ΑΘΗΝΑ
09:15
|
25.04.2024
Η ΕΕ σκοπεύει να αναστείλει το περίπου 7,5 δισ. ευρώ στη χρηματοδότηση της Ουγγαρίας λόγω ανησυχιών για δημοκρατική οπισθοδρόμηση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η εκτελεστική εξουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνέστησε την Κυριακή να αναστείλει το μπλοκ περίπου 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ στη χρηματοδότηση της Ουγγαρίας λόγω ανησυχιών για δημοκρατική οπισθοδρόμηση και πιθανή κακοδιαχείριση των χρημάτων της ΕΕ, αναφέρει το Associated Press.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία προτείνει τους νόμους του μπλοκ και διασφαλίζει την τήρησή τους, δήλωσε ότι ενεργεί «για να διασφαλίσει την προστασία του προϋπολογισμού της ΕΕ και των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ από παραβιάσεις των αρχών του κράτους δικαίου στην Ουγγαρία».

Ο Επίτροπος Προϋπολογισμού της ΕΕ Γιοχάνες Χαν είπε ότι παρά τα μέτρα που έχει προτείνει η Ουγγαρία για την αντιμετώπιση των ελλείψεων, η Επιτροπή συνιστά την αναστολή των κονδυλίων «υπολογιζόμενου ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ».

Τα χρήματα θα προέρχονται από τα «ταμεία συνοχής» που χορηγήθηκαν στην Ουγγαρία. Αυτός ο φάκελος χρημάτων, ένα από τα μεγαλύτερα κομμάτια του προϋπολογισμού του μπλοκ, βοηθά τις χώρες να φέρουν τις οικονομίες και τις υποδομές τους στα πρότυπα της ΕΕ.

Οι χώρες της ΕΕ καταβάλλουν περίπου το 1% του ακαθάριστου εθνικού τους εισοδήματος στον προϋπολογισμό. Η Ουγγαρία αναμένεται να λάβει συνολικά τουλάχιστον 50 δισεκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό 2021-2027, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Επιτροπής.

Οποιαδήποτε ενέργεια για την αναστολή των κονδυλίων πρέπει να εγκρίνεται από τα κράτη μέλη της ΕΕ και αυτό απαιτεί «ειδική πλειοψηφία», η οποία ανέρχεται στο 55% των 27 μελών που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 65% του συνολικού πληθυσμού της ΕΕ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καλέσματα από Εργατικό Κέντρο Αθήνας, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για την απεργία της Πρωτομαγιάς

Δώρο Πάσχα: Πότε καταβάλλεται, ποιες οι προϋποθέσεις

Διώξεις σε 18 «ανθρώπους» του Τραμπ για απόπειρα αλλοίωσης των εκλογικών αποτελεσμάτων του 2020

Μετά τις Ευρωεκλογές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα