ΑΘΗΝΑ
23:32
|
26.04.2024
Το σχετικό ψήφισμα υποστηρίχθηκε από το 81% των παρόντων ευρωβουλευτών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ουγγαρία δεν μπορεί πλέον να θεωρείται πλήρης δημοκρατία, ανακοίνωσε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε μια συμβολική ψηφοφορία κατά της κυβέρνησης του Βίκτορ Όρμπαν. Σε ψήφισμα που υποστηρίχθηκε από το 81% των παρόντων ευρωβουλευτών, το κοινοβούλιο δήλωσε ότι η Ουγγαρία έχει μετατραπεί σε ένα «υβριδικό καθεστώς εκλογικής απολυταρχίας», κάνοντας αναφορά στην κατάρρευση της δημοκρατίας, των θεμελιωδών δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου.

Αν και η ψηφοφορία δεν έχει πρακτικό αποτέλεσμα, αυξάνει την πίεση στις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες να μην εκταμιεύσουν δισεκατομμύρια σε χρηματοδοτήσεις της ΕΕ στην Ουγγαρία, τα οποία παρακρατούνται λόγω ανησυχιών για διαφθορά.

Η Ουγγαρία δίνει μάχη για να πείσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποδεσμεύσει κεφάλαια ανάκαμψης από την πανδημία του κορονοϊού ύψους 4,64 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η Βουδαπέστη προσπαθεί επίσης να αποτρέψει μια ξεχωριστή νομική διαδικασία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε παρακρατήσεις από κονδύλια συνοχής ύψους 24,3 δισεκατομμυρίων ευρώ για την χρηματοδότηση υποδομών και οικονομικής ανάπτυξης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να προτείνει περικοπή του 70% των κονδυλίων συνοχής της Ουγγαρίας την Κυριακή, αλλά θα ανοίξει επίσης την πόρτα σε συμβιβασμό, σύμφωνα με δύο ευρωβουλευτές που με γνώση των συζητήσεων τους οποίους επικαλείται δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Guardian.

Σε πρόσφατο εσωτερικό έγγραφο, αξιωματούχοι της Επιτροπής ανέφεραν ότι υπήρχε «πολύ σημαντικός» κίνδυνος σχετικά με τη διαχείριση των κονδυλίων της ΕΕ από την Ουγγαρία, επικαλούμενοι παραβιάσεις των κανόνων δημοσίου συμφέροντος και ασυνήθιστα υψηλό αριθμό συμβάσεων που ανατίθενται σε έναν μόνο πλειοδότη. Όπως αναφέρει ο Guardian, το έγγραφο, το οποίο έχει αφαιρεθεί από τον ιστότοπο της Επιτροπής, προτείνει περικοπή 70% στα κεφάλαια ως μέτρο «αναλογικό» με τον κίνδυνο.

«Θεωρώ ότι είναι προσβολή εναντίον ενός Ούγγρου αν κάποιος αμφισβητήσει την ικανότητα της Ουγγαρίας για δημοκρατία», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Πίτερ Σιγιάρτο. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βουδαπέστη τόνισε ότι οι Ούγγροι ψηφοφόροι «αποφάσισαν σε τέσσερις κοινοβουλευτικές εκλογές στη σειρά τι είδους μέλλον θέλουν για τη χώρα» εκλέγοντας τον Όρμπαν και το κόμμα του. «Εκφράζουμε τη δυσαρέσκειά μας για το γεγονός ότι ορισμένοι άνθρωποι στο Στρασβούργο και τις Βρυξέλλες πιστεύουν ότι ο ουγγρικός λαός δεν είναι αρκετά ώριμος για να αποφασίσει για το μέλλον του», πρόσθεσε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Αθήνα: Διαδήλωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα