Ο Πάπας Φραγκίσκος είπε την Τετάρτη ότι ο Θεός δεν καθοδηγεί τις θρησκείες προς τον πόλεμο, μια σιωπηρή κριτική στον Ρώσο Ορθόδοξο Πατριάρχη Κύριλλο, ο οποίος υποστηρίζει την ένοπλη σύγκρουση στην Ουκρανία και έχει μποϊκοτάρει μια διάσκεψη θρησκευτικών ηγετών.
Τη δεύτερη μέρα του στην επίσκεψή του στο Καζακστάν, ο Πάπας Φραγκίσκος μίλησε στο Έβδομο Συνέδριο Ηγετών Παγκοσμίων και Παραδοσιακών Θρησκειών, μια συνάντηση που συγκεντρώνει Χριστιανούς, Εβραίους, Μουσουλμάνους, Βουδιστές, Ινδουιστές και άλλες θρησκείες.
Το συνέδριο χαρακτηρίζεται από την εμφανή απουσία του Πατριάρχη Κυρίλλου. Επρόκειτο να παρευρεθεί αλλά αργότερα απέσυρε την παρουσία του.
Παρά την απουσία του Πατριάρχη Κυρίλλου, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία έστειλε αντιπροσωπεία.
«Ο Θεός είναι ειρήνη. Μας καθοδηγεί πάντα στον δρόμο της ειρήνης, ποτέ στον πόλεμο», είπε ο Πάπας Φραγκίσκος, μιλώντας σε ένα τεράστιο στρογγυλό τραπέζι στο Παλάτι της Ανεξαρτησίας, μια τεράστια μοντέρνα κατασκευή από χάλυβα και γυαλί στην πρωτεύουσα της πρώην Σοβιετικής δημοκρατίας.
«Ας δεσμευτούμε, λοιπόν, ακόμη περισσότερο να επιμείνουμε στην ανάγκη επίλυσης των συγκρούσεων όχι με τα ασαφή μέσα της εξουσίας, με όπλα και απειλές, αλλά με το μόνο μέσο ευλογημένο από τον ουρανό και άξιο ανθρώπου: συνάντηση, διάλογο και υπομονετικές διαπραγματεύσεις», τόνισε ο Πάπας Φραγκίσκος.
Ο Πάπας, ο οποίος νωρίτερα φέτος ανέφερε ότι ο Κύριλλος δεν θα μπορούσε να είναι το «αγόρι του βωμού» του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, είπε στη διάσκεψη: «Το ιερό δεν πρέπει ποτέ να είναι στήριγμα για την εξουσία, ούτε η δύναμη στήριγμα για το ιερό!».
Ο Κύριλλος έχει υποστηρίξει με ενθουσιασμό την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την οποία ο πατριάρχης θεωρεί ως προπύργιο ενάντια σε μια Δύση που αποκαλεί παρακμιακή.
Η στάση του προκάλεσε ρήξη με το Βατικανό και εξαπέλυσε μια εσωτερική εξέγερση που οδήγησε στη διακοπή των δεσμών ορισμένων τοπικών Ορθόδοξων Εκκλησιών με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.
Ο Φραγκίσκος είπε επίσης ότι, ενώ η βία στο όνομα του Θεού δεν δικαιολογήθηκε ποτέ, οι «ιοί» του μίσους και της τρομοκρατίας δεν θα εξαλειφθούν χωρίς πρώτα να εξαλείψουν την αδικία και τη φτώχεια.
Είπε ότι η θρησκευτική ελευθερία είναι απαραίτητη για την ειρηνική συνύπαρξη σε οποιαδήποτε κοινωνία και κανένα δόγμα δεν είχε το δικαίωμα να εξαναγκάσει τους άλλους να προσηλυτίσουν.
«Είναι καιρός να συνειδητοποιήσουμε ότι ο φονταμενταλισμός μολύνει και διαφθείρει κάθε πίστη», είπε. «Ας απελευθερωθούμε από αυτές τις αναγωγικές και καταστροφικές αντιλήψεις που προσβάλλουν το όνομα του Θεού με σκληρότητα, εξτρεμισμό και μορφές φονταμενταλισμού και το βεβηλώνουν με μίσος, φανατισμό και τρομοκρατία, παραμορφώνοντας και την εικόνα του ανθρώπου».
Αλλά η απλή καταδίκη του εξτρεμισμού δεν ήταν αρκετή.
«Όσο η ανισότητα και η αδικία συνεχίζουν να πολλαπλασιάζονται, δεν θα υπάρχει τέλος στους ιούς χειρότερους από τον COVID: τους ιούς του μίσους, της βίας και της τρομοκρατίας», είπε.
Ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος έγραψε ένα σημαντικό έγγραφο το 2015 για την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος, είπε ότι οι θρησκευτικοί ηγέτες πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή για να επιστήσουν την προσοχή στους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής και των ακραίων καιρικών συνθηκών, ιδιαίτερα στις επιπτώσεις της στους φτωχούς και ευάλωτους της κοινωνίας.
Υπάρχουν μόνο περίπου 125.000 Καθολικοί μεταξύ των 19 εκατομμυρίων πληθυσμού της τεράστιας χώρας της Κεντρικής Ασίας. Περίπου το 70 τοις εκατό των Καζάκων είναι Μουσουλμάνοι και περίπου το 26 τοις εκατό Ορθόδοξοι Χριστιανοί.
Ο Φραγκίσκος θα διεξάγει Λειτουργία για τη μικροσκοπική καθολική κοινότητα το απόγευμα της Τετάρτης.