ΑΘΗΝΑ
18:25
|
27.03.2023
Αρμενία-Αζερμπαϊτζάν: Κίνδυνος μεγάλης αποσταθεροποίησης στον νότιο Καύκασο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νέες εκτεταμένες συγκρούσεις σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες στη συνοριακή γραμμή Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν, με τις δύο χώρες να αλληλοκατηγορούνται για την έναρξη των εχθροπραξιών. Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, δήλωσε στο Κοινοβούλιο της χώρας του ότι περισσότεροι από 100 Αρμένιοι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους στις εχθροπραξίες των τελευταίων ημερών και ότι 50 τετραγωνικά χιλιόμετρα αρμενικού εδάφους είχαν καταληφθεί από το Αζέρους στρατιώτες. Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε τον θάνατο 54 στρατιωτών του.

Η διεθνής κοινότητα αντέδρασε απαιτώντας από τις δύο πλευρές να καταλήξουν σε μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός. Όπως γράφαμε στο «Κοσμοδρόμιο» η κατάσταση στο πεδίο παραμένει τεταμένη, με έντονο το φόβο για μία νέα κλιμάκωση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ολοκληρωτικό πόλεμο στον νότιο Καύκασο.

Η νέα ανάφλεξη στην περιοχή επανέφερε στο προσκήνιο την κριτική για τη στάση των «δύο μέτρων και δύο σταθμών» της Δύσης για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της.

Στην περίπτωση των εδαφικών διαφορών Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν πολλοί αναφέρονται στην εξάρτηση της Δύσης από τα αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου του Μπακού.

Ενώ άλλοι.. προτιμούν το «καλά να πάθει» το Γερεβάν που επέλεξε το «άρμα» της Μόσχας!

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Χάκερ έριξαν την ιστοσελίδα του γαλλικού κοινοβουλίου

Προσωρινή αναστολή του πολύκροτου νομοσχεδίου στο Ισραήλ

Αναστέλλεται η απεργία αύριο, Τρίτη, στο μετρό

Υπό σφοδρή πίεση ο Νετανιάχου (upd)

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα