ΑΘΗΝΑ
07:22
|
27.04.2024
«Όταν η Τουρκία δείξει την αποφασιστική αντίδρασή της στο Αιγαίο, η μέρα της Ελλάδας θα γίνει νύχτα» είπε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σταθερά και σε καθημερινή βάση (ενίοτε δύο και τρεις φορές ανά 24ωρο) τροφοδοτούν οι Τούρκοι αξιωματούχοι το κλίμα απειλών για εισβολή στα ελληνικά νησιά.

Απόψε ήταν η σειρά του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι που απαντώντας στις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Παρίσι δήλωσε:

«Όταν η Τουρκία δείξει την αποφασιστική αντίδρασή της στο Αιγαίο, η μέρα της Ελλάδας θα γίνει νύχτα». Και συνέχισε:

Βλέπουμε ότι ο Μητσοτάκης λέει ”μην έρχεσαι το βράδυ, έλα τη μέρα”. Δεν ξέρει ότι όταν η Τουρκία δείξει την αποφασιστική αντίδρασή της στο Αιγαίο, η μέρα της Ελλάδας θα γίνει  νύχτα. Αυτό θα το θυμάται και από πριν 100 χρόνια. Αν η Τουρκία κάνει ό,τι χρειάζεται βάσει διεθνών συμφωνιών, θα ”χιονίσει” στα ελληνικά νησιά που η Ελλάδα βασίζεται τόσο πολύ…Η Ελλάδα πρέπει να μαζέψει τα μυαλά της. Όταν λέμε ”μαζέψτε τα μυαλά σας” και ”μην ξεχάσετε τη Σμύρνη” σε μια Ελλάδα που ενεργεί απερίσκεπτα, γινόμαστε η πλευρά που ανεβάζει την ένταση…Μην ξεχνάτε τη Σμύρνη, λέμε μην ξεχνάτε την Κύπρο».

Πώς εξηγεί ο διεθνολόγος Τζιάρρας την όξυνση των απειλών

Ο Κύπριος διεθνολόγος και ειδικός σε θέματα τουρκικής πολιτικής Ζήνων Τζιάρρας με αποψινή ανάρτησή του στο Facebook επισημαίνει την ποιοτική αναβάθμιση των απειλών της τουρκικής κυβέρνησης έναντι της Ελλάδας.

Ξεχωρίζει επίσης την «ποιοτικά διαφοροποιημένη και άνευ προηγουμένου» αναβάθμιση της τουρκικής προπαγάνδας έναντι της Ελλάδας σε ένταση και περιεχόμενο, σημειώνοντας:

«Σίγουρα η δημοφιλία του Ερντογάν και του ΑΚΡ είναι σταδιακά φθίνουσα. Αλλά το “rally round the flag effect” έρχεται να απαντήσει ακριβώς σε αυτό το πρόβλημα: Παράγει ή αναπαράγει μια κρίση προκειμένου να ανυψώσει ως υπέρτατο σημείο συσπείρωσης το “flag”, δηλαδή τη σημαία, δηλαδή το έθνος. Σε αυτό το πλαίσιο δεν έχει σημασία ποιος είναι ο ηγέτης και πόσο μισητός είναι, σημασία έχει ότι αυτός κρατά το πηδάλιο της χώρας σε μια κρίσιμη ώρα όπου διακυβεύεται η εθνική επιβίωση.

Ο Ερντογάν σημειώνει σχετική επιτυχία σε αυτό το μέτωπο δεδομένου ότι η αντι-ελληνική ρητορική βρίσκει σύμφωνη την αντιπολίτευση (αν και ο ανταγωνισμός τώρα αφορά στο ποια από τις δύο δυνάμεις είναι πιο εθνικιστική). Μη ξεχνάμε επίσης ότι η συζήτηση για την εθνική επιβίωση σχετίζεται και διασυνδέεται ρητορικά και πολιτικά και με το Κουρδικό Ζήτημα. Το τελευταίο έχει προεκτάσεις τόσο στην εξωτερική πολιτική όσο και στην εσωτερική πολιτική εφόσον το φιλοκουρδικό κόμμα μπορεί να καταστεί καταλυτικός παράγοντας στις εκλογές. Παραμένει ωστόσο σημείο τριβής μεταξύ των αντιπολιτευτικών δυνάμεων και ζήτημα το οποίο εργαλειοποιεί ο Ερντογάν για να διασπάσει την αντιπολίτευση. Για τους ίδιους εκλογικούς λόγους, η επιβίωση του φιλοκουρδικού κόμματος είναι υπό απειλή.

Οι πραγματικότητες στην Τουρκία είναι περίπλοκες και ο χρόνος λειτουργεί διαφορετικά – σε μικρά χρονικά διαστήματα μπορεί να λάβει χώρα μεγάλος αριθμός πολύ σημαντικών γεγονότων. Συνεπώς ας μην απλοποιούμε τις κοινωνικο-πολιτικές δυναμικές. Το διάστημα τουλάχιστον μέχρι τις τουρκικές εκλογές – εάν τελικά αυτές δεν αναβληθούν – είναι ιδιαίτερα κρίσιμο και χρειάζεται προσοχή».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Αθήνα: Διαδήλωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα