ΑΘΗΝΑ
17:34
|
08.05.2024
Η υποψήφια πρωθυπουργός ισχυρίζεται ότι η τοπική αστυνομία επιτρέπει στους διαδηλωτές να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις των «Αδελφών της Ιταλίας», διακινδυνεύοντας βίαια επεισόδια.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Τζόρτζια Μελόνι, η ακροδεξιά ηγέτης που είναι φαβορί για την πρωθυπουργία της Ιταλίας, κατηγόρησε τις αρχές της χώρας ότι σκόπιμα επέτρεψαν να ξεσπάσουν προβλήματα στις συγκεντρώσεις της σε μια προσπάθεια να δυσφημήσουν το κόμμα της.

Η Μελόνι ισχυρίστηκε ότι η τοπική αστυνομία, η οποία διευθύνεται από το υπουργείο Εσωτερικών της Λουτσιάνα Λαμοργκέζε, επέτρεψε επανειλημμένα διαδηλωτές να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις των ακροδεξιών «Αδελφών της Ιταλίας» όπου προσέβαλαν αυτήν και τους υποστηρικτές της και κινδύνευσαν να υποκινήσουν τη βία.

Σε μια συγκέντρωση στην Καζέρτα, στη νότια Ιταλία, την περασμένη Κυριακή, ο Μελόνι παραπονέθηκε ότι ήταν η έκτη κατά σειρά διαδήλωση όπου η αστυνομία επέτρεψε σε διαδηλωτές να εισέλθουν «με την ελπίδα ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα».

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, η Μελόνι είναι σε πορεία να εισέλθει στην κυβέρνηση ως επικεφαλής ενός νέου δεξιού-ακροδεξιού συνασπισμού μετά τις εκλογές στην Ιταλία στις 25 Σεπτεμβρίου. Μετά την παραίτηση του Μάριο Ντράγκι από την πρωθυπουργία τον Ιούλιο, οι εκλογές θα μπορούσαν να προαναγγέλλουν μια απότομη αλλαγή κατεύθυνσης για την Ιταλία σε μια εύθραυστη στιγμή για τη χώρα και την Ευρώπη.

Η Μελόνι κέρδισε υποστήριξη τους τελευταίους μήνες αφού έμεινε εκτός του συνασπισμού του Ντράγκι και προώθησε τη δική της πορεία της σαφής, δεξιάς πολιτικής ταυτότητας. Πρόσφατα περιστατικά στο Μιλάνο, όπου δέχθηκε επίθεση σε περίπτερο της εκστρατείας των «Αδελφών της Ιταλίας», και στη Μπολόνια, όπου διαδηλωτές φέρεται να απείλησαν να απαγχονίσουν ψηφοφόρους της, την είχαν κάνει «πραγματικά ανήσυχη», είπε.

«Δεν θα επιτρέψω να καταστραφεί η προεκλογική εκστρατεία των ‘Αδελφών της Ιταλίας’ επειδή κάποιος δεν ξέρει πώς να κάνει τη δουλειά του», πρόσθεσε.

Η Μελόνι δημοσίευσε ένα βίντεο λέγοντας ότι κάλεσε την υπουργό Λαμοργκέζε για να ζητήσει εξηγήσεις: «Αν οι αρχές επιβολής του νόμου επιτρέπουν σε αυτούς τους ανθρώπους να εισέλθουν και να προσβάλλουν τους ‘Αδελφούς της Ιταλίας’ και τη Τζόρτζια Μελόνι στη μέση των υποστηρικτών τους, δεν γίνεται κατανοητό σε όλους ότι υπάρχει κίνδυνος να νευριάσει κάποιος και αυτό να δημιουργήσει ατυχήματα;»

Είπε: «Θέλω να καταλάβω από την υπουργό που τηρεί τη δημόσια τάξη, αν πρόκειται για μια περίπτωση προσπάθειας δημιουργίας επεισοδίου για να πει μετά ότι είμαστε αναξιόπιστοι, να μας κατηγορήσει, για να βοηθήσει λίγο την εκστρατεία τους».

Η Λαμοργκέζε είναι δημόσιος υπάλληλος χωρίς καμία πολιτική τοποθέτηση, αλλά έγινε στόχος της δεξιάς, αφού αντικατέστησε τον Σαλβίνι στο υπουργείο Εσωτερικών το 2019 και υιοθέτησε μια πιο ήπια γραμμή για τη μετανάστευση.

Η υποστήριξη για το κόμμα της Μελόνι ανέρχεται στο 25%, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις του POLITICO, με τον δεξιό συνασπισμό που σχημάτισε τη «Λέγκα του Βορρά» του Ματέο Σαλβίνι και το «Φόρτσα Ιτάλια» του Σίλβιο Μπερλουσκόνι να βρίσκεται σε πορεία για να εξασφαλίσει μια άνετη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Ωστόσο, υπήρχαν ενδείξεις έντασης στο εσωτερικό της συμμαχίας σχετικά με το πόσο μακριά έπρεπε να υποστηριχθεί ο συνάδελφός του δεξιός, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν.

Την Παρασκευή, οι «Αδελφοί της Ιταλίας» και η Λέγκα καταψήφισαν μια πρόταση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που χαρακτηρίζει την Ουγγαρία ως «συστημική απειλή» για τις ιδρυτικές αξίες της Ε.Ε.. Αλλά το Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι ψήφισε υπέρ της πρότασης.

Ο Μπερλουσκόνι είπε, μετά την ψηφοφορία, ότι ήταν ο εγγυητής ότι η επόμενη ιταλική κυβέρνηση θα είναι φιλελεύθερη, υπέρ του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.. «Εάν οι σύμμαχοί μας, για τους οποίους σίγουρα έχω εμπιστοσύνη και σεβασμό, πήγαιναν σε διαφορετική κατεύθυνση, δεν θα παραμέναμε στην κυβέρνηση», είπε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα