικό κατασκοπείας) κατέχει περίοπτη θέση στο νόμο. Τα κράτη-μέλη και οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές τους, θα πρέπει να απαγορεύουν να τοποθετείται λογισμικό υποκλοπής σε συσκευές ή μηχανήματα που χρησιμοποιούνται από επαγγελματίες του Τύπου».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ελεύθερος

Συμφώνησε να παραδεχτεί την ενοχή του για την κατηγορία τής κατασκοπείας και θα επιστρέψει στην Αυστραλία μετά από την πολύχρονη καταδίωξη που υπέστη.
ΣΥΝΑΦΗ

Απεργία αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στην Αυγή, μετά την απόφαση αναστολής της ημερήσιας έκδοσης

‘Εκκληση της Αναλένα Μπέρμποκ για τερματισμό της βίας στη Γάζα

Γερμανικές αντιδράσεις για την 6ήμερη εργασία στην Ελλάδα

Κλείνει η αθλητική εφημερίδα Metrosport

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα