ΑΘΗΝΑ
15:55
|
26.04.2024
Οι Πρόεδροι Πούτιν και Σι αμφισβητούν ανοικτά τον ηγεμονικό ρόλο των ΗΠΑ στη διεθνή σκακιέρα εκτιμώντας πως οι χώρες τους παίζουν ρόλο μεγάλων δυνάμεων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τη συνέχιση του διεθνούς ηγεμονικού ρόλου των ΗΠΑ αμφισβήτησαν σήμερα οι ηγέτες Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και Κίνας Σι Τζινπίνγκ στη διάρκεια συνάντησης που είχαν στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του «Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης».

Παράλληλα οι δύο ηγέτες έδειξαν αμοιβαία «ευαισθησία» σε ζέοντα ζητήματα που αξιοποιούνται από τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες για να οξύνουν την αντιπαράθεση μαζί τους, όπως ο ρωσικός πόλεμος στην Ουκρανία και τα σινικά κυριαρχικά δικαιώματα στην Ταϊβάν στο πλαίσιο της πολιτικής της μίας Κίνας.

«Θα αποτύχουν» οι προσπάθειες για μονοπολικό κόσμο

Ο Πρόεδρος Πούτιν, για παράδειγμα, προέβλεψε πως οι προσπάθειες των ΗΠΑ για έναν «μονοπολικό κόσμο» θα αποτύχουν.  «Οι προσπάθειες δημιουργίας ενός μονοπολικού κόσμου έλαβαν πρόσφατα μια απολύτως άσχημη μορφή και είναι εντελώς απαράδεκτες» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Κινέζος ομόλογός από την πλευρά του εξέφρασε την επιθυμία της χώρας του για στενή συνεργασία με την Ρωσία επισημαίνοντας πως θέλει να παίξουν «ηγετικό ρόλο στην επίδειξη ευθύνης των μεγάλων δυνάμεων στην εγκαθίδρυση σταθερότητας και θετικής ενέργειας σε έναν ταραγμένο κόσμο».

Ο Πούτιν εξήρε τις «ισορροπημένες θέσεις» της Κίνας για την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία επισημαίνοντας πως κατανοεί πλήρως τα «ερωτήματα και τις ανησυχίες» της Κίνας για τις εκεί εξελίξεις. Παράλληλα εξέφρασε την σθεναρή στήριξη της Ρωσίας στην πολιτική «της μίας Κίνας» στο φόντο των εντάσεων που προκαλούν έντονα το τελευταίο διάστημα οι ΗΠΑ, η Βρετανία και οι σύμμαχοί τους στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού.

«Καταδικάζουμε την πρόκληση των ΗΠΑ…Είμαι πεπεισμένος ότι η σημερινή μας συνάντηση θα δώσει περαιτέρω ορμή στην ενίσχυση της στρατηγικής σύμπραξης ανάμεσα στη Ρωσία και την Κίνα» πρόσθεσε με νόημα ο πρόεδρος Πούτιν.

Ο Κινέζος ομόλογός του εξέφρασε την «σθεναρή στήριξη» της χώρας του σε θέματα που αφορούν «τα βασικά συμφέροντα της Ρωσίας».

Παράλληλα κατά τη διάρκεια τριμερούς συνάντησης που είχε με τους ηγέτες της Κίνας και της Μογγολίας στο περιθώριο της συνόδου του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης στην Σαμαρκάνδη, ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε ότι η Μόσχα χαιρετίζει την ενεργειακή συνεργασία με την Κίνα και την Μογγολία. Δεν θα μπορούσε να κάνει και αλλιώς, καθώς οι βασικές οδοί μεταφοράς του ρωσικού αερίου προς την Κίνα περνούν από την Μογγολία μέσω του αγωγού Ισχύς της Σιβηρίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παραδόθηκε το πόρισμα του υπ. Εσωτερικών για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων αποδήμων

Ουκρανία: Σύλληψη και προφυλάκιση Μητροπολίτη για συνεργασία με τις Ρωσικές αρχές

ΗΠΑ: Νεκρός 53χρονος Αφροαμερικανός από λαβή αστυνομικού- «Δεν μπορώ να αναπνεύσω»

Ουκρανία: Συνελήφθη ο υπουργός Γεωργίας για υπόθεση διαφθοράς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα