ΑΘΗΝΑ
04:39
|
27.04.2024
Ο Γερμανός Καγκελάριος θα επιχειρήσει να προχωρήσει σε συμφωνίες για την προμήθεια LNG και υδρογόνου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς πρόκειται να επισκεφθεί τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ, το ερχόμενο σαββατοκύριακο. Το ταξίδι του Σολτς στη Μέση Ανατολή ανακοινώθηκε από τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ.

«Η προμήθεια φυσικού αερίου σταδιακά διευρύνεται και η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με πολλές χώρες της Αραβικής χερσονήσου», δήλωσε ο Χάμπεκ. «Ο καγκελάριος ταξιδεύει στα ΗΑΕ την επόμενη εβδομάδα και είναι βέβαιο πως θα μπορέσει να κλείσει ορισμένες συμφωνίες για υγροποιημένο φυσικό αέριο».

«Δεν είναι ωστόσο μόνο τα ΗΑΕ, αλλά και άλλες, αφρικανικές χώρες», συμπλήρωσε. «Έτσι, θα κλείσουμε την τρύπα που άνοιξε η έλλειψη ρωσικού αερίου». Ο Σολτς σχεδιάζει επίσης να επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ.

Η Γερμανία και το Κατάρ βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για την προμήθεια LNG ήδη από τον Φεβρουάριο. Αν και δεν υπάρχουν ενδείξεις ρήξης, οι διαπραγματεύσεις με το Κατάρ είναι δύσκολες, σύμφωνα με Γερμανούς αξιωματούχους. Το Κατάρ διαπραγματεύεται σκληρά τόσο τις τιμές, όσο και τη διάρκεια πιθανών συμφωνιών. Ήδη από τον Μάιο, άλλωστε, το Κατάρ έχει δηλώσει πως δεν προτίθεται να διοχετεύει όλο του το αέριό του στη Γερμανία.

Παρόμοιες δυσκολίες απαντώνται και στις διαπραγματεύσεις της Γερμανίας με χώρες της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής. Το γεγονός αυτό είναι ενδεικτικό της δυσκολίας που διαπιστώνεται στο να πετύχει η Γερμανία βραχυπρόθεσμες συμφωνίες, που θα την προστατεύσουν από ελλείψεις κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Επισημαίνεται ότι από μεριάς του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ υπογράμμισε την ανάγκη οι χώρες της Ε.Ε. να προβούν σε από κοινού αγορές φυσικού αερίου, προκειμένου να επιτευχθούν καλύτερες τιμές.

Ο Σολτς θα ξεκινήσει το ταξίδι του από τη Σαουδική Αραβία, από όπου θα συναντηθεί με τον κάτοχο του στέμματος, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ενώ την Κυριακή, θα ταξιδέψει στα ΗΑΕ και στο Κατάρ.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Χάμπεκ ανακοίνωσε πως μια δοκιμαστική πρώτη αποστολή πράσινου υδρογόνου από τα ΗΑΕ κατέφθασε στο Αμβούργο, στα πλαίσια μιας προσπάθειας να εγκαθιδρυθεί μια αλυσίδα μεταφοράς υδρογόνου μεταξύ των δύο χωρών. Σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας αναφέρεται πως: «Η πιλοτική αποστολή θέτει μια σημαντική βάση για μεσοπρόθεσμες εισαγωγές υδρογόνου, το οποίο θα είναι μάλιστα πράσινο».

Αν και η Σαουδική Αραβία δεν αποτελεί εξαγωγέα LNG, επενδύει δισεκατομμύρια στο μπλε και πράσινο υδρογόνο. Παράλληλα, κατόπιν του ξεσπάσματος του πολέμου στην Ουκρανία, η χώρα δέχεται πιέσεις από τους δυτικούς εταίρους της να αυξήσει την εξόρυξη πετρελαίου και να κατεβάσει την τιμή του.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Αρνητικές οι προοπτικές της Boeing

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα