Σε νέα αντιπαράθεση προχώρησαν απόψε στην ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Πάνος Σκουρλέτης με αφορμή την Πανεπιστημιακή Αστυνομία και την κατάσταση στον Έβρο.
Η κόντρα των δύο πολιτικών ξεκίνησε όταν ο Πάνος Σκουρλέτης στη διάρκεια της συζήτησης για την ενδοοικογενειακή βία έθεσε το ζήτημα της παρουσίας της «Πανεπιστημιακής Αστυνομίας» στα ΑΕΙ καλώντας τον αρμόδιο υπουργό «να μην χτυπάει άλλο» τα παιδιά.
«Θέλετε πανεπιστήμιο μπάχαλο» απάντησε ο Θεοδωρικάκος, συστήνοντάς του να είναι πιο προσεκτικός με αφορμή τη διάψευση πρότερων αναφορών του στην υπόθεση των 38 μεταναστών στον Έβρο.
«Προτεραιότητά μας είναι η ασφάλεια των συνόρων της πατρίδας και των πολιτών. Ξεκινώντας από τον Έβρο εκεί που η ΕΛΑΣ με στρατό και χιλιάδες ακρίτες φυλάμε τα σύνορα της πατρίδας που είναι και σύνορα του Δυτικού κόσμου με την Τουρκία η οποία εργαλειοποιεί ανθρώπους και εσείς έχετε πιει το αμίλητο νερό και δεν τολμάτε να πείτε παραμικρό» είπε ο υπουργός.
Ο Σκουρλέτης διαμαρτυρήθηκε έντονα από τα έδρανα με τον υπουργό να του λέει ότι «δεν θέλατε να συζητήσουμε σήμερα για την ενδοοικογενειακή βία» αλλά «να τα κάντε μπάχαλο».
Ο Θεοδωρικάκος ισχυρίστηκε επίσης ότι η ΕΛΑΣ με επιστήμονες και «καταρτισμένους αστυνομικούς» προσπαθούν και συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της σύγχρονης παγκόσμιας μάστιγας, επισημαίνοντας ότι «τα θύματα πρέπει να μιλούν, όλοι να τα ακούμε και σαν οργανωμένη κοινωνία να τους τείνουμε το χέρι».
Στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι η ΕΛΑΣ το 2019 χειρίστηκε 5.221 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, το 2020 κατέγραψε 5.413 περιστατικά, το 2021 σημειώθηκαν 8.776 περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας και το πρώτο επτάμηνο του 2022, είχαν καταγραφεί άλλες 6.204 υποθέσεις.
Ειδικότερα για τα περιστατικά γυναικοκτονιών ανέφερε ότι το 2020 είχαμε τέσσερις δολοφονίες, το 2021 δεκαπέντε και από την Πρωτοχρονιά ως τον 15Αύγουστο του 2022 οκτώ δολοφονίες.
Είπε ακόμη πως συνεχίζεται η διαδικασία υπογραφής Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ώστε να τεθεί σε λειτουργία το εργαλείο «panicbutton» όπου θα είναι ένα «κομβίο έκτακτης ανάγκης» και θα αξιοποιείται από γυναίκες-θύματα ενδοοικογενειακής βίας, που βρίσκονται σε κίνδυνο και, εξαιτίας αυτής της κατάστασης κινδύνου, δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με τις υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, μέσω τηλεφωνικής κλήσης ή αποστολής γραπτού μηνύματος (SMS).
Το εργαλείο αυτό, είπε ο υπουργός, προγραμματίζεται να τεθεί σε πιλοτική λειτουργία, για τις περιοχές αρμοδιότητας των Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων Αττικής και Θεσσαλονίκης. Ως τότε παραμένει ενεργή η γραμμή «15900», σε 24ωρη βάση, κάθε μέρα του χρόνου για όσους αναζητούν βοήθεια.