ΑΘΗΝΑ
23:59
|
05.12.2022
Απαίτησε από όλους να πάρουν θέση στον πόλεμο της Ουκρανίας κατηγορώντας την Μόσχα για την «επιστροφή του ιμπεριαλισμού» στην Ευρώπη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κατηγόρησε τη Ρωσία ότι προκάλεσε την «επιστροφή του ιμπεριαλισμού» στην Ευρώπη με την εισβολή της στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου.

«Αυτό που παρακολουθούμε από τις 24 Φεβρουαρίου είναι μια επιστροφή στην εποχή του ιμπεριαλισμού και των αποικιών. Η Γαλλία την απορρίπτει και θα επιδιώξει με πείσμα την ειρήνη», είπε ο πρόεδρος Μακρόν προσθέτοντας:

«Ποιος είναι ηγεμονικός σήμερα αν όχι η Ρωσία…Αυτοί που σιωπούν σήμερα … υπηρετούν τον σκοπό ενός νέου ιμπεριαλισμού, ενός σύγχρονου κυνισμού που διαλύει τη διεθνή (έννομη) τάξη, χωρίς την οποία δεν είναι δυνατή η ειρήνη».

Απηύθυνε έκκληση στις χώρες του ΟΗΕ να μην μένουν ουδέτερες σε ό,τι αφορά τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία υποστηρίζοντας ότι αυτός ο πόλεμος απειλεί να οδηγήσει σε έναν κόσμο «όπου η ασφάλεια και η κυριαρχία όλων δεν εξαρτάται πλέον από την ισορροπία ισχύος, την δύναμη των συμμαχιών αλλά από τις ένοπλες ομάδες.

«Ποιος εδώ μπορεί να υποστηρίξει την ιδέα πως η εισβολή στην Ουκρανία δεν δικαιολογεί κυρώσεις;» αναρωτήθηκε ο Μακρόν και πρόσθεσε:

«Ποιοι από σας εδώ μπορείτε να σκεφθείτε ότι τη μέρα όπου κάτι παρόμοιο μπορεί να σας συμβεί με έναν πιο ισχυρό γείτονα, θα υπάρξει σιγή στην περιοχή σας και από τον κόσμο; Στις δύο αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης τον Μάρτιο, αμέσως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου περίπου 140 από τις χώρες μέλη του ΟΗΕ αποδοκίμασαν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ζητώντας άμεση εκεχειρία και αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων αλλά και προστασία σε εκατομμύρια πολίτες.

Κάλεσε έτσι τις χώρες του ΟΗΕ να δράσουν ώστε η Ρωσία να απορρίψει το μονοπάτι του πολέμου, υποστηρίζοντας  ότι «δεν είναι λύση» να μένει κανείς αμέτοχος από το ζήτημα αυτό.

«Αυτοί που σήμερα είναι σιωπηλοί, στην πραγματικότητα, είναι συνεργοί σε έναν νέο ιμπεριαλισμό, σε μία νέα τάξη που πέφτει πάνω στην παλιά, και έτσι δεν υπάρχει πιθανή ειρήνη εδώ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

«Καλοβλέπουν» την νομιμοποίηση κρυπτονομισμάτων στη Μόσχα

Και στα Εξάρχεια δακρυγόνα, μετά από πορεία για τον 16χρονο Φραγκούλη

Πάνω από 270 οι νεκροί της σφαγής στο Κισίσε της ΛΔ Κονγκό

Επεισόδια με δακρυγόνα και χειροβομβίδες στην Καμάρα Θεσσαλονίκης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα