Η χούντα της Μιανμάρ προειδοποίησε τον κόσμο να μην δείξει ηθική υποστήριξη σε ένα «τρομοκρατικό» κίνημα αντίστασης, απειλώντας με ποινές φυλάκισης έως και 10 ετών μόνο και μόνο επειδή τους αρέσει ή μοιράζονται το περιεχόμενό τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η Μιανμάρ μαστίζεται από βία από τότε που ο στρατός κατέλαβε την εξουσία στις αρχές του περασμένου έτους, με συγκρούσεις σε πολλαπλά μέτωπα μεταξύ δυνάμεων της χούντας και πολιτοφυλακών που συμμάχησαν με μια σκιώδη κυβέρνηση και ομάδες υπέρ της δημοκρατίας.
Ο υπουργός Πληροφοριών της χούντας και εκπρόσωπος Ζάου Μιν Τιν είπε ότι οι «τρομοκράτες» αναζητούσαν χρήματα για να σκοτώσουν αθώους ανθρώπους στην εκστρατεία τους για την αποσταθεροποίηση της χώρας, επομένως η υποστήριξη προς αυτούς θα αντιμετωπιστεί αυστηρά.
Πρόσθεσε ότι οι εγκρίσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (NUG) ή των ένοπλων θυγατρικών της, των Λαϊκών Δυνάμεων Άμυνας (PDF), θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ποινές φυλάκισης από τρία έως δέκα χρόνια και χειρότερα για όσους παρέχουν ακόμη και μικρά χρηματικά ποσά.
«Εάν δωρίσετε χρήματα ή υποστηρίξετε τρομοκράτες και τις πράξεις τους, θα αντιμετωπίσετε σκληρότερες τιμωρίες. Το κάνουμε για να προστατεύσουμε αθώους πολίτες», είπε σε τηλεοπτική ενημέρωση, η οποία περιελάβανε μια παρουσίαση με λεπτομέρειες όσον αφορά τις κυρώσεις για βοήθεια σε ομάδες αντίστασης.
Από το πραξικόπημα, οι αντίπαλοι του στρατού έχουν χρησιμοποιήσει πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να προσπαθήσουν να μεταδώσουν το μήνυμά τους ευρύτερα, με πολίτες και δημοσιογράφους να δημοσιεύουν συχνά εικόνες διαμαρτυριών και υποτιθέμενων φρικαλεοτήτων του στρατού.
Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν κατηγορήσει τη χούντα για μαζικές δολοφονίες και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο πλαίσιο της καταστολή των αντιπάλων της από το πραξικόπημα του περασμένου έτους. Χιλιάδες έχουν συλληφθεί και πολλοί φυλακίζονται κατά τη διάρκεια μυστικών δικαστηρίων.
Πρόσφατα εκτέλεσε τέσσερις ακτιβιστές της δημοκρατίας, κατηγορώντας τους για διευκόλυνση επιθέσεων από ομάδες πολιτοφυλακής.
Οι διεθνείς εκκλήσεις έχουν αυξηθεί για βαθύτερη δέσμευση με τη NUG και για να συμπεριληφθεί σε οποιαδήποτε ειρηνευτική διαδικασία στη Μιανμάρ, την οποία η χούντα αρνείται να επιτρέψει, επικαλούμενη την ανάγκη αποκατάστασης της τάξης.
Το γραφείο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σε έκθεσή του την περασμένη εβδομάδα κάλεσε τον στρατό να απομονωθεί περαιτέρω και είπε ότι απέτυχε να κυβερνήσει τη χώρα με ουσιαστικό και βιώσιμο τρόπο ή να επιλύσει μια «βαθιά κρίση του χρηματοπιστωτικού τομέα».