ΑΘΗΝΑ
10:14
|
26.04.2024
Οι εμπορικές προτεραιότητες της νέας πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου αφορούν την επίτευξη συμφωνιών με την Ινδία και το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η πρωθυπουργός Λιζ Τρας ξεκίνησε την πρώτη της επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες ως ηγέτης της Βρετανίας με την παραδοχή ότι μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ και Ηνωμένου Βασιλείου δεν πρόκειται να συναφθεί τα επόμενα χρόνια.

Ενώ οι άμεσοι προκάτοχοί της, Μπόρις Τζόνσον και Τερέζα Μέι, είχαν υποστηρίξει πως μια ενδεχόμενη εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ θα αποτελούσε ένα από τα κύρια οφέλη της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Τρας δήλωσε ότι μια διατλαντική συμφωνία δεν αποτελεί προτεραιότητά της.

«Δεν υπάρχουν επί του παρόντος διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ και δεν έχω προσδοκία ότι αυτές θα ξεκινήσουν βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα», δήλωσε η Τρας σε δημοσιογράφους που επέβαιναν στο αεροπλάνο της για τη Νέα Υόρκη, όπου προσγειώθηκε σήμερα για να παραστεί στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Η Τρας ανέφερε ότι έχει επικεντρωθεί περισσότερο στην επίτευξη εμπορικών συμφωνιών με την Ινδία και το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου, που περιλαμβάνει κράτη όπως η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ. «Αυτές είναι οι εμπορικές μας προτεραιότητες», πρόσθεσε.

Η αρνητική εκτίμηση της Τρας για το διατλαντικό εμπόριο έρχεται πριν από την πρώτη κατ’ ιδίαν συνάντησή της με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά της πριν από δύο εβδομάδες. Οι δύο ηγέτες πρόκειται να συναντηθούν αύριο στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Η Τρας δήλωσε ότι οι προτεραιότητές της για τη συνάντηση με τον Μπάιντεν είναι «να διασφαλίσουμε ότι είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε συλλογικά τη ρωσική επιθετικότητα» και να διασφαλίσει ότι «δεν εξαρτόμαστε στρατηγικά από αυταρχικά καθεστώτα».

«Θέλω να συνεργαστώ με τους συμμάχους μας όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως η Γαλλία, η ΕΕ, τα κράτη της Βαλτικής, η Πολωνία για να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση της ρωσικής επιθετικότητας», είπε. «Αυτή θα πρέπει να είναι η προτεραιότητά μας».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Με τον Ιερώνυμο ο Μητσοτάκης, στα νησιά ο Κασσελάκης

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη

Τετράωρη στάση εργασίας στον ΟΑΣΘ

Πεθαίνοντας στη Γάζα: Το Google και η ορθή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα