ΑΘΗΝΑ
23:11
|
01.05.2024
Οι δύο χώρες θα ανταλλάξουν νέους πρεσβευτές σύντομα, ενώ το ζήτημα της ενέργειας αναδεικνύεται ως βασικός τομέας συνεργασίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ και ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκαν την Τρίτη στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για τις πρώτες πρόσωπο με πρόσωπο συνομιλίες μεταξύ ηγετών των συμμάχων με τις ΗΠΑ από το 2008, ανακοίνωσε το γραφείο του Λαπίντ.

Οι σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας που είναι επί μακρόν παγωμένες εν μέσω διαμάχης για την παλαιστινιακή υπόθεση, έχουν θερμανθεί τους τελευταίους μήνες, με το ζήτημα της ενέργειας να αναδεικνύεται ως βασικός τομέας συνεργασίας. Επίσης, αναμένεται να ανταλλάξουν νέους πρεσβευτές σύντομα.

Εκτός από τη συζήτηση για την ενέργεια, ο Λάπιντ ευχαρίστησε τον Ερντογάν για την ανταλλαγή πληροφοριών των χωρών και σημείωσε την απαίτηση του Ισραήλ για επιστροφή τεσσάρων πολιτών του -δύο από τους οποίους στρατιώτες- που αγνοούνται στη Λωρίδα της Γάζας από τον πόλεμο του 2014, ανέφερε το γραφείο του Λαπίντ.

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, φιλοξενεί μέλη της Χαμάς, ενός παλαιστινιακού ισλαμικού κινήματος που κυβερνά τη Γάζα και μεγάλο μέρος της Δύσης το χαρακτηρίζει ως τρομοκρατική ομάδα. Αυτή η σχέση ήταν συχνά ένα κοινό σημείο στις προσπάθειες για την ανοικοδόμηση των δεσμών του Ισραήλ.

Η Άγκυρα, από την πλευρά της, εξοργίστηκε με τη δολοφονία 10 Τούρκων ακτιβιστών το 2010 σε συγκρούσεις που ξέσπασαν όταν Ισραηλινοί πεζοναύτες εισέβαλαν σε πλοίο που προσπαθούσε να σπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό του Ισραήλ στη Γάζα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Ο Τραμπ μαλώνει τον Νετανιάχου ξανά για τις επιθέσεις της Χαμάς και τον πόλεμο στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα