Την Ελλάδα ως χώρα που επαναπροωθεί μετανάστες και πρόσφυγες διαπράττοντας εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατηγόρησε απόψε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη διάρκεια ομιλίας που εκφώνησε στη σύνοδο κορυφής της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
«Ως Τουρκία δεν θέλουμε να δούμε τα παιδιά νεκρά όπως ο Αϊλάν στις ακτές» ανέφερε ο Ερντογάν κατηγορώντας την Ελλάδα πως μετατρέπει το Αιγαίο «σε τάφο προσφύγων». Κατηγόρησε την ελληνική ακτοφυλακή για επαναπροώθηση προσφύγων καλώντας την διεθνή κοινότητα να πει στην Ελλάδα να βάλει «τέλος» σε πράξεις «που είναι εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο Ιράκ λέγοντας πως η χώρα του θέλει «μία πολιτική συμφωνία στο πλαίσιο της ιρακινής ταυτότητας», δεδομένου ότι στο βόρειο τμήμα αυτής της χώρας έχει επίσης εισβάλλει και εκεί ο τουρκικός στρατός. «Θα πολεμήσουμε κατά της τρομοκρατίας δίχως διακρίσεις» είπε ο Ερντογάν διαβεβαιώνοντας πως θα θριαμβεύσει.
«Είμαστε στον 21ο αιώνα αλλά το ένα πέμπτο του κόσμου δοκιμάζεται από φτώχεια και πείνα» τόνισε σε άλλο σημείο ο Ερντογάν.
Περί Ουκρανίας
Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία είπε πως διανύει στον έβδομο μήνα τονίζοντας πως ο πόλεμος δεν θα μπορούσε να καταλήξει σε «θρίαμβο». Πρόβαλε τις προσπάθειες της χώρας του για επίτευξη μίας «δίκαιης διπλωματικής λύσης» σημειώνοντας πως οι καταστροφές της πολεμικής σύγκρουσης επηρεάζουν εκατομμύρια και ότι ο ΟΗΕ θα έπρεπε να καταβάλλει περισσότερες προσπάθειες σε τέτοιες περιπτώσεις. Ζήτησε να είναι πιο αποτελεσματικός «για όλο το ανθρώπινο γένος». «Ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από πέντε χώρες» είπε ο Ερντογάν ζητώντας διεύρυνση των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Περί Αφρικής και Μέσης Ανατολής
Τόνισε ιδιαίτερα το μεσολαβητικό ρόλο της χώρας του σε συγκρούσεις και εντάσεις της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής κ.α. λέγοντας πως η χώρα του επιλέγει να είναι «μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος».
«Τέσσερα εκατομμύρια Σύροι πολίτες φιλοξενούνται στη χώρα μας» είπε ο Ερντογάν επαναφέροντας στο τραπέζι τα βάρη που έχει επωμιστεί η Τουρκία σε ό,τι αφορά το προσφυγικό. Έθεσε ζήτημα για ότι συμβαίνει στη βορειοανατολική Συρία λέγοντας πως «πολεμούν την τρομοκρατία οργανώσεων όπως το PKK».
«Είμαστε αρκετά ισχυροί ώστε να πάρουμε μέτρα κατά της τρομοκρατίας» είπε ο Τούρκος Πρόεδρος, διαβεβαιώνοντας πως καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επιστροφή των Σύρων προσφύγων στην πατρίδα τους και πως κτίζουν χιλιάδες κατοικίες στη βόρεια Συρία για αυτό το σκοπό.
Στη συνέχεια εξήγησε πως η χώρα του θα ρίξει το βάρος στη Βόρεια Αφρική κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη Λιβύη λέγοντας πως θα εξασφαλίσει την «ευημερία» και «δίκαιες εκλογές».
Αναφέρθηκε ακολούθως στο παλαιστινιακό επιβεβαιώνοντας την στήριξη της Τουρκίας στη λύση δύο κρατών για δίκαιη λύση στο ζήτημα με την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους. «Πρέπει να βρούμε μία μόνιμη και δίκαιη λύση με την Ανατολική Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους» ανέφερε επί λέξει.
Και ξανά περί Ελλάδας και Ανατολικής Μεσογείου
Δεν παρέλειψε επίσης και άλλες αναφορές στην Ανατολική Μεσόγειο κατηγορώντας ξανά την Ελλάδα αυτή τη φορά για… κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή, ενώ αναφερόμενος στο Κυπριακό ισχυρίστηκε ότι επιθυμεί μία βιώσιμη λύση.
«Η Ελλάδα να αφήσει κατά μέρος τις προκλήσεις και την κλιμάκωση και να ανταποκριθεί στις εκκλήσεις μας για αλληλεγγύη και συνεργασία. Πιστεύουμε ότι η ευρωμεσογειακή σύνοδος που έχουμε προτείνει θα υπηρετήσει αυτό τον σκοπό. Ποτέ δεν έκαναν ένα θετικό βήμα και αυτό δείχνει ποιος θέλει ειρήνη και σταθερότητα και ποιος θέλει να προκαλεί και να δημιουργεί συρράξεις», υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος.
«Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και δεν θα υποκύψουμε στις πολιτικές κλιμάκωσης που ακολουθούν άλλες χώρες» ανέφερε αμέσως μετά.