ΑΘΗΝΑ
07:03
|
24.04.2024
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ισχυρίστηκε ότι η νέα ομάδα θα αναζητήσει τρόπους βελτίωσης της θαλάσσιας διακυβέρνησης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, συναντήθηκε σήμερα με εκπροσώπους του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για να συζητήσουν σχέδια σχηματισμού μιας νέας κοινότητας εθνών του Ατλαντικού με συμπληρωματικά κεφάλαια 100 εκατομμυρίων δολαρίων για τη στήριξη του περιβάλλοντος και της θαλάσσιας ασφάλειας.

Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Μπλίνκεν συναντήθηκε με εκπροσώπους από την Αγκόλα, τη Βραζιλία, τη Γκάνα, την Πορτογαλία και τη Σενεγάλη ως μέρος μιας νέας ομάδας περίπου 10 χωρών, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων υπό τον όρο της ανωνυμίας.

«Οι ΗΠΑ ελπίζουν να συνεργαστούν με τις χώρες του Ατλαντικού για να αναπτύξουν ένα νέο πλαίσιο τακτικής ατλαντικής συνεργασίας, μέσω του οποίου οι χώρες μας μπορούν να καθιερώσουν και να πραγματοποιήσουν μια κοινή προσέγγιση για την προώθηση των κοινών μας στόχων στην περιοχή», ανέφερε ο αξιωματούχος.

Ο Μπλίνκεν ισχυρίστηκε ότι η νέα ατλαντική ομάδα θα επιδιώξει να διαμορφώσει μια «βιώσιμη οικονομία των ωκεανών» και να υποστηρίξει την προστασία του ωκεανού αντιμετωπίζοντας την κλιματική αλλαγή. Θα αναζητήσει επίσης τρόπους βελτίωσης της θαλάσσιας διακυβέρνησης ενισχύοντας τη συνεργασία σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και καταπολεμώντας την πειρατεία, πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν σχεδιάζει να διαθέσει 100 εκατομμύρια δολάρια το επόμενο έτος επιπλέον των 400 εκατομμυρίων δολαρίων που δαπανώνται σε ετήσια βάση για θαλάσσιες πρωτοβουλίες στον Ατλαντικό, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Η Αγκόλα εξετάζει επί του παρόντος το ενδεχόμενο ένταξης στο σύστημα πληρωμών MIR της Ρωσίας, καθώς και τη Σενεγάλη, ο πρόεδρος της οποίας έχει καταδικάσει στο παρελθόν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Η ενδεχόμενη εκλογική νίκη του Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα στη Βραζιλία είναι απίθανο να σηματοδοτήσει τη συμπερίληψη της χώρας στην πρωτοβουλία λόγω της αντιαμερικανικής θέσης του Λούλα. Ο ίδιος ο Μπάιντεν έχει ισχυριστεί στο παρελθόν ότι ο Λούλα θα αποτελούσε «κίνδυνο για τα συμφέροντα των ΗΠΑ».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το μεγάλο «Όχι» του 2004: Η δεύτερη επανάσταση των Κυπρίων

Το μήνυμα του εκπροσώπου της Χαμάς για τις 200 μέρες πολέμου

Ο Χάρισον Φορντ υπέρ των νέων που διαδηλώνουν στις ΗΠΑ

Πιέσεις ΟΗΕ και Συμβουλίου της Ευρώπης στο Λονδίνο για τις απελάσεις στη Ρουάντα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα