ΑΘΗΝΑ
22:12
|
06.05.2024
«Μετά την αύξηση κεφαλαίου και την αγορά των μετοχών, το γερμανικό κράτος θα διαθέτει περίπου το 98,5% της Uniper», διευκρινίζει η Φινλανδική Fortum.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Γερμανία εθνικοποίησε τον ενεργειακό κολοσσό της Uniper την Τετάρτη, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα φυσικού αερίου της χώρας, αφού μια προηγούμενη διάσωση πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ απέτυχε να αποστρέψει τη χρεοκοπία.

Το Βερολίνο συμφώνησε να αγοράσει το υπόλοιπο μερίδιο που κατέχει η φινλανδική Fortum στον γερμανικό εισαγωγέα φυσικού αερίου για να εξασφαλίσει και να συνεχίσει τις δραστηριότητές του, η τελευταία κίνηση για να κρατήσει τα φώτα και τη θέρμανση αναμμένα στη Γερμανία αυτό τον χειμώνα.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας ανάμεσα στο Βερολίνο και τον σκανδιναβικό όμιλο, η Γερμανία θα εξαγοράσει το 56% του κεφαλαίου που κατέχει η Fortum, έναντι 500 εκατ. ευρώ και θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου 8 δισ. ευρώ. Εκτιμάται, ότι το γερμανικό κράτος θα δαπανήσει περίπου 20 δισ. ευρώ για τη διάσωση της Uniper.

«Μετά την αύξηση κεφαλαίου και την αγορά των μετοχών, το γερμανικό κράτος θα διαθέτει περίπου το 98,5% της Uniper», διευκρινίζει η Φινλανδική Fortum.

Η κρατική αναπτυξιακή τράπεζα KfW-Bank θα παρέχει στην Uniper κεφάλαια ανάλογα με τις ανάγκες ρευστότητάς της. Η Fortum κατέχει επί του παρόντος σχεδόν το 78% της Uniper. Η ίδια η Fortum ανήκει σχεδόν κατά 51% στο φινλανδικό κράτος.

Τον Ιούλιο, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, η Uniper και η Fortum είχαν ήδη συμφωνήσει σε ένα πακέτο διάσωσης αξίας δισεκατομμυρίων. Είχε ήδη προβλέψει τη μειοψηφική συμμετοχή της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Στις 14 Σεπτεμβρίου, η Uniper ανακοίνωσε ότι οι συνομιλίες για το πακέτο σταθεροποίησης θα περιλάμβαναν επίσης αύξηση κεφαλαίου που θα οδηγούσε σε «σημαντική πλειοψηφική συμμετοχή» από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση στην Uniper.

«Το κράτος θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να διατηρεί πάντα σταθερές τις εταιρείες στην αγορά», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, ανακοινώνοντας την κίνηση της Uniper και άλλα μέτρα για να βοηθήσει τη Γερμανία να αποφύγει τον ενεργειακό περιορισμό αυτόν τον χειμώνα.

Η εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου και η δραστική μείωση των ρωσικών ροών στην Ευρώπη έχουν οδηγήσει ήδη σε μία σειρά κρατικών διασώσεων και βοήθειας με δάνεια.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κάιρο: Η Χαμάς αποδέχεται την πρόταση για κατάπαυση πυρός

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Καταδικάζουμε απερίφραστα την Ισραηλινή εντολή εκκένωσης της Ράφα

ΟΟΣΑ: Αύξηση στο 5,8% ο πληθωρισμός για τον Μάρτιο

Νεμπένζια: Το δυτικό ενδιαφέρον για την ειρηνική χρήση του διαστήματος είναι υποκριτικό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα