ΑΘΗΝΑ
03:42
|
27.04.2024
Νέα οικονομικά εμπόδια σε Κίνα και Ρωσία προσπαθούν να ορθώσουν οι υπουργοί Οικονομικών του G-7 στη διάρκεια συνόδου που είχαν σήμερα στη Γερμανία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νέα εμπόδια στις προσπάθειες της Ρωσίας να «επωφελείται οικονομικά» από τον πόλεμο στην Ουκρανία επιχειρούν να ορθώσουν οι υπουργοί Εμπορίου της Ομάδα των Επτά πλουσιότερων χωρών (G7) που συναντήθηκαν σήμερα στο Βρανδεμβούργο της ανατολικής Γερμανίας.

Οι υπουργοί ανακοίνωσαν ότι θέλουν «να εντείνουν τις προσπάθειες» για να εμποδίσουν την Ρωσία να επωφελείται οικονομικά από τον πόλεμο στην Ουκρανία ενώ παράλληλα εμφανίστηκαν «ετοιμοπόλεμοι» και έναντι της Κίνας διακηρύσσοντας πως επιδιώκουν να τερματίσουν  «την εμπορική αφέλεια» απέναντι στην Κίνα.

«Βρισκόμαστε σε μια γεωπολιτική κατάσταση στην οποία η ιδέα του παγκόσμιου εμπορίου για τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων (…) δοκιμάζεται σκληρά» είπε ο προεδρεύων της συνόδου, Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το πέρας της διήμερης συνόδου, οι υπουργοί διαβεβαίωσαν αρχικά ότι θέλουν «να διαφοροποιήσουν» τις εμπορικές τους σχέσεις απέναντι σε ένα γεωπολιτικό περιβάλλον ολοένα και πιο τεταμένο, αναφέροντας:

«Εμείς οι υπουργοί Εμπορίου της G7 υπογραμμίζουμε ότι η διαφοροποίηση του εμπορίου και η διεύρυνση των εμπορικών σχέσεων σε μια αμοιβαία επωφελή βάση είναι ζωτικής σημασίας για (…) την βελτίωση της ανθεκτικότητας και της βιωσιμότητας των οικονομιών μας».

Στο στόχαστρό τους μπήκε και ο έτερος γεωπολιτικός και οικονομικός τους αντίπαλος, η Κίνα με τον Χάμπεκ να προειδοποιεί πως πλέον θα τεθεί σε εφαρμογή μία «εμπορική πολιτική πιο στιβαρή απέναντι στην Κίνα». «Η αφέλεια τελείωσε» είπε χαρακτηριστικά ο Χάμπεκ.

Ο Ευρωενωσιακός Επίτροπος Εμπορίου, Βάλντις Ντομπρόβσκις, δήλωσε πως η Κίνα «είναι μια από τις ανησυχίες μας όσον αφορά την στρέβλωση του ανταγωνισμού, τις επιδοτήσεις στις βιομηχανίες, τη διαφάνεια».

Προσκεκλημένη στη σύνοδο ήταν και η Ουκρανή ομόλογός τους Γιούλια Σβίριντενκ. Ενώπιον της οι υπουργοί συζήτησαν τη δημιουργία ενός «χρηματοδοτικού μηχανισμού» που θα αποσκοπεί στην συγκέντρωση ιδιωτικών και δημόσιων πόρων για την μελλοντική ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Εικόνα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Αρνητικές οι προοπτικές της Boeing

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα