ΑΘΗΝΑ
22:26
|
04.10.2023
Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ κατηγορούν τη Μόσχα πως έδωσε πάνω από 300 εκατ. δολάρια για τη διαμόρφωση φιλορωσικής πολιτικής. Η Washington Post «ξέρει»…
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εκτενές ρεπορτάζ της στρατιωτικής συντάκτριας Μίσι Ράιαν για την ρωσική εκδοχή πολέμου προπαγάνδας  και πολιτικού επηρεασμού των κέντρων αποφάσεων σε δεκάδες χώρες του εξωτερικού δημοσίευσε στις 13 του μήνα η αμερικανική εφημερίδα Washington Post παρουσιάζοντας περίπου ως «καινοφανές» αυτό που κάνουν εδώ και δεκαετίες οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες και ορισμένες «σκιώδεις» Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που χρηματοδοτούνται από αυτές.

Το άρθρο της εφημερίδας που γράφτηκε με βάση με «πληροφορίες» που ελήφθησαν από «νέα έκθεση» των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών υποστηρίζει πως η Ρωσία «μυστικά» διοχέτευσε από το 2014 τουλάχιστον 300 εκατομμύρια δολάρια σε ξένα πολιτικά κόμματα και υποψήφιους σε πάνω από 20 χώρες «σε μία προσπάθεια να διαμορφώσει πολιτικά γεγονότα εκτός συνόρων».

Προβάλλοντας τις θέσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για το θέμα, το άρθρο ισχυρίζεται πως η Ρωσία «σχεδίασε δαπάνες εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων περισσότερο ως μέρος μίας κρυφής εκστρατείας για την αποδυνάμωση των δημοκρατικών συστημάτων και την προώθηση διεθνών πολιτικών δυνάμεων που είναι ευθυγραμμισμένα με τα συμφέροντα του Κρεμλίνου».

Ο αρθρογράφος επικαλείται επίσης «ανώτερο Αμερικανό αξιωματούχο» που είπε την περασμένη Τρίτη σε δημοσιογράφους πως η κυβέρνηση «αποφάσισε να άρει τον χαρακτηρισμό του απόρρητου σε ορισμένα από τα ευρήματα της έκθεσης» (σ.σ. των μυστικών υπηρεσιών) «σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσει την ικανότητα της Ρωσίας να ταλαντεύσει τα πολιτικά συστήματα σε χώρες της Ευρώπης, της Αφρικής και αλλού».

Ως παραδείγματα τέτοιων χωρών αναφέρει «την Αλβανία, το Μαυροβούνιο, τη Μαδαγασκάρη και πιθανώς το Εκουαδόρ». Αναφέρεται επίσης και μία «ασιατική χώρα» που δεν κατονομάζεται στην οποία «ο Ρώσος πρέσβης έδωσε εκατομμύρια δολάρια μετρητά σε υποψήφιο Πρόεδρο».  Αμερικανοί αξιωματούχοι μιλώντας σε δημοσιογράφους κατηγόρησαν το Κρεμλίνο πως χρησιμοποιεί εταιρίες-φαντάσματα και δεξαμενές σκέψης και άλλα μέσα «για να επηρεάσει πολιτικά γεγονότα μερικές φορές προς όφελος ακροδεξιών ομάδων» (σ.σ. στο φόντο παρόμοιων κινήσεων από αμερικανικές, βρετανικές και άλλες μυστικές υπηρεσίες υπέρ ακροδεξιών και νεοναζιστικών οργανώσεων σε χώρες όπως η Ουκρανία πολλά χρόνια πριν την έναρξη της ρωσικής εισβολής τον περασμένο Φλεβάρη…).

Από το ρεπορτάζ δεν λείπει ούτε μία αναπαραγωγή παλιότερων πληροφοριών σχετικά με την «προσπάθεια» της Ρωσίας να «παρέμβει» στις προεδρικές εκλογές του 2016 υπέρ του τότε υποψήφιου και μετέπειτα Προέδρου Ντόναλντ  Τραμπ.

Φέρεται τέλος το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να έχει ενημερώσει σχετικώς τις κυβερνήσεις πάνω από 100 χωρών μέσω των αμερικανικών πρεσβειών για τις εκεί «προσπάθειες» της Ρωσίας να επηρεάσει πολιτικές δυνάμεις και κέντρα επιρροής.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κάντε το, όπως ο Πελετίδης

Ο Πελετίδης έβαλε τα γυαλιά σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και κυβερνήσεις που προκάλεσαν τα χάλια στο ΟΑΚΑ κάνοντας υποδειγματική δουλειά στο στάδιο της Πάτρας.
ΣΥΝΑΦΗ

Στη Μόσχα από βδομάδα ο πρωθυπουργός του Ιράκ

Θα αλλάξουν όλες οι διοικήσεις των νοσοκομείων, λέει ο υπουργός Υγείας

Πρόταση ευρωβουλής για δωρεάν μεταφορά χειραποσκευών στα αεροπλάνα

Ιστορικά αναγκαίος ένας πολυπολικός κόσμος, λέει ο Πούτιν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα