ΑΘΗΝΑ
11:36
|
18.05.2024
Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι στοχεύει η Τουρκία να ενταχθεί στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι στοχεύει η Τουρκία να ενταχθεί στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), ανέφεραν το Σάββατο το τηλεοπτικό δίκτυο NTV και άλλα μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με το Reuters.

Μίλησε σε δημοσιογράφους μετά τη συμμετοχή του στη σύνοδο κορυφής της SCO στο Ουζμπεκιστάν πριν κατευθυνθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Οι σχέσεις μας με αυτές τις χώρες θα μεταφερθούν σε πολύ διαφορετική θέση με αυτό το βήμα», είπε ο Ερντογάν.

Όταν ρωτήθηκε αν εννοούσε την ένταξη στην SCO, είπε, «Φυσικά, αυτός είναι ο στόχος».

Η Τουρκία είναι επί του παρόντος εταίρος διαλόγου της SCO, μέλη της οποίας είναι η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδία, το Πακιστάν, το Ιράν, το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν, το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν.

Εν μέσω διμερών συζητήσεων στη σύνοδο κορυφής, ο Ερντογάν είχε συνομιλίες με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία και η Ρωσία κατέληξαν σε συμφωνία για την επίλυση της διαφοράς σχετικά με έναν πυρηνικό σταθμό που κατασκευάζεται στο Akkuyu στη νότια Τουρκία.

Το NTV ανέφερε ότι ο Ερντογάν είπε ότι ο Τούρκος εργολάβος IC Ictas είχε αποκατασταθεί στο έργο, επιβεβαιώνοντας τα σχόλια δύο πηγών στο Reuters την Παρασκευή.

Τον περασμένο μήνα, η ρωσική κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Rosatom, η οποία εκτελεί το έργο, τερμάτισε τη σύμβασή της με την IC Ictas για αυτό που αποκάλεσε «πολλές παραβιάσεις».

«Θεού θέλοντος θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε και να εγκαινιάσουμε την πρώτη μονάδα (Akkuyu) το 2023», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κυβερνητικός εκπρόσωπος Ιράν: Αδιαφορία από Δύση και Ισραήλ για το Διεθνές Δίκαιο

Μητσοτάκης: Το VMRO να αναφέρει τη χώρα μόνο ως Βόρεια Μακεδονία

Bitcoin: Στα 67.000$ η αξία του μετά από 3 βδομάδες

Eurostat: Δεύτερη στον πληθωρισμό η Ελλάδα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα