ΑΘΗΝΑ
15:31
|
20.04.2024
Το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ επέβαλε σήμερα στην Google πρόστιμο 4,125 δισ. ευρώ, ενώ εναντίον της προσέφυγαν σήμερα και 17 πολιτείες των ΗΠΑ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε σήμερα ότι η Google, (θυγατρική του τεχνολογικού μονοπωλιακού ομίλου Alphabet) καταχράστηκε την κυριαρχία του λειτουργικού συστήματος έξυπνων κινητών τηλεφώνων, Android, στην αγορά smartphone πιέζοντας τους κατασκευαστές να προσφέρουν προεγκατεστημένη τη μηχανή αναζήτησης Google και την εφαρμογή Chrome για πλοήγηση στο Διαδίκτυο. Σε διαφορετική περίπτωση οι κατασκευαστές θα έχαναν την πρόσβαση στο κατάστημα εφαρμογών Google Play Store.

«Το Γενικό Δικαστήριο εν πολλοίς επιβεβαιώνει την απόφαση της Επιτροπής ότι η Google επέβαλε παράνομους περιορισμούς στους κατασκευαστές κινητών συσκευών Android και τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας προκειμένου να εδραιώσει τη δεσπόζουσα θέση της μηχανής αναζήτησής της» ανέφερε το δικαστήριο.

Σε αυτή την περίπτωση η Google θα πρέπει να καταβάλει πρόστιμο 4,125 δισ. ευρώ.

Δεν είναι το πρώτο πρόστιμο-«ράπισμα» που δέχεται ο τεχνολογικός κολοσσός. Πέρυσι η Google έχασε την έφεση που είχε ασκήσει για να μην πληρώσει ευρωπαϊκό πρόστιμο 2,42 δισ. ευρώ, στην πρώτη από μια σειρά τριών αντιμονοπωλιακών υποθέσεων.

Η Google ενδέχεται επίσης να καταβάλει αποζημιώσεις ύψους 25,4 δισ. ευρώ εξαιτίας των πρακτικών που εφαρμόζει στην αγορά ψηφιακών διαφημίσεων, έπειτα από δύο προσφυγές που πρόκειται να κατατεθούν στη βρετανική και την ολλανδική δικαιοσύνη από ομάδες εκδοτών του Διαδικτύου.

Προσφυγές εναντίον της Google και στις ΗΠΑ

Επιπλέον σήμερα, αμερικανικό ομοσπονδιακό δικαστήριο έδωσε «πράσινο φως» για την εκδίκαση προσφυγής που κατέθεσαν κατά της Google οι γενικοί εισαγγελείς 17 πολιτειών, κατηγορώντας την εταιρεία για μονοπωλιακές πρακτικές στην αγορά ψηφιακής διαφήμισης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανδρουλάκης: Στις ευρωεκλογές να αποδοκιμαστεί η κυβέρνηση

ΠΑΣΟΚ: Ανακοινώθηκαν οι τελευταίοι οκτώ του ευρωψηφοδελτίου

Κασσελάκη θαύματα, σπουδάγματα

Κασσελάκης: Παρουσιάσαμε ένα ψηφοδέλτιο προοδευτικής αριστείας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα