ΑΘΗΝΑ
18:45
|
01.12.2022
Εκδήλωση του ΜέΡΑ25 στη νέα παραλία της Θεσσαλονίκης με ομιλία του γραμματέα στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Δεν έχουν όρια οι ολιγάρχες. Αν τους αφήσουμε, αυτά που βλέπουμε είναι μόνο η αρχή» ανέφερε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γ, Βαρουφάκης, σε εκδήλωση του κόμματος στη νέα παραλία της Θεσσαλονίκης. «Η ρήξη είναι η απάντηση στην κρίση» τόνισε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25.

Ο κ. Βαρουφάκης άσκησε δριμεία κριτική κατά του χρηματοοικονομικού κατεστημένου και των οικονομικών συμφερόντων που προωθούν, όπως είπε νεοφιλελεύθερες πολιτικές μέσω των κυβερνήσεων, στον εγχώριο, τον ευρωπαϊκό και στον διεθνή καπιταλισμό, με τις ΣΔΙΤ, τις ιδιωτικοποιήσεις τομέων όπως το νερό και η ενέργεια, τη χειραγώγηση και τον έλεγχο των ΜΜΕ και με την καταστολή των εργατικών δικαιωμάτων.

«Τα όρια του αυταρχισμού δεν τα έχουμε πλησιάσει ακόμη» είπε ο κ. Βαρουφάκης και πρόσθεσε: «Θέλουν να ιδιωτικοποιήσουν το νερό, το ρεύμα, το χρηματιστήριο να πάει σε κάθε γωνιά της ανθρώπινης και κοινωνικής ύπαρξης. Δεν υπάρχει κάποια συνωμοσία. Τους προέκυψε η κρίση, το 2008, το 2010, δεν την περίμεναν, απλώς δεν αφήνουν καμία ευκαιρία να πάει χαμένη, για χρηματιστηριακά κέρδη από κάθε κρίση… Δεν τους ενδιαφέρουν το νερό και το ρεύμα αυτά καθαυτά, τους ενδιαφέρουν μόνο για να εισάγουν στις ψευτοαγορές τους χρηματιστηριακά παιχνίδια πάνω σε αυτά… Οι ΣΔΙΤ δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που ακούτε. ‘Συμμαχία δημοσίου ιδιωτικού τομέα’, είναι ένας τρόπος ληστείας των εργαζόμενων και της κοινωνίας».

Σε άλλο σημείο, ο κ. Βαρουφάκης διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν εταιρίες ενέργειας, που πωλούν ρεύμα από ΑΠΕ με μηδενικό σχεδόν κόστος να πτωχεύουν, όπως π.χ. η γερμανική Uniper και πρόσθεσε ότι εκείνο που δεν λέγεται ανοιχτά, είναι ότι για αυτό ευθύνονται τα ασφάλιστρα στάθμισης κινδύνου που έχουν αγοράσει οι εταιρίες ρεύματος από παγκόσμιες τράπεζες, στις οποίες, σε ομαλές συνθήκες πληρώνουν λίγα, αλλά σε κρίσεις οι τιμές τους εκτοξεύονται.

«Ξέρετε πόσο χρωστούν οι Ευρωπαίοι πάροχοι ενέργειας σε διεθνείς τράπεζες εξ αιτίας αυτών των ασφαλίστρων; Ενάμισι τρισεκατομμύριο ευρώ. Γι’ αυτό πτωχεύουν» είπε ο κ. Βαρουφάκης και συνέχισε : «Αγορά ηλεκτρικής ενέργειας δεν μπορεί να υπάρξει ποτέ, γι’ αυτό κι εμείς ζητάμε κατάργηση των αγορών ενέργειας που είναι φανταστικό μόρφωμα και λειτουργεί μόνο υπέρ των ολιγαρχών».

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, ανέφερε ότι η κατάσταση θυμίζει πολύ το 2008 μετά την κατάρρευση τότε της Lehman Brothers, όπου τα τραπεζικά κέρδη ήταν τεράστια, αλλά οι τράπεζες πτώχευσαν εξ αιτίας των χρηματιστηριακών παραγώγων και κλήθηκαν τα κράτη και οι φορολογούμενοι να τις διασώσουν. «Και τι μας λέει τώρα η κ. Φον Ντερ Λάιεν; Μας κουνάει και το δάχτυλο και μας λέει να κόψουμε την κατανάλωση ρεύματος και να δώσουμε ρευστότητα στις εταιρίες, στους παρόχους. Όπως σώσαμε τις τράπεζες το 2008, ζητάνε να σώσουμε και αυτούς τους κερδοσκόπους ολιγάρχες ενέργειας. Θεμελιώνουν διαδικασίες στο διηνεκές πλουτισμού των ολιγαρχών. Αυτό έκαναν και στην Ελλάδα με τα μνημόνια. Να τους σώσουμε, δηλαδή, όπως τις τράπεζες, το 2008, 2009, 2010, από τα χρηματιστηριακά παράγωγα με τα οποία έπαιζαν, και τα οποία τινάχθηκαν στα χέρια τους».

Σε ερώτηση από το κοινό, εάν η χώρα αντέχει μια ρήξη όπως εκείνη που επιχειρήθηκε το 2015 και που προτείνει το ΜέΡΑ25, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε ότι «το 2015 δεν έγινε καμία ρήξη» από τον Αλέξη Τσίπρα. «Η ρήξη γίνεται την τελευταία στιγμή, αλλά δε φτάσαμε εκεί. Μιλούσε ο Τσίπρας για ρήξη, αλλά δεν την έκανε βέβαια. Δικαίωμα του ήταν, πρωθυπουργός ήταν, εγώ ήμουν υπουργός, αλλά μη λέει μετά ‘έκανα ρήξη και δεν πέτυχε’. Δεν υπήρξε καμία ρήξη». «Το να έχουμε μετατραπεί σε μια αποικία χρέους και να μπαίνουν μέσα χωρίς κανένα φραγμό να κάνουν ό,τι θέλουν χωρίς κανένα φραγμό, είναι το πραγματικό κόστος, που καθιστά την ελληνική κοινωνία μη βιώσιμη» συνέχισε ο κ. Βαρουφάκης και πρόσθεσε: «Έχουμε το θάρρος να πούμε όχι; Αν το πούμε, οι ίδιοι θα έρθουν αμέσως, οι ίδιοι, να κάνουν deals, είναι πραγματιστές. Και για αυτό ζητάμε για πρώτη φορά ρήξη, τη ρήξη που δεν έγινε ποτέ».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τη δημιουργία ειδικού δικαστηρίου για να κατασχέσει κεφάλαια της Ρωσίας, προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

«Ενώ συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, προτείνουμε να στήσουμε ένα ειδικό δικαστήριο, υποστηριζόμενο από τα Η.Ε.», ανέφερε χαρακτηριστικά η φον ντερ Λάιεν.
ΣΥΝΑΦΗ

Ε.Ε.: Κοντά στο να αποφασίσει πλαφόν στα 60 δολάρια το βαρέλι

Τη χρήση ένοπλων ρομπότ από την αστυνομία ενέκρινε το Σαν Φρανσίσκο

ΟΕΝΓΕ: «Συνεχίζουμε τον αγώνα, το νομοσχέδιο να μείνει στα χαρτιά!»

Κόμμα του Κεμπέκ αντιτίθεται στον όρκο πίστης στον βασιλιά Κάρολο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα