ΑΘΗΝΑ
09:43
|
19.04.2024
Οι διαπραγματεύσεις είναι εντατικές και όλοι βλέπουν να πλησιάζουν στο τέλος τους. Οι απειλές πάντως ένθεν κακείθεν δεν λείπουν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Στο τελικό στάδιο είναι οι διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ» επανέλαβε σήμερα στη Βηρυτό ο Λιβανέζος απερχόμενος Πρόεδρος Μισέλ Αούν με αφορμή την τελευταία συνάντησή του με τον Αμερικανό απεσταλμένο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για θέματα Ενέργειας, Έιμος Χοκστάιν, που έχει αναλάβει εδώ και μήνες ρόλο μεσολαβητή μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ για την επίλυση διαφιλονικούμενης θαλάσσιας περιοχής.

Ο Λιβανέζος Πρόεδρος σε σχετική ανάρτησή του στο Τουίτερ τόνισε πως οι διαπραγματεύσεις γίνονται με τρόπο «που εγγυάται τα δικαιώματα γεωτρήσεων του Λιβάνου για φυσικό αέριο και πετρέλαιο».

Την ίδια αίσθηση μετέφερε μιλώντας στο ισραηλινό πόρταλ Ynet.news  Ισραηλινός ανώνυμος κυβερνητικός αξιωματούχος που εκτίμησε πως οι διαπραγματεύσεις τείνουν να καταλήξουν «σε συμφωνία».

Στο επίκεντρο του παζαριού Λιβάνου-Ισραήλ είναι μία διαφιλονικούμενη θαλάσσια περιοχή έκτασης άνω των 800 τ.χλμ στην οποία υπάρχουν τμήματα των κοιτασμάτων Καρίς (που εκμεταλλεύεται εξ ολοκλήρου το Ισραήλ) και Κανά (που το 80% βρίσκεται στην ΑΟΖ του Λιβάνου).

Την περασμένη βδομάδα το υπουργείο Ενέργειας του Ισραήλ ανακοίνωσε πως σχεδιάζει την έναρξη δοκιμών για γεωτρήσεις σε διαφιλονικούμενη περιοχή προκαλώντας την Παρασκευή άμεσα την έντονη αντίδραση του ηγέτη της λιβανέζικης σιιτικής πολιτικής και στρατιωτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, που προειδοποίησε πως οι πύραυλοι της οργάνωσης έχουν στο στόχαστρο το κοίτασμα Καρίς. «Η κόκκινη γραμμή για μας είναι να μην γίνει γεώτρηση στο κοίτασμα Καρίς» είχε πει ο Νασράλα προσθέτοντας πως η οργάνωσή του έχει δώσει μία «πραγματική ευκαιρία» στις διαπραγματεύσεις των δύο χωρών υπό την προϋπόθεση πως θα εξασφαλιστούν τα κυριαρχικά και ενεργειακά δικαιώματα του Λιβάνου.

Συγκλίνουσες πληροφορίες από λιβανέζικα και ισραηλινά ΜΜΕ αναφέρουν πως μέρος της συμφωνίας που ετοιμάζεται είναι να ανατεθεί η έναρξη γεωτρήσεων στο κοίτασμα Κανά στην γαλλική εταιρία ενέργειας Total και στην ελληνικών συμφερόντων εταιρία Energean με έδρα στο Λονδίνο που έχει ήδη στήσει πλωτή πλατφόρμα γεωτρήσεων στο κοίτασμα φυσικού αερίου του «οικοπέδου» Καρίς.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Μάρω Δουκα υποψήφια με την Νέα Αριστερά στις Ευρωεκλογές

ΣΥΡΙΖΑ: Το απόγευμα, παρουσία Τσίπρα, ανακοινώνεται το ευρωψηφοδέλτιο

Εκρήξεις στο Ιράν: Για ισραηλινή επίθεση κάνουν λόγο οι ΗΠΑ

Πώς τοποθετείται στα διεθνή θέματα η «Εναλλακτική για τη Γερμανία»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα