ΑΘΗΝΑ
00:07
|
02.05.2024
Οι εταιρείες φυσικού αερίου της χώρας δήλωσαν έτοιμες να υπογράψουν συμφωνίες αρκεί να μπορούν να μετακυλίσουν το κόστος στους καταναλωτές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Νορβηγία δήλωσε σήμερα ότι οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου δεν είναι προς το συμφέρον της και θα συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση για να σταθεροποιήσει την αγορά, αν και ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ευρώπη παράγει ήδη στο 100% των δυνατοτήτων του προσπαθώντας να καλύψει το κενό που άφησε η Ρωσία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παλεύει με τον αντίκτυπο της εκτίναξης των τιμών του φυσικού αερίου που έχουν αυξήσει τον πληθωρισμό, έχουν ωθήσει ορισμένες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας στο χείλος του γκρεμού και έχουν απειλήσει με ύφεση, οδηγώντας σε επείγουσες προτάσεις από την Κομισιόν για την προστασία των καταναλωτών και των επιχειρήσεων. 

«Δεν είναι προς το συμφέρον της Νορβηγίας να έχουμε αυτές τις εξαιρετικές αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου», δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε σε δημοσιογράφους μετά από συνάντηση με εταιρείες φυσικού αερίου για να συζητήσουν τρόπους μείωσης της τιμής στην οποία πωλεί η Νορβηγία στην Ευρώπη.

Οι ραγδαία αυξανόμενες ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου, που έχουν αυξηθεί κατά 250% ή περισσότερο τον τελευταίο χρόνο, έχουν ενισχύσει απότομα τα έσοδα από τις εξαγωγές της Νορβηγίας. Από τότε που η Ρωσία διέκοψε τις ροές προς την Ευρώπη, η Νορβηγία έχει γίνει ο κορυφαίος προμηθευτής φυσικού αερίου της περιοχής, με τη Μόσχα να κατηγορεί τις μειώσεις σε τεχνικά ζητήματα που προκαλούνται από τις δυτικές κυρώσεις.

Η Νορβηγία αναμένεται να παράγει περίπου 122 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου φέτος, σύμφωνα με επίσημες προβλέψεις τον Μάιο, αριθμός που αντιπροσωπεύει αύξηση 8% από το 2021, καθώς οι παραγωγοί αύξησαν την παραγωγή όσο το δυνατόν περισσότερο. 

Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Αλεξάντερ Νόβακ, δήλωσε ότι οι ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα μειωθούν κατά 50 bcm φέτος, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Η Ρωσία εξήγαγε περίπου 150 bcm στην ΕΕ το 2021. 

Οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα προσπαθήσουν να εγκρίνουν νέα μέτρα για τη μείωση των τιμών φυσικού αερίου και ενέργειας σε έκτακτη σύνοδο κορυφής την 30η Σεπτεμβρίου και ζήτησαν από τη Νορβηγία, η οποία δεν είναι μέλος της ΕΕ, να βοηθήσει.

Οι συνομιλίες του Νορβηγού πρωθυπουργού κάλυψαν μακροπρόθεσμα συμβόλαια προμήθειας. Οι εταιρείες ενέργειας δήλωσαν έτοιμες να υπογράψουν τέτοιες συμφωνίες, ζητώντας να γνωρίζουν τους αντισυμβαλλόμενους και να μπορούν να μετακυλίσουν το επιπλέον κόστος στους καταναλωτές.

«Στο σημερινό επίπεδο τιμών, είναι πολύ μεγάλο ρίσκο για τους περισσότερους ιδιωτικούς παίκτες», δήλωσε ο Όιβιντ Έρικσεν, πρόεδρος του δεύτερου μεγαλύτερου παραγωγού φυσικού αερίου της Νορβηγίας, Aker BP. «Επομένως, είναι εν μέρει θέμα μηχανισμών τιμολόγησης και εν μέρει θέμα του πώς τα κράτη και οι εταιρείες μπορούν να συνεργαστούν για να επιλύσουν αυτήν την πολύ σοβαρή κατάσταση», δήλωσε ο Έρικσεν, προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν και ότι θα υπάρξει λύση, «Αλλά είναι πολύ νωρίς για να πούμε τι είδους».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Ο Τραμπ μαλώνει τον Νετανιάχου ξανά για τις επιθέσεις της Χαμάς και τον πόλεμο στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα