ΑΘΗΝΑ
01:15
|
20.04.2024
Ο Αμερικανός Πρόεδρος θα βολιδοσκοπήσει τα περιθώρια «συμμόρφωσης» της Νότιας Αφρικής με τις δυτικές απαιτήσεις για κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τον Νοτιοαφρικανό ομόλογό του Σίριλ Ραμαφόσα θα υποδεχθεί αύριο στον Λευκό Οίκο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε μία προσπάθεια να βολιδοσκοπήσει τις πιθανότητες και δυνατότητες για «συστράτευση»  της Νότιας Αφρικής στις πολιτικές της Δύσης σε ζητήματα όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, το εμπόριο, η κλιματική αλλαγή κ.α.

Εικόνα

Η συνάντηση γίνεται με αφορμή την επίσκεψη του Νοτιοαφρικανού Προέδρου στις ΗΠΑ ενόψει της ετήσιας συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που αρχίζει από την ερχόμενη βδομάδα στη Νέα Υόρκη. Αποκτά ωστόσο ιδιαίτερη σημασία καθώς η Νότια Αφρική ήταν μία από τις χώρες που απείχε την άνοιξη από την ψηφοφορία που έγινε στη Γενική Συνέλευση Ηνωμένων Εθνών με στόχο την καταδίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Επιπλέον η κυβέρνηση του Σίριλ Ραμαφόσα δεν τήρησε μόνον ουδέτερη στάση αλλά πρότεινε την έναρξη διπλωματικών κινήσεων για την εξεύρεση λύσης που θα τερματίσει τον πόλεμο.

Η Νοτιοαφρικανή υπουργός Εξωτερικών Ναλέντι Πάντορ που συνοδεύει τον Πρόεδρο Ραμαφόσα  τόνισε σήμερα πως στην επικείμενη συνάντηση με τον Μπάιντεν και στην ξεχωριστή μετέπειτα συνάντησή του με την Αμερικανίδα Αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις, ο Νοτιοαφρικανός ηγέτης θα τονίσει «την ανάγκη για διάλογο ώστε να βρεθεί λύση που θα τερματίσει τον πόλεμο» στην Ουκρανία.

«Θα θέλαμε μία διπλωματική διαδικασία που θα ξεκινούσε μεταξύ των δύο χωρών και πιστεύουμε ότι ο ΟΗΕ και ιδιαίτερα ο Γενικός Γραμματέας πρέπει να παίξει ηγετικό ρόλο» ανέφερε χαρακτηριστικά η Νοτιοαφρικανή υπουργός Εξωτερικών. Η ίδια ωστόσο με νόημα επέστησε την προσοχή και σε άλλα διεθνή ζητήματα και συγκρούσεις με πρώτο παλαιστινιακό επισημαίνοντας πως «θα πρέπει το ίδιο να ανησυχούμε όχι μόνον για τον λαό της Ουκρανίας αλλά και για ό,τι συμβαίνει στον λαό της Παλαιστίνης».

Ένα μήνα πριν την εμφάνιση του Προέδρου και της υπουργού Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής στις ΗΠΑ είχε επισκεφθεί το Γιοχάνεσμπουργκ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν σε μία προσπάθεια να εξακριβώσει πού ακριβώς  βρίσκονται οι σχέσεις ΗΠΑ-Νότιας Αφρικής στο θέμα του πολέμου στην Ουκρανία και κατά πόσον είναι διατιθέμενη η νοτιοαφρικανική κυβέρνηση να συναινέσει σε πιθανή νέα κλιμάκωση των δυτικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. Ο Μπλίνκεν παράλληλα επιχείρησε (δίχως ιδιαίτερη επιτυχία) να παρουσιάσει τις ΗΠΑ πως τάχα αντιμετωπίζουν «ισότιμα» τις 54 χώρες της Αφρικής σε ό,τι αφορά «διεθνή προβλήματα».

Διαφορές προτεραιοτήτων…

Πρόσφατα άρθρο στην αμερικανική επιθεώρηση για θέματα διεθνούς πολιτικής και διπλωματίας,  Foreign Affairs, οι ΗΠΑ παρατηρούν προσεκτικά τη στάση δεκάδων αφρικανικών χωρών που αρνούνται να συμπορευτούν μαζί τους στο θέμα της Ουκρανίας επιλέγοντας τις στενότερες οικονομικές, εμπορικές και στρατιωτικές σχέσεις με τη Ρωσία.

Τις πρώτες μέρες του πολέμου στην Ουκρανία 17 αφρικανικές χώρες απέδειξαν ότι δεν είναι για αυτές «προτεραιότητα» ο πόλεμος στην Ουκρανία και αρνήθηκαν να στηρίξουν το ψήφισμα καταδίκης της Ρωσίας.

Τον περασμένο Ιούλιο όταν βρέθηκε στη δυτική Αφρική ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατηγόρησε τους Αφρικανούς ηγέτες για «υποκρισία» επειδή αρνούνται να καταδικάσουν την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Τότε, βέβαια, είχε πραγματοποιήσει περιοδεία στην Αφρική και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ που με κάθε αφορμή εξήρε τους δεσμούς της Ρωσίας με αφρικανικές χώρες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα