ΑΘΗΝΑ
13:11
|
19.04.2024
Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας θα θα συναντηθούν στο περιθώριο της συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ-Γέολ, και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Φούμιο Κισίντα, θα πραγματοποιήσουν την πρώτη τους συνάντηση στο περιθώριο της ετήσιας σύνοδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη την επόμενη εβδομάδα.

Οι συνομιλίες των δύο ηγετών δρομολογούνται καθώς ο νέος συντηρητικός ηγέτης στη Σεούλ διαβεβαιώνει πως είναι έτομος να βελτιώσει τις σχέσεις με την Ιαπωνία που έχουν οξυνθεί για μία σειρά από ζητήματα που αφορούν την Ιστορία και το παρελθόν των δύο χωρών. Η κυβέρνηση του Γιουν, για παράδειγμα, έχει ανακοινώσει ότι αναζητά λύσεις για να αποζημιώσει τους εργάτες από τη Νότια Κορέα που αναγκάστηκαν να εργαστούν ως σκλάβοι για ιαπωνικές εταιρείες κατά τη διάρκεια της ιαπωνικής αποικιοκρατίας της Κορεατικής Χερσονήσου (1910-1945).

Υπενθυμίζεται πως το 2018 το Κορεατικό Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η εταιρεία Nippon Steel πρέπει να καταβάλει αποζημίωση στους ενάγοντες, αλλά η εταιρεία και η ιαπωνική κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι η απόφαση παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, καθώς το Τόκιο και η Σεούλ υπέγραψαν συνθήκη για την επίλυση του ζητήματος της αποζημίωσης το 1965.

Νοτιοκορεάτης αξιωματούχος δήλωσε στην ιαπωνική εφημερίδα Nikkei ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση για το αν ο Γιουν και ο Κισίντα θα συζητήσουν το ακανθώδες ζήτημα, αλλά πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες επικοινωνούν στενά για το θέμα. «Στο θέμα της καταναγκαστικής εργασίας, η Νότια Κορέα προχωρά με τις εργασίες της και ανταλλάσσει απόψεις στενά με την Ιαπωνία», δήλωσε ο αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Επομένως, οι ηγέτες δεν χρειάζεται να ρωτούν ο ένας τον άλλον τι συμβαίνει επειδή το ελέγχουν ήδη».

Εκπρόσωπος του Προέδρου της Νότιας Κορέας δήλωσε σήμερα ότι οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν την Τρίτη ή την Τετάρτη, έχοντας προηγουμένως πραγματοποιήσει τριμερείς συνομιλίες με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στη Μαδρίτη στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο. «Τώρα καθορίζουμε τον χρόνο αφού συμφωνήσαμε να πραγματοποιηθεί μια σύνοδος κορυφής Κορέας-Ιαπωνίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος, Κιμ Τάε-χιο,.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ισραηλινή επίθεση στο Ιράν: Υποβαθμίζει η Τεχεράνη [upd]

«Φτηνά, θυμωμένα, αποτελεσματικά»: Πώς τα επίγεια μη επανδρωμένα σκάφη ενσωματώθηκαν στη ζώνη του πολέμου

Εκλογές στην Ινδία: Στις κάλπες από σήμερα και μέχρι την 1η Ιουνίου

«Καθαρή επιθετικότητα»: Αντιδράσεις στο βέτο των ΗΠΑ για την ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα